سعید فتحی در گفتگو با فلزات آنلاین به چالشهای پیش روی قطعهسازان پرداخت و گفت: شرکت فرآوری آمیژانهای رنگین فتح (فارکو) از سال 1380، به مدت 19 سال در زمینه تولید قطعات غیر آهنی بهویژه از جنس آلومینیوم و زاماک فعالیت میکند. این قطعات در صنایع خودروسازی، لوازمخانگی، یراقآلات، دروپنجره، سیستمهای تعبیه روشنایی کاربرد دارند و روش تولید آنها نیز به دو صورت دایکست و ریژه است.
فتحی پیرامون وضعیت فعالیت شرکت با توجه به معضلات کنونی کشور عنوان کرد: علیرغم ممنوعیت صادرات و واردات، شیوع کرونا و در پی آن افزایش نرخ ارز و همچنین وجود تحریمها علیه کشور، در 9 ماهه نخست امسال، افزایش فروش و تولید را نسبت به مدت مشابه سال گذشته، تجربه کردیم. بهطوریکه در حال حاضر، با تمام ظرفیت مشغول تولید هستیم. میتوان بهصراحت گفت که به علت بسته بودن مرزهای وارداتی، افزایش نرخ ارز و همچنین عدم ریسکپذیری واردکنندگان برای خرید و واردات قطعات از کشورهای خارجی، قطعهسازان کشور رونق تولید را تجربه میکنند. گفتنی است یکی از عوامل این افزایش تولید، از بین رفتن ترس مصرفکنندگان از استفاده قطعات ساخت داخل در صنایع خود است که موجب شده قطعهسازان با انرژی بیشتر و بهکارگیری تمام توان به تولید بپردازند.
مدیرعامل فارکو با اشاره به طرح توسعهای این مجموعه خاطرنشان کرد: متاسفانه باید این موضوع را مطرح کنم که با توجه به وضعیت اقتصادی نابسامان و وجود مشکلات متعدد در بخشهای مختلف صنعت کشور، قادر به اجرای برنامه توسعهای نیستیم. در تولید، با چالشهای زیادی روبهرو هستیم و با دستوپنجه نرم کردن با آنها به فعالیت خود ادامه میدهیم. در حال حاضر، عمده صنعتگران دچار مشکل کمبود و یا نبود نقدینگی شدهاند و همچنین ازلحاظ تامین مواد اولیه نیز آسودهخاطر نیستند. مواد اولیه در بازار موجود است اما بهقدری قیمتها جهش ناعادلانهای پیدا کردهاند که بهعنوانمثال اگر با یک مبلغ مشخص در سال گذشته میتوانستیم تمام مواد اولیه موردنیاز خود را تامین کنیم، در سال جاری قادر به تهیه تنها یکسوم آن میزان هستیم و از سوی دیگر نیز هزینههای تولید هم بهنوبه خود در 9 ماهه نخست سال جاری افزایش چشمگیری داشته است.
وی افزود: هیچ کنترل قیمتی در بازار وجود ندارد و هرروز شاهد افزایش بیرویه نرخ ارز و قیمت مواد اولیه در بازار هستیم. از طرفی، تاجرانی که قبل از ممنوعیت واردات، مواد اولیه موردنیاز تولیدکنندگان را در انبارهای خود دپو کرده بودند به هیچ قیمتی حاضر نیستند با توجه به کاهش نرخ ارز، مواد اولیه را با قیمت پایینتر در بازار عرضه و به فروش برسانند و حتی در برخی موارد نیز شاهد افزایش قیمت مواد توسط عرضهکنندگان نیز بودهایم. شرایط کنونی به نحوی رقم خورده است که حتی دیگر قادر به خرید دستگاه و ماشینآلات جدید نیز نیستیم.
فتحی در پایان گفت: بانکها و نهادهای دولتی باید به وعده خود عمل کنند و با ارائه خدمات و تسهیلات ویژه به کارخانهها، مدیران را در رشد و جبران خسارتهای مالی به وجود آمده در این شرایط بحرانی یاری دهند اما هیچ کمکی از سمت هیچ نهاد و سازمانی تاکنون صورت نپذیرفته است تا حداقل کمی از بودجه ازدسترفته، تامین شود. بهعنوانمثال، در قسمت خط ریختهگری دایکست قصد تعویض یکی از ماشینآلات را داشتیم که در حال حاضر حتی با کل درآمد سالیانه شرکت نیز قادر به تهیه آن نیستیم. پروتکلهای موجود جهت ثبت سفارش مدتزمان زیادی را به هدر میدهد و هر مرتبه در ادارات مربوطه برای انجام امور اداری و دریافت مجوز لازم، وقت زیادی از تولیدکنندگان گرفته میشود. برای ثبت سفارش و واردکردن یک قطعه از کشور ترکیه، در ابتدای امر از عدم فعال بودن کارت بازرگانی به ما خبر داده شد که نزدیک به دو ماه جهت فعالسازی مجدد آن وقت صرف شد و بعدازآن نیز مراحل دیگری را جهت اخذ مجوز واردات طی کردیم که درنهایت، متاسفانه پس از گذشت دو ماه و کشوقوسهای اداری فراوان، کالای موردنظر فروخته شد! این عدم همکاری بانک، گمرک، سازمانها و ادارات مربوطه فقط سبب عقبافتادگی تولید و رکود صنعت میشود. چه در دوران شیوع کرونا و چه قبل از آن، هیچ ارگانی حاضر به ایجاد تغییرات اساسی در این قوانین نشده است؛ بنابراین نمیتوان گفت چون چرخ تولید درحرکت است، پس هیچ مشکلی وجود ندارد زیرا همیشه در صنایع مختلف کشور مشکلات متعددی ازجمله موارد ذکرشده وجود دارد.