مجلس یازدهم راه رونق مسکن را هموار می‌کند؟

پنجره‌ایرانیان؛ شاید یکی از مهم‌ترین برنامه‌های مجلس یازدهم، وضع قوانین مناسب برای رونق دهی به بخش مسکن باشد؛ علاوه بر رئیس و نایب‌رئیس دوم مجلس که چهره‌های عمرانی محسوب می‌شوند، عمده نمایندگان فعلی دیدگاه‌هایی در حوزه مسکن دارند.
  • دوشنبه 12 خرداد 1399 ساعت 10:9

به گزارش ایسنا، در مجلس یازدهم که اغلب افراد آن را اصولگرایان تشکیل می‌دهند، چهره‌های اقتصادی و عمرانی به‌خصوص در هیئت‌رئیسه دیده می‌شود. قالیباف به‌عنوان رئیس مجلس سابقه ۱۲ ساله شهرداری تهران را دارد. نیکزاد نایب‌رئیس مجلس هم سابقاً در دولت احمدی‌نژاد، وزیر مسکن بوده است. در بین دیگر نمایندگان اصولگرا و مسئولان دولت‌های نهم و دهم نیز چهره‌های تکنوکرات و عمرانی دیده می‌شود. یکی از این افراد شمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد در دولت دهم است که در مواردی از مسکن مهر دفاع کرده است. او با اشاره به حضور مسئولان دولت احمدی‌نژاد در مجلس یازدهم گفته که ما ۵۰ نفریم و جمع ما احمدی‌نژادی‌ها جمع است.

در بازه زمانی پیش از انتخابات مجلس یازدهم، بسیاری از کاندیداها درباره برنامه‌های خود در بخش مسکن و عمران صحبت کرده‌اند که اهمیت این بخش را به‌عنوان یک حوزه پیشران نشان می‌دهد. دراین‌بین قالیباف شاید بیش از همه درباره حوزه مسکن صحبت کرده باشد. او در سال‌های ۹۲ و ۹۶ که کاندیدای ریاست جمهوری بود از لزوم توجه به بخش مسکن و همچنین بافت‌های فرسوده شهری سخن گفته بود. او در سال ۹۲ بیان کرد که بافت‌های فرسوده شهری را باید به مسکن مهر تبدیل کنیم تا هم مشکل مسکن و هم مشکل بافت‌های فرسوده رفع شود. شهردار سابق و رئیس کنونی مجلس البته از مسکن مهر هم در جریان انتخابات ۱۳۹۶ دفاع کرد.

همچنین علی نیکزاد، وزیر سابق مسکن و نایب‌رئیس دوم مجلس یازدهم به‌طور طبیعی طرح‌هایی را در حوزه مسکن خواهد داشت. ازجمله افرادی که با رئیس و نایب‌رئیس کنونی مجلس همکاری‌های مسکنی داشته، مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه مشاوران املاک است که قالیباف و نیکزاد را افرادی کاری و تلاشگر می‌داند. او از نمایندگان مجلس می‌خواهد که اصلاح قانون نظام صنفی، اصلاح قانون پیش‌فروش، اهمیت دادن به کد ره‌گیری و تحکیم قراردادهای دستی را در دستور کار قرار دهند.

نیکزاد اخیراً در مصاحبه‌ای گفته که دولت روحانی شش سال بخش مسکن را تعطیل کرد و امروز مسکن دار شدن در کلان‌شهرها برای جوانان به رویا تبدیل شده است. او که به‌نوعی یکی از پایه‌گذاران مسکن مهر محسوب می‌شود در جایی بیان کرده که خودمان مسکن مهر را شروع کردیم و خودمان هم تمامش می‌کنیم.

البته بخش عمده مسکن مهر در دولت روحانی تمام شده و نیکزاد کار سختی در این زمینه ندارد. شاید منظور نیکزاد ۱۷۰ هزار واحد از دو میلیون و ۲۰۰ هزار واحد باشد که عمدتاً بالای ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. حدود ۱۰۵ هزار واحد نیز با پیشرفت میانگین ۳۰ درصد با مشکلات حقوقی مواجه است. از دو میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکن مهر تاکنون بیش از دو میلیون و ۳۰ هزار واحد به متقاضیان تحویل شده که یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار خانه معادل ۵۹ درصد توسط دولت روحانی انجام شده است. زمانی که دولت نهم در سال ۱۳۸۶ کلنگ مسکن مهر را به زمین زد این موضوع مطرح می‌شد که خانه‌های مردم را ۱۸ ماهه تحویل می‌دهند اما به دلیل مشکلاتی در زیرساخت‌ها و خدمات روبنایی، بعد از گذشت ۶ سال فقط ۶۹۰ هزار واحد به متقاضیان تحویل شد و طرح مسکن مهر به دولت روحانی به ارث رسید.

بااین‌حال تجارب نمایندگان مجلس یازدهم ازجمله رئیس و نایب‌رئیس دوم می‌تواند در خروج مسکن از رکود موثر واقع شود. برای نیل به این هدف، انتظار فعالان بخش مسکن این است که مجلس با تصویب قوانین رکود شکن، به بخش مسکن رونق بدهد؛ زیرا طبق برآوردها بخش مسکن ۳۳ درصد از حجم اقتصاد را در بر می‌گیرد و دارای رابطه پیشین با ۷۸ بخش و رابطه پسین با ۵۶ بخش با ضریب انتشار ۱.۲ است یعنی به ازای هر یک از اشتغال ۱.۲ اشتغال غیرمستقیم ایجاد شده است.

از سوی دیگر بر اساس طرح جامع مسکن، نیاز سالیانه مسکن کشور حدود یک‌میلیون واحد است که اگر این هدف محقق شود دست‌کم ۲.۴ میلیون شغل ایجاد می‌شود اما بر اساس اعلام معاون وزیر راه و شهرسازی هم‌اکنون تولید سالیانه به حدود ۳۲۰ هزار واحد می‌رسد یعنی ساخت‌وساز در کشور حدود یک‌سوم تقاضای مطلق است و دراین‌بین قیمت مسکن همواره روند صعودی داشته است.

 


ثبت نظر

ارسال