به گزارش ایسنا، خبر آنلاین نوشت: حالا سرمایهگذاران در بازار ارز باور کردند که باید زیان چنددرصدی را تا همین حالا، اواخر تیرماه تحمل کنند، ریزش قیمتها از پس تداوم چندروزه در بازار ارز، به بازار خودرو سرایت کرد تا متقاضیان مسکن چشمانتظار تحول در این بازار باشند، بازار سرمایهایترین کالا در ایران.
مسکن را میتوان عصاره یکعمر فعالیت اقتصادی خانوار دانست، کالایی که بخش مهمی از درآمد خانوار را میبلعد و در اغلب موارد اجاره یک واحد مسکونی هزینهای بیش از متوسط حقوق دریافتی روی دست مستأجران، حداقل در تهران بهجا میگذارد.
اکنونکه قیمت هر دلار آمریکا به ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومان رسیده و حتی انتظار برخی از فعالان بر تداوم کاهش قیمت است، این بازار دیگر بازدهی گذشته خود را نخواهد داشت. آیا این معادله در بازار مسکن و خودرو نیز قابلحل است؟ نهفقط ارز که مسکن و خودرو، همگی انفجاری قیمتی را در سال ۱۳۹۷ تجربه کردهاند، این بدان معناست که حالا فواره از پس رسیدن به اوج سرنگون شده است.
بررسیها نشان میدهد قیمت مسکن در فاصله زمانی خرداد ۹۷ تا خرداد ۹۸ افزایش ۱۰۷ درصدی را در تهران تجربه کرده اما اینهمه ماجرای حوزه مسکن نیست، آنطور که نایبرئیس اتحادیه املاک تهران میگوید: «مسکن بزرگترین رکود ۲۰ سال اخیر خود را از سر میگذارند، بهگونهای که اکنون معاملات نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش ۷۰ درصدی داشته است.» به این اعتبار مسکن چون زمینی میماند که ورود بخشی از این سرمایهها میتواند تا حدودی از قفل شدن این بازار بکاهد. رکود بازار مسکن در سهماهه نخست سال بهگونهای بود که برخی آن را به سکته تشبیه میکردند، سکتهای ناشی از رشد انفجاری قیمت و از دست رفتن قدرت خرید طبقه متوسط.
در این شرایط رئیسکل بانک مرکزی وعده داده رشد قیمتها در بازار ارز دیگر اتفاق نخواهد افتاد و بازار ارز به تعدیل خود ادامه میدهد چراکه شوک ارزی تخلیهشده و نرخ بیکاری و تورم نیز رو به کاهش رفت تاثیر این اتفاقات بر بازار مسکن چیست؟
دلار مسکن را ارزان میکند
حسام عقبایی، نایبرئیس اتحادیه املاک تهران گفت: «چنانچه روند کاهنده قیمتی ارز ادامه داشته باشد تا پایان شهریورماه قیمت واحدهای بزرگ با متراژ بیش از ۱۵۰ متر با کاهش قیمت روبرو خواهند شد. این روند اگر تداوم یابد در نیمه دوم سال نیز کاهش ۱۰ تا ۲۵ درصدی در کل بازار مسکن در نیمه دوم سال عملی خواهد شد.»
از طرف دیگر، مهدی سلطان محمدی، کارشناس بازار مسکن نیز با اشاره به روند کاهشی بازار ارز، تاکید کرد: «قطعا مسکن از این روند تاثیر روانی خواهد گرفت که این مهم در عمل افزایش قیمتها را متوقف خواهد کرد و نرخ تورم در مسکن هم کاهش خواهد یافت. این امر احتمالاً کاهش تولید و رکود در بخش عرضه را به همراه میآورد چراکه اکنون در وضعیت پایان رونق و دوره رکود هم قرار داریم و اگر روند قیمتها کاهشی شود، تولیدکنندگان کمتری حاضر به سرمایهگذاری در بخش ساخت میشوند. به این اعتبار میتوان گفت تداوم روند کاهشی در بازار ارز و تثبیت قیمت دلار در نرخهای پایینتر بر قیمت مسکن هم اثرگذاری مهمی خواهد داشت.»
مسکن راکد میماند
عقبایی در رابطه با رونق بازار و افزایش معاملات تصریح کرد: «قیمت هر مترمربع مسکن در تهران بهطور میانگین ۱۲ میلیون تومان است که این بیانگر آن است که بخش بزرگی از جمعیت کشور باوجود نیاز امکان متقاضی شدن را ندارند، حالآنکه بازار ارز چنین نیست. به همین دلیل من برای کوتاهمدت نسبت به افزایش معاملات حتی با تصور کاهش نسبی و ۲۵ درصدی قیمت را در کوتاهمدت ممکن نمیدانم و رکود بزرگی که از ابتدای امسال در معاملات آغازشده تا پایان سال احتمالاً ادامه مییابد.»
سلطان محمدی نیز به تعبیری دیگر این گفتهها را تایید کرد و افزود: «رکود معانی متفاوتی میتواند داشته باشد، برخی کاهش معاملات، برخی کاهش ساختوساز و برخی کاهش قیمتها یا توقف افزایش قیمتی را رکود تعریف میکنند. بااینهمه اگر قیمتها آنقدر بالا برود که متقاضی امکان خرید را از دست بدهد و یا آنقدر کاهش بیابد که فروشنده و تولیدکننده تمایلی به عرضه نداشته باشند، رکود به وجود میآید. با توجه به کاهش قیمت ارز و تاثیر کاهشی آن بر قیمت مسکن فکر میکنم رکود بر مسکن حکمفرما شود.»