به گزارش پنجرهایرانیان به نقل از پایگاه اطلاعرسانی اتاق ایران، ابوالفضل رضایی افزود: افغانستان، ترکیه و عراق عمده بازارهای هدف برای صادرات صنایع آلومینیوم کشور به شمار میروند که تحریمهای تازه تأثیر چندانی بر این بازارهای نخواهد گذاشت، مگر اینکه مشکلات بانکی بهحدی گسترده شود که هرگونه نقلوانتقال مالی را غیرممکن سازد.
وی با بیان اینکه صنعت آلومینیوم کشور پیشازاین تجربه تحریمها را داشته و نباید اثر تحریمها را بزرگنمایی کرد گفت: تحریمهای تازه میتواند تا حدودی بار اضافی درخصوص افزایش قیمت تمامشده تولید به صنعت آلومینیوم تحمیل کند، اما یکی از مهمترین چالشهایی که صنعت آلومینیوم طی سالهای اخیر با آن درگیر بوده وابستگی به تأمین مواد اولیه از خارج از کشور است.
وی گفت: بیشتر مواد اولیه موردنیاز صنایع ازجمله پودر آلومینا، بهشدت نیازمند واردات است. در دوره قبلی تحریمها این نیاز بهصورت تهاتر انجام میشد که همین شکل تأمین مواد اولیه هزینه مالی هنگفتی را به شرکتهای آلومینیوم وارد میکند.
دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم ایران «خام فروشی» را یکی دیگر از مشکلات این صنعت دانست و افزود: از دیماه سال ۹۷، صادرات شمش تقریبا محدود شده است. در همین راستا تلاشهای بسیاری از سوی بخش خصوصی برای مبارزه با خام فروشی صورت گرفته است. چراکه معتقدیم بهجای خام فروشی این مواد اولیه و فروش آنها به قیمت نازل در کشورهای دیگر، منطقیتر است تا این مواد اولیه ابتدا به محصولات با ارزشافزوده بالا تبدیل و سپس صادر شود.
وی اضافه کرد: با توجه به اعمال تحریمهای تازه علیه صنعت آلومینیوم کشور، بدون شک تامین مواد اولیه دشوارتر خواهد شد و در این زمان با توجه به اینکه شرکتها و کشورهای رقیب این فرصت را پیدا میکنند تا بازارهای ایران را تصاحب کنند، بنابراین بیش از هر زمان دیگری صنعت آلومینیوم کشور نیازمند حمایت دولت است؛ تا از یک طرف ارز موردنیاز برای مواد اولیه تامین و از طرف دیگر مقدمات تسهیل ورود مواد اولیه به کشور فراهم شود.
رضایی با انتقاد از برخی سیاستهای دولت که منجر به بروز مشکل در تامین مواد اولیه صنایع آلومینیوم شده است، گفت: دولت از ۴ ماه گذشته، واردات شمشهای حاصل از ذوب ضایعات را ممنوع کرده است که این موضوع نقش حائز اهمیتی در تامین مواد اولیه صنایع آلومینیوم بهخصوص صنایع پاییندستی دارد.
ایران بهعنوان هجدهمین تولیدکننده آلومینیوم جهان محسوب میشود و در افق ۱۴۰۴ دستیابی به رقم یکمیلیون و ۵۰۰ هزار تن شمش را پیشبینی کرده است.
صادرات بخش معدن و صنایع معدنی سال ۹۷ ازلحاظ وزنی ۴۹ و ازنظر ارزش ۲۱ درصد مجموع صادرات را به خود اختصاص داد، همچنین درزمینه واردات نیز ۱۲ درصد وزنی و ۹ درصد کل ارزش این بخش را از آن خود ساخت.