به درخواست کتبی جمعی از صنعتگران بخش آلومینیوم استان مرکزی نشست هماندیشی با موضوعیت بررسی مشکلات تامین مواد اولیه، نحوه توزیع آلومینیوم در بورس، افزایش بیرویه قیمت آلومینیوم و... روز دوشنبه دهم مهرماه ۱۳۹۶ از ساعت 16 تا 20 در هتل زاگرس اراک تشکیل شد.
در این گردهمایی هرکدام از اعضای سندیکای آلومینیوم ایران از وضعیت رکود موجود و بیان دلایل آن پرداختند و خواستار توزیع در پارتهای خرد، بازگشت به شیوه عرضه در بورس مانند گذشته، رفع فروش انحصاری شرکت ایرالکو و بررسی مشکلات گازکشی، تامین اجتماعی و رفع ارزشافزوده برای صنایع واسطه و پاییندستی شدند.
ساریخانی، رئیس هیات مدیره سندیکای آلومینیوم ایران در این گردهمایی بیان کرد: بااینکه اولین کشور تولیدکننده آلومینیوم در منطقه بودهایم اما کمتر از ۰.۱ درصد تولید در منطقه داریم و این مسئله به دلیل نداشتن نگاه استراتژیک به این صنعت بوده است.
وی چالشهای آلومینیوم در ایران و راهکارهای توسعه آن توسط مرکز پژوهش مجلس شورای اسلامی در سال ۹۳ را سه عامل برشمرد و افزود: تامین مواد اولیه در صنعت، تامین پایداری برق و عدم شناخت صنعت آلومینیوم از چالشهای این صنعت است.
ساریخانی وجود نیروی انسانی مازاد و عدم دسترسی به مواد اولیه را سبب عقبماندگی این صنعت دانست و تصریح کرد: عامل توسعه صنعت آلومینیوم دسترسی پایدار و قابلاطمینان مواد آلومینا و مواد کربنی از طریق انعقاد قرارداد با تولیدکنندگان مواد اولیه است. همچنین استفاده بهینه از گاز طبیعی و هزینههای حملونقلهای پایین به دلیل جانماییهای مناسب، بهکارگیری فنّاوریهای مدرن، ارتقا مداوم پارامترهای تولید، توسعه زیرساختهای تولید آلومینیوم و پایداری سیاسی و اقتصادی بهمنظور تامین مواد اولیه و نرخ پایین وامها در پایین بودن قیمت آلومینیوم اثرگذار خواهد بود.
وی گفت: دولت دید استراتژیک نسبت به این صنعت ندارد. تعرفه محصولات آلومینیومی کاهشیافته و درنتیجه خریداران را به سمت واردات کالاهای تکمیلی هدایت میکند.
ساریخانی اظهار داشت: فروش نسیه و پرداختهای نقدی مالیات بر ارزشافزوده، وجود شرکتهای سوری که در آغاز کار مورد تائید دارایی بوده ولی بهمحض عدم پرداخت مالیات در لیست سیاه قرار میگیرند موجب شده تا شرکتهای آلومینیومی تاوان پس دهند.
وی افزود: مشکلات تامین اجتماعی تولیدکنندگان را متحمل بر هزینههای پیشبینینشده میکند. ۲۳ درصد از هزینههای آلومینیوم را برق و ۱۱ درصد هزینههای دستمزد که از یکسو تورم و از سویی دیگر بهرهوری ۳۳ درصد موجب گرانی دستمزد کارگران شده که به واحدهای تولیدی فشار مالی زیادی وارد کرده است.
ساریخانی گفت: قیمتگذاری آلومینیوم تابع دلار و واردات است. این صنعت گران بوده و نیازمند سرمایه در گردش بالاست.
وی افزود: هزینههای بالا توان رقابت را کاسته است. چرا باید خود تحریم باشیم؟ عرضههای بلوکی بزرگ سبب شده تا صنایع کوچک توان خرید نداشته باشند.
در ادامه نعمتی، مدیرکل دفتر امور اقتصادی استانداری مرکزی بیان کرد: هر دولتمردی با ایجاد انحصار مخالف است. برخی افراد تا مشکلات در بازار و تحریم به وجود میآید از این مسئله سو استفاده کرده و تنها به فکر منافع خود هستند. وی افزود: در روزهای آتی مکاتباتی برای رفع انحصار انجام خواهد شد.
نعمتی گفت: ما میتوانیم با سندیکای شما مذاکراتی انجام دهیم که اگر به توافق نرسیدیم از طریق مکاتبه با دفتر ریاست جمهوری اقدام خواهیم کرد.
محمدرضا حاجی پور، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی در ادامه عنوان کرد: یکی از سیاستهای دولت جلوگیری از خام فروشی به کشورهای دیگر و توجه به صنایع پاییندستی است.
وی تصریح کرد: استان مرکزی بهعنوان میز صادرات گل و گیاه و انار شناختهشده که با پیگیریهای انجامشده توانستیم در بحث آلومینیوم، عایقهای رطوبتی و ماشینآلات صنعتی سه میز صادراتی دیگر داشته باشیم.
حاجی پور ادامه داد: تقریبا تمام صادرات کشور در این حوزهها توسط استان ما انجام خواهد شد. مشکلات را با تعامل و با ضوابط و مقررات برای برونرفت از وضعیت فعلی حل خواهیم کرد.