ابوالفضل رضایی در گفتوگو با فلزات آنلاین، در خصوص عواملی که بر قیمت آلومینیوم در کشور تاثیرگذار است، اظهار داشت: هزینه بیمه، حملونقل، هزینه مبادلات بانکی و ... موجب شده که هزینه تامین مواد اولیه برای صنایع بالادستی، افزایش یابد که این عامل بر قیمت شمش خالص تاثیر میگذارد و افزایش و کاهش قیمت انرژی بیشتر بر قیمت LME تاثیر میگذارد و بااینکه قیمت آلومینیوم در ایران نیز تحت تاثیر آلومینیوم جهانی است اما به دلیل پرمیوم وضعشده، دامنه تاثیرپذیری شمش در ایران از LME کاهش یافته است.
وی در خصوص افزایش قیمت عرضه هفته جاری شمش آلومینیومی در بورس کالا، بیان کرد: دلیل افزایش قیمت شمش آلومینیومی که در بورس کالا عرضه میشود، افزایش قیمت آلومینیوم در بازار بورس جهانی و نرخ ارز نیما است.
دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم ایران در ادامه تصریح کرد: میانگین هفته گذشته نرخ دلار در سامانه نیما از 10 هزار و 700 تومان به 10 هزار و 900 تومان افزایش یافته و میانگین قیمت آلومینیوم در LME نیز طی یک هفته از یک هزار و 725 دلار به ازای هر تن، به یک هزار و 775 دلار به ازای هر تن رشد داشته است.
رضایی در مورد فرمول ستاد تنظیم بازار، مطرح کرد: طبق فرمول ستاد تنظیم بازار، میانگین قیمت LME طی یک هفته، ضربدر میانگین قیمت ارز در بازار سنا در یک هفته گذشته، ضربدر 1.1 (10 درصد پرمیوم بهعنوان کمک به صنایع بالادستی) محاسبه میشود.
وی درباره افزایش قیمت آلومینیوم در ایران و در جهان و تاثیر آن بر میزان تقاضا، اذعان کرد: بااینکه قیمت فلز آلومینیوم در ایران و در جهان افزایش یافته اما تقاضا روند صعودی نخواهد داشت و دلیل اصلی عدم تاثیرپذیری تقاضا از قیمت شمش، رکود تورمی موجود در کشور است.
دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم ایران در ادامه خاطرنشان کرد: معمولا با افزایش قیمت آلومینیوم میزان تقاضا برای خرید بیشتر میشد اما در این شرایط اقتصادی کشور، نمیتوان انتظار افزایش میزان تقاضا و تولید را داشت چون در شرایط رکود تورمی بسیاری از شرکتها تنها بهاندازه نیاز یک ماه از بورس خرید میکنند.
رضایی با اشاره به وضعیت خرید از بورس در سال گذشته، توضیح داد: در سال گذشته به دلیل افزایش قیمت مداوم شمش آلومینیومی در بورس و در بازار آزاد، تولیدکنندگان برای اینکه تحت تاثیر افزایش قیمتها قرار نگیرند و بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند، اقدام به خرید مواد اولیه برای مدت طولانی میکردند و به همین خاطر میزان تقاضا عموما بیشتر از میزان مصرف و عرضه بود اما در حال حاضر، شرایط تغییر پیدا کرده است.
وی در خصوص عامل دیگری که بر میزان خرید شمش آلومینیومی تاثیر گذاشته است، اظهار کرد: در سال جاری، بسیاری از شرکتهای تولیدکننده محصولات آلومینیومی، صادرات خود را کاهش دادهاند و دلیل این امر، کاهش میزان سود حاصل از صادرات است.
دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم ایران در مورد کاهش حاشیه سود حاصل از صادرات محصولات آلومینیومی و تاثیر آن بر میزان تقاضا، تصریح کرد: در حال حاضر، حاشیه سود حاصل از صادرات محصولات آلومینیومی به سایر کشورها، به دلیل کاهش میزان تفاوت میان ارز آزاد و ارز نیمایی، بسیاری از شرکتهای تولیدکننده محصولات آلومینیومی تمایلی به افزایش تولید و صادرات ندارند، به همین خاطر در سال 98 با کاهش میزان تقاضا مواجه بودهایم.
رضایی در ادامه افزود: امسال انگیزه صادراتی کمتر از سال گذشته شده و تنها شرکتهایی فعالیت تولیدی خود را به همان منوال سال گذشته دارند که بتوانند محصولی تولید کنند که ارزشافزوده بالایی داشته باشد اما در گذشته، اینگونه نبود و صادرات کاذب وجود داشت.
وی در خصوص تاثیرپذیری قیمت آلومینیوم از کاهش یا افزایش قیمت انرژی، عنوان کرد: قیمت آلومینیوم جهانی تحت تاثیر قیمت انرژی (نفت و گاز) قرار دارد اما در بازار داخلی پارامترهای تاثیرگذار بسیار زیادتر است.
دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم ایران توضیح داد: مواد اولیه موردنیاز برای صنایع بالادستی، اغلب وارداتی است و چون در بخش آلومینا بهدرستی سرمایهگذاری صورت نگرفته، قیمت شمش آلومینیومی در ایران، تحت تاثیر عوامل مختلف و بیشتری قرار دارد.
رضایی با اشاره به کاهش قیمت بیلت آلومینیومی در بورس کالا، بیان کرد: به دلیل عرضه نادرست بیلت آلومینیومی، کاهش قیمت این محصول چشمگیر و عرضه بیلت با تاخیر 25 روزه صورت گرفته است و در این زمینه بورس، دستورالعمل اساسی برای شرکتهای تولیدکننده وضع نکرده است.
وی در ادامه مطرح کرد: قیمت بیلت آلومینیومی هفت درصد از شمش خالص آلومینیومی بیشتر است و اگر عرضه بیلت مداوم بود، این نوسانات قیمتی و فرمولهای تعیینشده، مشخص میشد.
دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم ایران در خصوص میزان مصرف بیلت در کشور، بیان کرد: بخش عمدهای از صنایع تولیدی ما مصرفکننده بیلت آلومینیومی است اما در حال حاضر با این برنامهریزیهای صورت گرفته اکثر شرکتها به خرید بیلتهای ریختگی سوق یافتهاند.
رضایی در پایان گفت: شرکتهای مصرفکننده بیلت آلومینیومی به دلیل اینکه از توزیع بیلت در بورس کالا مطمئن نیستند، اقدام به تاسیس واحد ریختگی و تولید بیلت میکنند و این اقدام صرفه اقتصادی ندارد اما چون شرکتهای پاییندستی نگران خواب سرمایه هستند و از طرفی برنامه مشخصی نیز برای عرضه بیلت در کشور وجود ندارد، ترجیح میدهند واحد تولید بیلت شرکت خود را فعال کنند.