سهم دولت از ساخت مسکن: فقط ۱ درصد

پنجره‌ایرانیان؛ طبق مطالعات، ایران به سالیانه حدود یک‌میلیون واحد مسکونی نیاز دارد که دولت سیزدهم و مجلس نیز برای دستیابی به این مهم، هدف‌گذاری کرده‌اند و به نظر می‌رسد دور از دسترس نباشد؛ البته طی ۲۵ سال گذشته اوج ساخت‌وساز در سال ۱۳۹۰ بوده که برای حدود ۷۶۵ هزار واحد مسکونی پروانه صادر شده و این رقم در سال ۱۳۹۸ به ۴۰۱ هزار واحد رسیده است. جالب اینکه سهم بخش دولتی از کل ساخت‌وساز در سال ۱۳۹۸ فقط ۱ درصد بوده است.
  • دوشنبه 15 شهریور 1400 ساعت 14:40

به گزارش ایسنا، مسکن مهر بالاخره بعد از ۱۴ سال تقریبا تمام شده و مسکن ملی روی میز دولت قبل قرار گرفته که طبیعتا با الحاق این پروژه به طرح جهش تولید و تامین مسکن، دولت فعلی موظف به انجام تعهدات طرح اقدام ملی مسکن خواهد بود.

یادمان هست که دولت‌های نهم و دهم ابتدای طرح مسکن مهر در سال ۱۳۸۶ وعده اتمام پروژه‌های مسکن مهر را در ۱۸ ماه داده بودند اما به‌قدری تامین زیرساخت‌ها و خدمات این پروژه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی طول کشید که پروژه تا سال ۱۴۰۰ هم به طول انجامید. بااینکه محمد اسلامی ـ وزیر سابق راه و شهرسازی ـ دو ماه قبل در جریان افتتاح ۲۲ هزار واحد مسکن مهر اعلام کرد پرونده این طرح بسته شده و به دولت سیزدهم کشیده نخواهد شد، بررسی‌ها نشان می‌دهد هنوز در برخی شهرهای اطراف تهران تعدادی از واحدها تحویل نشده است.

 

دولت احمدی‌نژاد ۳۱ درصد مسکن مهر را تحویل داد

از کل پروژه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی مسکن مهر، سهم دولت احمدی‌نژاد از تحویل واحدها ۶۹۰ هزار واحد معادل ۳۱ درصد و سهم دولت روحانی حدود یک‌میلیون و ۴۴۱ هزار واحد معادل ۶۵.۵ درصد بوده و بااینکه وزیر سابق اعلام کرده پرونده این طرح بسته شده آمار و ارقام از تحویل نشدن ۶۹ هزار واحد حکایت دارد که بخشی از آن ممکن است دچار مسائل حقوقی یا نبود متقاضی باشد. مسکن ملی نیز که از شهریور ۱۳۹۸ کلنگ‌زنی شده به ۵۳۴ هزار واحد در حال اجرا رسیده و ۴۰ هزار و ۷۸ واحد آن افتتاح شده است.

طبق طرح جامع مسکن، سالیانه به حدود یک‌میلیون واحد مسکونی در کشور نیاز داریم اما با توجه به تجربه‌ای که پیش روی مسئولان قرار دارد از طریق ساخت‌وساز دولتی نمی‌توان به این هدف رسید و باید بخش خصوصی را با ارائه مشوق‌ها و اصلاح قوانین و مقررات فعال کرد. طرح جهش تولید و تامین مسکن نیز با هدف ساخت سالیانه یک‌میلیون واحد مسکونی از سوی مجلس به تصویب رسیده و دولت رئیسی نیز قول داده سالیانه یک‌میلیون واحد مسکونی احداث کند.

 

میانگین پروانه صادره در دولت دهم ۶۸۸ هزار واحد در سال

آمار گویای آن است که هم‌زمان با طرح مسکن مهر، ساخت‌وساز بخش خصوصی نیز افزایش یافته است. بر اساس آمار پروانه‌های ساختمانی که از سوی وزارت راه و شهرسازی ارائه شده بین سال‌های ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ یعنی در زمان دولت دهم تعداد ۳ میلیون و ۴۳۹ هزار و ۵۴۷ پروانه ساختمانی در مناطق شهری کشور صادر شده است؛ یعنی طی پنج سال مذکور به‌طور متوسط سالیانه حدود ۶۸۸ هزار پروانه صادر شده است. این در حالی است که علی نیکزاد ـ وزیر مسکن دولت دهم و نایب‌رئیس فعلی مجلس ـ به‌تازگی گفته است که در دوره احمدی‌نژاد سالیانه یک‌میلیون مسکن می‌ساختیم.

