به گزارش ایسنا، ادامه بحرانهای نفتی و شوکهای شدید قیمت نفت برای آمریکا روشن کرد که هرگز با اتکا به سوختهای فسیلی نخواهد توانست به خودکفایی در تامین انرژی دست پیدا کند حتی اگر صادرکننده بزرگ نفت شود. اکثر شهروندان آمریکایی هم بر این باورند که دولت باید منابع جایگزین انرژی را بهجای منابع سوختهای فسیلی توسعه دهد.
خواه بهمنظور دنبال کردن خودکفایی در تامین انرژی بوده باشد یا بهمنظور مقابله با تغییرات جوی، تغییر جهت چشمگیری بهسوی انرژیهای تجدیدپذیر در آمریکا در جریان است و انرژی تجدیدپذیر ۱۱.۴ درصد از مصرف انرژی آمریکا در سال ۲۰۱۹ در مقایسه با چهار درصد در دو دهه پیش را تشکیل داد.
اما با سرعت گرفتن حرکت بهسوی توسعه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، آمریکا اکنون با موضوع دیگری روبرو شده که عبارت است از وابستگی بیشازحد به چین برای مواد معدنی مورداستفاده در ساخت سیستمهای انرژی پاک.
چین ۸۰ درصد از عناصر خاکی نادر مورداستفاده آمریکا برای تولید توربینهای بادی، پنلهای خورشیدی، باطریهای خودروی برقی، تلفنهای همراه، رایانهها، تجهیزات پزشکی، سیستمهای دفاع ملی و حتی فناوریهای نفت و گاز را تامین میکند.
وابستگی به چین
وزارت کشور آمریکا در سال ۲۰۱۸ فهرستی از ۳۵ ماده معدنی را منتشر کرد که برای اقتصاد آمریکا حساس طبقهبندی کرده بود؛ اما موضوع هشداردهنده این بود که آمریکا برای تامین ۱۴ مورد از این مواد کاملا به واردات چین متکی است و در ۱۰ مورد دیگر ۷۵ درصد از وارداتش از چین است.
این آمار اغراق آور نیست؛ طبق گزارش سازمان زمینشناسی آمریکا، چین ۸۰ درصد از عناصر خاکی نادر موردنیاز آمریکا در سال ۲۰۱۹ را تامین کرد. بااینحال آمار نگرانکننده دیگر سازمان زمینشناسی این بوده که آمریکا ۱۸ هزار تن عناصر خاکی نادر را در سال ۲۰۱۸ و ۲۶ هزار تن را در سال ۲۰۱۹ استخراج گرد و همه کنسانترههای معدنی تولید داخل صادر شدند. تا سه دهه پیش آمریکا بزرگترین تولیدکننده این مواد معدنی بود اما اکنون به جایگاه هفتم تنزل یافته است.
اگر بایدن در انتخابات آمریکا پیروز شود و طرح جوی پنج تریلیون دلاری خود را به اجرا بگذارد مثل روز روشن است که سلطه چین بر زنجیره تامین عناصر خاکی نادر آمریکا مستحکم خواهد شد.
بایدن با ارائه این پیشنهاد اعلام کرده است این بسته برای اینکه آمریکا تا سال ۲۰۵۰ ازنظر انتشار کربن صفر شود و در این زمینه با اتحادیه اروپا برابری کند، ضروری خواهد بود. بایدن ۱.۷ تریلیون دلار هزینه فدرال در یک دهه آینده را برای دستیابی به این هدف پیشنهاد و اعلام کرده است که هزینه مالیاتدهندگان با لغو تخفیفهای مالیاتی سخاوتمندانه ترامپ به شرکتها و حذف یارانههای صنعت سوخت فسیلی ممکن خواهد شد.
رویای خودکفایی
با توجه به اینکه چین نیمی از ذخایر عناصر خاکی نادر جهان را در اختیار دارد، آمریکا چاره چندانی بهجز افزایش واردات این مواد معدنی از چین برای گذر به انرژیهای تجدیدپذیر ندارد. بهخصوص با توجه به این حقیقت که کل جهان در رقابت مشابهی برای کنار گذاشتن سوختهای فسیلی و استفاده از انرژیهای پاک است. بعلاوه خطر اینکه چین از کنترل استراتژیک خود در تامین عناصر خاکی نادر در جنگ تجاری با آمریکا استفاده کند، یک خطر کاملا واقعی است.
بر اساس گزارش اویل پرایس، چندین کارشناس انرژی این واقعیت را مورد تاکید قرار داده و اظهار کردهاند که آمریکا تنها با ابداع فناوریهای انرژی پاک مقرونبهصرفه و تضمین تولید داخلی و فروش جهانی آنها میتواند به خودکفایی در تامین انرژی دست پیدا کند.