به گزارش ایرانا، محسن محمدخانی پیرامون صنعت تولید آلومینا از بوکسیت توضیح داد: اجرای این برنامه به روش بایر صنعت شناختهشدهای است و کارخانههای بسیاری در جهان و ازجمله در ایران (آلومینای جاجرم) در حال تولید آلومیناست، درحالیکه صنعت تولید آلومینا از آلونیت و نفلین محدود به چند مورد در کشورهای تازه استقلالیافته از شوروی سابق و آنهم در برهه زمانی کوتاهی است.
این مقام مسئول افزود: بسیاری از کانسارهای شناختهشده در کشور ما از عیار و کیفیت مناسب برای استحصال آلومینا به روش بایر و با صرفه اقتصادی برخوردار نیستند و واردات بوکسیت یا آلومینا بهمنظور رفع نیاز صنایع نیز مشکلات و محدودیتهای خاص خود را دارد که هزینه تمامشده را بالا میبرد و در سایر کشورها نیز میزان و کیفیت منابع بوکسیت رو به کاهش است و تأمین این مواد در آینده نزدیک با مشکل روبرو خواهد شد.
محمدخانی با بیان اینکه امروز توسعه زیرساختها، همسو با برنامههای ایجادی و توسعهای بخش صنعت، معدن و تجارت باید در دستور کار قرار گیرد، گفت: توجه به اهداف برنامه ششم و افق ۱۴۰۴ واردات بوکسیت اجتنابناپذیر است، اما با توجه به این موضوع که زیرساختهای موجود کشور شامل اسکلههای بنادر، راهآهن و راههای ارتباطی ظرفیت تحمیل مواد اولیه و حجم جابجایی مربوطه را ندارند که این خود سبب افزایش هزینه تمامشده خواهد شد.
وی تصریح کرد: سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با بهرهگیری از کارشناسان مجرب در حوزه اکتشاف و فرآوری، آمادگی دارد در صورت تامین اعتبار لازم در یک طرح جامع تهیه ماده اولیه آلومینیوم بهویژه با مطالعات پرعیارسازی، کشور را از واردات این ماده اولیه بینیاز سازد.
محمدخانی خاطرنشان ساخت: اکنون برای رویارویی با چالشهای پیشروی صنعت آلومینیوم از جنبه فنی و اقتصادی میتوان این موارد را به اولویت موردتوجه قرار داد؛ نخست اجرای طرح جامع شناسایی و پرعیارسازی بوکسیتهای کشور که با توجه به عیار بالاتر کانههای بوکسیتی نسبت به کانههای آلونیت و نفلین و همچنین فرآیند شناختهشده تولید آلومینا از آن، بررسی پرعیارسازی بوکسیتهای کمعیار (۳۰ تا ۴۰ درصد آلومینا) میتواند گامی مؤثر برای افزایش ظرفیت تولید آلومینا در داخل باشد.
وی اضافه کرد: طرح جامع اکتشافی بهمنظور اکتشاف منابع جدید یا اکتشاف تکمیلی منابع شناختهشده با نگاهی به بوکسیتهای کمعیار باید به اجرا گذاشته شود و با توجه به توسعه دانش، تجهیزات و متخصصین اکتشاف و همچنین شناخت عمیق از وضعیت زمینشناسی کشور و نیز نیاز مبرم به این ماده معدنی، بهتر است طرح جامعی با هدف اکتشاف ذخایر جدید بوکسیت برنامهریزی و عملیاتی شود.
این مقام مسئول، اجرای طرح جامع بررسی پتانسیل بوکسیت در کشورهای هدف برای خرید بوکسیت یا ذخایر بوکسیتی را مهم دانست و گفت: با توجه به ظرفیت ایجادشده برای تولید آلومینا و آلومینیوم باید تمهیدات لازم را بهمنظور تأمین منابع از کشورهای دیگر بررسی و هدفگذاری کرد.
وی همچنین لزوم پیادهسازی طرح جامع بررسی استحصال آلومینا و سولفات پتاسیم از آلونیت را مطرح ساخت و افزود: با توجه به وجود ذخایر عظیم آلونیت در زون طارم (قزوین و زنجان) باید استحصال آلومینا از آن و بازار مصرف محصولات جانبی ازجمله اسیدسولفوریک بهعنوان طرح جایگزین، موردبررسی قرار گیرد.
محمدخانی در پایان تصریح کرد: پیشنهاد اجرای طرح جامع استحصال آلومینا از نفلین از دیگر موارد مطرح دراینارتباط است و نفلین از دیگر منابع تولید آلومینا محسوب میشود که اکنون ایران از ذخایر قابلتوجهی دراینارتباط برخوردار است و باید استحصال آلومینا از آن با پایش تمامی جوانب برای سرمایهگذاری کلان مورد ارزیابی قرار گیرد.