بین سال‌های ۱۳۷۵ تا ۱۳۹۶ اوج ساخت‌وساز در سال ۱۳۹۰ بوده که برای ۷۶۴ هزار و ۵۶۹ واحد مسکونی پروانه صادر شده و در سال‌های بعد روند نزولی به خود گرفته است؛ سال ۱۳۹۶ این عدد به ۳۳۳ هزار و ۴۴۳ واحد رسید. سال ۱۳۹۷ نیز برای ۳۹۴ هزار و ۸۲۵ واحد پروانه صادر شد.

 

ساخت‌وساز به حدود ۴۰۰ هزار واحد در سال ۹۸ رسید

در سال ۱۳۹۸ هم تعداد واحدهای مسکونی در پروانه‌های صادره ۴۰۱ هزار و ۲۴۵ واحد بوده که نسبت به سال ۱۳۹۷ به میزان ۱.۶ درصد افزایش داشته است. دراین‌بین ۳۷۵ هزار و ۳۳۴ پروانه واحد مسکونی برای بخش خصوصی، ۳۱۵۴ واحد برای تعاونی‌ها و ۴۰۷۷ واحد برای بخش دولتی صادر شده است؛ بنابراین سهم دولت از کل ساخت‌وسازها در سال ۱۳۹۸ فقط ۱ درصد بوده است.

اگر آمار سال‌های گذشته را ملاک قرار دهیم به نظر می‌رسد احداث یک‌میلیون واحد مسکونی دور از دسترس نباشد اما با توجه به رکود فعلی، کار دشواری به نظر می‌رسد. فعالان صنعت ساختمان در بخش خصوصی با موانع متعددی مواجه‌اند که مهم‌ترین آن به عدم توان متقاضیان واقعی مربوط می‌شود.

 

بی‌رغبتی بخش خصوصی برای تولید مسکن

ایرج رهبر ـ نایب‌رئیس انجمن انبوه‌سازان استان تهران ـ با بیان اینکه سازندگان مسکن «نای» بلند شدن ندارند گفت: بازار مصالح ساختمانی در روزهای پایانی دولت دوازدهم وضعیت نابسامانی پیدا کرده و قطعا رکود بخش ساخت‌وساز را عمیق‌تر خواهد کرد. به نظر من علت اصلی به سوء مدیریت برمی‌گردد. نمی‌گویم تعمدی در کار است اما نمی‌شود همه‌چیز را رها کرد و مشکلات را به دوش دولت بعدی انداخت.

وی افزود: قیمت هر پاکت سیمان از حدود ۳۰ هزار تومان به بالای ۶۵ هزار تومان رسیده و میلگرد از کیلویی ۱۴ هزار تومان به ۲۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده است. این در حالی است که شش ماه قبل هم به بهانه افزایش هزینه‌ها و حمل‌ونقل قیمت سیمان از حدود ۱۲ هزار تومان به ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان رسیده بود.

به گفته رهبر، حدود ۱۸۰ قلم کالا در یک ساختمان استفاده می‌شود که اگر همگی مثل سیمان و فولاد با رشد قیمت مواجه شوند هزینه‌های سازندگان کمرشکن خواهد شد. حتی اگر نرخ زمین را صفر در نظر بگیریم قیمت ساخت به بالای شش میلیون تومان در هر مترمربع رسیده و با رشدهای اخیر هیچ چشم‌اندازی برای بخش ساخت‌وساز وجود ندارد.

 

هزینه ساخت هر واحد مسکن ملی ۳۷۵ میلیون تومان

از سوی دیگر طبق اعلام بانک مسکن تاکنون از ۸۶۴۰ میلیارد تومان آورده متقاضیان ۲۸۴۰ میلیارد تومان آن برای احداث پروژه‌های طرح اقدام ملی مسکن به حساب سازندگان واریز شده است. ۲۴۴ میلیارد تومان هم تسهیلات بانکی پرداخت‌شده که مجموع دو عدد مذکور را به ۳۰۸۴ میلیارد تومان می‌رساند. مابقی نیز که حدود ۵۸۰۰ میلیارد تومان است به‌تدریج با پیشرفت فیزیکی و آغاز احداث پروژه‌ها تخصیص خواهد یافت.

با احتساب هزینه حدود ۵ میلیون تومان برای هر مترمربع واحدهای اقدام ملی، برای ساخت یک واحد ۷۵ متری به حدود ۳۷۵ میلیون تومان نقدینگی نیاز است؛ یعنی ۳۰۸۴ میلیارد تومان فقط تکافوی ساخت ۸۲۲۴ واحد اقدام ملی مسکن را می‌دهد. البته تاکنون ۴۰ هزار و ۷۸ واحد مسکن ملی افتتاح شده که محمود محمودزاده ـ معاون وزیر راه و شهرسازی ـ به ایسنا گفت: عمده واحدهایی که به بهره‌برداری رسیده از روش‌هایی همچون تعاونی‌سازی با دریافت وام اوراق، استفاده از تسهیلات ۹ درصد بافت فرسوده و دریافت زمین بدون اتکا به منابع بانکی ساخته شده است.


ثبت نظر

ارسال