ایرج رهبر در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در حال حاضر کسانی که با نیت سوداگری به شکل گسترده واحدهای مسکونی را خریداری و احتکار کرده بودند با توجه به تحولات سیاسی به تکاپو افتادهاند تا آنها را بفروشند. این افراد در زمانی که نرخها بالا رفته بود اقدام به خرید کردهاند و حالا نگران کاهش قیمت هستند. علت افزایش حدود ۴۰ درصدی عرضه در بازار مسکن این است.
وی افزود: مسئله دیگر به طرح مالیات بر خانههای خالی مربوط میشود که برخی فعالان بازار مسکن را نگران کرده و اقدام به عرضه کردهاند.
این کارشناس بازار مسکن تصریح کرد: در شرایط کنونی هرکس تصوری از آینده دارد و هیچچیز قطعی نیست. گشایشهای سیاسی میتواند اثرات کاهشی در بازار ملک ایجاد کند و ادامه وضعیت فعلی اثرات التهابی در بخش مسکن خواهد داشت. هنوز عکسالعملها مشخص نیست و به همین خاطر قیمتها از عرضه و تقاضا تبعیت نمیکند. بهطور مثال در بعضی مناطق با رشد عرضه و کاهش تقاضا مواجه هستیم اما قیمتها هم بالا رفته، درحالیکه باید کاهشی باشد. در مناطقی دیگر عرضه کاهش یافته و قیمتها هم نزولی شده است. این نشان میدهد منطق اقتصادی در بازار وجود ندارد.
رهبر، تغییر و تحول در حوزه مسکن را بلندمدت دانست گفت: ممکن است در کوتاهمدت مثل شرایط فعلی رفتارهای هیجانی از سوی محتکران در بازار ملک دیده شود اما برای ایجاد ثبات و آرامش در این بخش باید تولید افزایش یابد. اسلامی وزیر راه و شهرسازی طرح اقدام ملی مسکن را در دستور کار قرار داده که قدم مثبتی است اما دولت باید موانع ساختوساز را از پیش پای بخش خصوصی بردارد. این در حالی است که نوسانات دائم قیمت مصالح ساختمانی، سازندگان را برای اجرای پروژهها مردد کرده و به همین دلیل ساختوساز بسیار کاهش یافته است.
نایبرئیس انجمن انبوهسازان استان تهران با بیان اینکه هماکنون هر پاکت سیمان ۳۰ تا ۳۵ هزار تومان به دست مصرفکنندگان میرسد گفت: هر پاکت سیمان از طرف دولت ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان نرخگذاری شده اما ۳۵ هزار تومان فروخته میشود. هر کیلوگرم فولاد تا ۱۷ هزار تومان هم بالا رفت که غیرقابلتصور بود. طبق محاسبات قیمت فولاد باید ۸۰۰۰ تومان باشد که حتی این رقم هم از قیمت جهانی گرانتر است.
به گفته رهبر، هماکنون فروشندگان فولاد میگویند تا ظهر صبر کنید قیمت جدید اعلام کنیم! تولیدکننده با قیمتهای پایین انرژی و هزینههای داخلی فولاد تولید میکند و شمش را با نرخ دلار صادر میکند. عرضه فولاد به شکل خرد در بورس هم به نابسامانی دامن میزند. کارخانه فولاد را کیلویی ۸۰۰۰ تومان در بورس عرضه میکند و دلال با قیمت ۱۲ هزار تومان به سازندگان میفروشد. البته قرار است مصوبهای بدهند که فولاد بهصورت کلان در بورس عرضه شود که اگر این اتفاق بیفتد سازندگان نوسانات قیمت در بورس کاهش پیدا میکند.
قیمت مسکن در تهران متری ۲۶.۷ میلیون تومان
تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران در مهرماه سال ۱۳۹۹ به ۸۶۵۶ واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۲.۳ درصد و ۱۵۴ درصد افزایش نشان میدهد. همچنین بر اساس اعلام بانک مرکزی در ماه مورد گزارش، متوسط قیمت خریدوفروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معاملهشده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۲۶.۷ میلیون تومان بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب معادل ۱۰ و ۱۱۰ درصد افزایش یافته است.