به گزارش ایسنا، این روزها چهار بازار رقیب در ایران با ثبات نسبی همراه هستند. معاملات نوسانگیران در بازارهای ارز و طلا بهشدت کاهش یافته و بازار مسکن نیز در رکود به سر میبرد. بورس نیز به روند نزولی خود که از اواسط سال گذشته شروع شده ادامه میدهد. همچنین بازار ارزهای دیجیتال پس از ریزشهای اخیر بیت کوین و شکستن سطح ۴۰ هزار دلار از رمق افتاده و بهنوعی جو نگرانی بر این بازار حاکم شده است.
از طرف دیگر معاملات مسکن شهر تهران در دومین ماه از سال ۱۴۰۰ کاهش ۶۵ درصد را در مقایسه با اردیبهشت پارسال به ثبت رساند. نرخهای قطعی هم پس از افت ۳.۱ درصد در فروردینماه مجددا ۱.۸ درصد در اردیبهشت کاهش یافت تا متوسط قیمت مسکن در تهران به متری ۲۸ میلیون و ۷۹۶ هزار تومان برسد.
در حال حاضر حجم معاملات مسکن در تهران به ۳۹۳۸ واحد رسیده که در مقایسه با ماه قبل ۸۸ درصد افزایش و نسبت به ماه مشابه سال گذشته ۶۵ درصد کاهش یافته است. اردیبهشت سال گذشته باوجود اپیدمی ویروس کرونا ۱۱ هزار و ۳۱۰ معامله مسکن در تهران انجام شد. اردیبهشت ۱۳۹۸ نیز تعداد معاملات ۱۲ هزار و ۱۲۸ فقره بود. در دو ماه ابتدایی امسال معاملات به حدود شش هزار واحد مسکونی رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۵۲ درصد کاهش نشان میدهد.
به نظر میرسد سفتهبازان و فعالان بازارهای غیرمولد در ایران به انتظار انتخابات ریاست جمهوری نشستهاند اما بعید است که تا شش ماه آینده اتفاق قابلتوجهی در بازار مسکن رخ دهد. دومین ماه از سال جاری در حالی با رکود بازار مسکن و رسیدن معاملات به حدود یکسوم ماههای مشابه همراه بود که معمولا اردیبهشت و خرداد، مقاطعی پررونق محسوب میشوند.
ریزش قیمت خانه در شمال پایتخت
اردیبهشت ۱۴۰۰ در پنج منطقه پرتقاضا نرخ ماهیانه بین ۰.۴ درصد تا ۶.۴ درصد پایین آمد و تنها در منطقه پنج ۱.۱ درصد بالا رفت. در منطقه ۵ که بالاترین تعداد معاملات را دارد قیمت هر متر خانه بهطور متوسط ۱/۱ درصد افزایش یافت و به متری ۳۶.۶ میلیون تومان رسید. در منطقه ۱۰ که رتبه دوم معاملات را از آن خود کرد قیمتها ۰.۵ درصد افت کرد. در منطقه ۴ بهعنوان سومین منطقه پرتقاضا قیمتها ۶.۴ درصد پایین آمد و متری ۲۹.۴ میلیون تومان شد. در منطقه ۲ که جایگاه چهارم را ازنظر معاملات داشت نرخها ۰.۴ درصد کاهش پیدا کرد و در منطقه ۷ که رتبه پنجم را ازنظر میزان معاملات داشت قیمت ۴ درصد افت کرد و به ۲۸.۱ میلیون تومان در هر مترمربع رسید.
منطقه ۲۲ با ۲۶ درصد افت ماهیانه، رکورددار افت قیمت بود و هماکنون هر متر مسکن در این منطقه به ۲۰ میلیون و ۵۶۶ هزار تومان رسیده است. البته در منطقه ۲۲ با توجه به تعداد اندک معاملات (۵۳ فقره) نوسانات شدید ماهیانه دستیابی به تحلیلی از وضعیت واقعی آن را دشوار میکند.
قیمتها در منطقه یک نیز بهعنوان محدوده جذاب سوداگری ۱۰ درصد افت کرد؛ بهطوریکه از متری ۶۶ میلیون و ۸۰۲ هزار تومان در فروردینماه امسال به ۶۰ میلیون و ۲۱۱ هزار تومان در اردیبهشتماه رسید. در حال حاضر نرخ پیشنهادی در محلههای مختلف منطقه یک بر اساس موقعیت، امکانات و سن بنا از حدود ۴۰ میلیون تومان شروع میشود و به بالای ۱۰۰ میلیون تومان میرسد. حتی بعضی مالکان در منطقه یک قیمتهای کمتر از متری ۴۰ میلیون تومان نیز برای واحدهای خود تعیین کردهاند.
ارزیابی اغلب کارشناسان درباره آینده بازار مسکن در سال ۱۴۰۰ این است که نرخها به ثبات نسبی خواهد رسید و ممکن است با مقداری کاهش مواجه شویم. با توجه به خاصیت چسبندگی قیمتها در بازار مسکن ممکن است افت قیمتها چندان محسوس نباشد اما اگر تا دو سه سال آینده با توجه به نرخ تورم قیمت مسکن در ثبات نسبی باقی بماند حباب بازار تخلیه میشود.
قیمت هر متر مسکن در تهران ۲۸.۸ میلیون
اردیبهشت متوسط قیمت خریدوفروش یک مترمربع مسکن در شهر تهران ۲۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱.۸ درصد کاهش و ۶۹.۷ درصد افزایش دارد. تعداد معاملات نیز در این ماه معادل ۳.۹ هزار فقره بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶۵.۲ درصد کاهش و در مقایسه با ماه قبل ۸۸.۱ افزایش را نشان میدهد.