به گزارش ایسنا، اکنون این رویا با تلاش الگا مالینکویکس، فیزیکدان و تاجر لهستانی، گامی دیگر بهسوی واقعیت برداشته است. این فیزیکدان ۳۶ ساله، یک روش جدید پردازش جوهرافشان برای سلولهای خورشیدی «پروسکایت» ابداع کرده که تولید پنلهای خورشیدی را با دمای پایینتر ممکن میسازد و هزینهها را به شکل قابلتوجهی کاهش میدهد.
فناوری بهکار رفته در سلولهای خورشیدی پروسکایت، دستیابی به نیروی خورشیدی را متحول میکند و ویژگیهای شگفتانگیزی به آن میبخشد.
پنلهای خورشیدی پوشیده شده با مواد معدنی، سبک، انعطافپذیر، کارآمد و کمهزینه هستند و رنگ و درجه شفافیت متفاوتی دارند. این پنلها، بهسادگی روی سطح هر نوع ابزاری ازجمله لپتاپ، خودرو، پهپاد، فضاپیما یا ساختمان قرار میگیرند تا الکتریسیته تولید کنند.
پروسکایت برای نخستین بار، در سال ۱۸۳۰ توسط گوستاو رز، معدنشناس آلمانی شناسایی شد و نامگذاری آن بر اساس نام لو پروسکی، معدنشناس روسی صورت گرفت.
در دهههای بعد، تولید ساختار اتمی پروسکایت سادهتر شد و در سال ۲۰۰۹، تسوتوما میاساکا، پژوهشگر ژاپنی دریافت که میتوان از این ماده برای ساخت سلولهای خورشیدی پروسکایت استفاده کرد.
این فرآیند در آغاز، پیچیده بود و به دمای مافوق بالا نیاز داشت؛ درنتیجه فقط موادی مانند شیشه که میتوانند گرمای زیاد را تحمل کنند، با سلولهای پروسکایت پوشیده میشدند. همین موضوع، الهامبخش پژوهش مالینکویکس شد.
مالینکویکس در سال ۲۰۱۳ و هنگامیکه هنوز دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه والنسیا در اسپانیا بود، راهی برای پوشاندن فویل انعطافپذیر با پروسکایت ارائه داد که در آن از نوعی روش تبخیر استفاده میشد.
او بعد از این پروژه، یک روش چاپ جوهرافشان ارائه داد که میتواند هزینههای تولید را کاهش دهد و به تولید انبوه مقرونبهصرفه کمک کند. مالینکویکس گفت: با این روش، دیگر نیازی نیست برای پوشاندن سطوح با لایه پروسکایت، از دمای بالا استفاده شود.
مالینکویکس به همراه دو تاجر لهستانی، شرکتی موسوم به «ساول تکنولوژیز» را تاسیس کرد. کار شرکت کاملا از صفر آغاز شد تا اینکه یک سرمایهدار ژاپنی تصمیم گرفت روی آن سرمایهگذاری کند. این شرکت، اکنون آزمایشگاه مافوق پیشرفتهای دارد که گروهی از متخصصان بینالمللی در آن مشغول به کار هستند.
مالینکویکس ادامه داد: شرکت ما، نخستین خط تولید جهان را برای این فناوری دارد. ظرفیت شرکت، برای ۴۰ هزار مترمربع پنل خورشیدی کافی است که تا پایان سال آینده، به ۱۸۰ هزار مترمربع نیز خواهد رسید.
این پنلها، اکنون در یکی از ساختمانهای ورشو در حال آزمایش هستند.