مهندس شهرام علیزاده، مدیرعامل شرکت آلوکد
اما محصولات آلومینیومی مورد استفاده در پنجره، در و نمای بناها چه حداقل هایی باید داشته باشند؟
کیفیت پروفیل ها:
پروفیل های تولیدی در کارخانه های معتبر بر اساس استاندارد اروپا از بیلت های 6060-T5 و بر اساس استاندارد آمریکا از بیلت های 6063-T5 تولید می گردند (EN12020-1). کارخانه های تولیدکننده بیلت این گواهینامه ها را در اختیار کارخانه های تولید پروفیل قرار می دهند.
از جمله خواص بیلت های فوق می توان به قابلیت جوشکاری خوب، مقاومت به خوردگی و جلوه آنودایز بسیار خوب و قابلیت ماشین کاری آن ها اشاره کرد.
خواص فیزیکی آلیاژ 6063 در ذیل ذکر شده است:
در تولید پروفیل های اکسترود شده نیز رعایت استاندارد EN755-1 جهت دستیابی به پروفیل هایی با کیفیت بالا توصیه می شود.
جهت مقاومت پروفیل ها در برابر بارهای ناشی از باد و بار سازه به غیر از زهوارها و درپوش های سیستم کرتینوال، ضخامت پروفیل ها باید از 8/1 میلیمتر بیشتر باشد و در مقاطع بزرگتر با احتمال تحمل بارهای بیشتر این رقم از 2 میلیمتر کمتر نمی باشد. حتی در صورتیکه محاسبات اجازه استفاده از ضخامت های کمتر از 8/1 میلیمتر را بدهد، بهتر است از پروفیل های با ضخامت مطرح شده استفاده گردد، خصوصا در مباحث مربوط به نما و سیستم های کرتینوال.
برای مشاهده فایل پی دی اف کلیک کنید
پروفیل های ترمال بریک:
جهت تولید پروفیل های ترمال بریک به طور حتم باید از دو پل حرارتی استفاده کرد و فاصله بین دو پل حرارتی نباید از 15 میلیمتر کمتر باشد و نیز استفاده از پلی آمیدهایی که از الیاف شیشه جهت تقویت و افزایش مقاومت حرارتی تولید می شوند در این خصوص نسبت به استفاده از پی.وی.سی های سخت بسیار مناسب تر می باشند.
در یک پنجره سطح شیشه 85 درصد از حجم کل پنجره را شامل می گردد.
ضریب انتقال حرارت در شیشه 4 + 12 + 4 برابر با K W/ 87/2 می باشد و همچنین ضریب انتقال حرارت پنجره که طی فرمولی ویژه به دست می آید، براساس اطلاعات ضریب انتقال حرارت شیشه و ضریب انتقال حرارت آلومینیوم محاسبه می شود (در شماره 120 نشریه پنجره ایرانیان، مهرماه 96، به طور کامل در این خصوص توضیح داده شده است) بنابراین:
ضریب انتقال حرارت پنجره براساس استاندارد DIN4108 (بند 2/2 ) میبایست میان K W/ 5/3 تا 6/2 باشد.
سطح پروفیل
پروفیل های آلومینیومی در، پنجره و نما و پروفیل های مورد استفاده در ساختمان ها در دو نوع آنودایز یا رنگ پودری الکترواستاتیک مورد استفاده قرار می گیرند. این رنگ ها براساس استاندارد TS4922 انجام می پذیرد. (حداقل ضخامت رنگ پودری الکترواستاتیک 60 میکرون و ضخامت رنگ آنودایز 14 ـ 10 میکرون می باشد.)
قطعات و اتصالات
دستگیره ها، لولاها، گوشه های آلومینیومی (پانچی یا دگمه ای)، واشرها و تمام اتصالات میبایست براساس کاتالوگ های تولیدی شرکت های تولید در و پنجره به طور کامل روی پنجرها نصب گردند.
شروط لازم جهت تولید و نصب پنجره ها و نماها
بهتر است در هنگام تولید پنجره ها و اتصال گوشه های 45 درجه از چسب های مخصوص گوشه استفاده کرد.
وظایف این واشرها ممانعت از ورود و خروج هوا، گرد و غبار و آب می باشد.
آنچه روشن است، ماشین آلات حرفه ای و تجربه کاری مناسب در تولید یک محصول در و پنجره آلومینیومی لازم و ملزوم یکدیگر می باشند، همچنین استفاده از سیستم های محاسبه شده با پروفیل و یراق آلات دقیق که توسط کارخانه های معتبر تولید می شوند و دارای اطلاعات لازم در خصوص عایق های حرارتی، هوابندی، آببندی، مقاومت فشار باد و حدود تراز مجاز فشار صوت هستند، در ارائه یک محصول استاندارد و قابل قبول ضروری خواهند بود.
نشریه پنجره ایرانیان-سال یازدهم-شماره 121-آبان 96