به گزارش ایسنا، اوایل تیرماه امسال حسن روحانی رئیسجمهوری بر راهاندازی هرچه سریعتر بورس املاک بهمنظور واگذاری داراییهای مازاد شرکتهای دولتی و بانکها تاکید کرد.
به دنبال آن روز ۲۹ مردادماه امسال اولین معامله ملک در تاریخ بورس از طریق این بازار انجام شد. بدینصورت که شرکت عمران شهر جدید پردیس یک باب واحد تجاری را پس از پذیرش در بازار فرعی بورس کالای ایران با قیمت پایه یک میلیارد و ۶۳ میلیون تومان عرضه کرد و به فروش رساند.
به دنبال آن برخی شرکتهای دولتی و بانکها اعلام کردند که بهزودی املاک خود را روی تابلو بورس عرضه خواهند کرد.
بااینحال قبل از انجام این معامله، بورس مسکن موافقان و مخالفانی داشت؛ مخالفانی مثل رئیس کمیسیون عمران مجلس که معتقدند عرضه زمین و مسکن در بورس به رشد قیمت ملک منجر خواهد شد. استناد آنها نیز این است که بازار برخی کالاها با ورود به بورس از حالت طبیعی خارج و دچار افزایش قیمت شدهاند؛ بهخصوص که بازار سهام طی حدود یک سال اخیر رشد چشمگیری را تجربه کرده است.
از طرف دیگر موافقان بورس مسکن میگویند که تالار شیشهای به شفافیت معاملات میانجامد و قیمتها واقعی میشود.
در حال حاضر بخش املاک و مستغلات و بازار سرمایه، بدون وجود بورس املاک، با یکدیگر در ارتباط هستند. بهعنوان نمونه، صندوقهای مستغلات، اوراق رهنی مسکن و همچنین اوراق تسهیلات خرید مسکن، پیوندهای کنونی بخش مسکن و بورس را تشکیل میدهند.
صندوقهای کنونی زمین و ساختمان، با جمعآوری وجوه سرمایهگذاران، به تأمین مالی پروژههای ساختمانی کمک میکنند. این پروژهها پس از اتمام، از راههایی مانند مزایده یا سایر روشها به فروش میرسند و سود حاصل بهدستآمده در میان سرمایهگذاران تقسیم میشود.
مسکن با بورس بیارتباط نیست
هرچند هماکنون بورس املاک بهطور کامل راهاندازی نشده و حتی مخالفانی دارد، بخش املاک و بازار سهام از طرق مختلف با یکدیگر در ارتباط هستند. صندوقهای مستغلات، اوراق رهنی مسکن و اوراق تسهیلات خرید مسکن ازجمله مواردی است که ارتباط مسکن را با بورس کالا برقرار کرده است. صندوقهای سرمایهگذاری زمین و ساختمان که به جمعآوری سرمایههای خرد برای اجرای پروژههای ساختمانی میپردازد و البته قرار است گسترش پیدا کند نیز از مصادیق ارتباط مسکن با بورس کالا است؛ هرچند که از حدود ۵۰ روز قبل گفته میشد تا یک ماه آینده این اتفاق میافتد اما هنوز محقق نشده است.