فناوری اینولاکس گامی نو در عرصه انرژی‌های تجدیدپذیر است؛

ضریب تولید ۶۰ تا ۹۰ درصدی انرژی

پنجره ایرانیان: ضریب تولید۶۰ تا ۹۰ درصدی برق، پایین بودن هزینه تولید، تعمیر و نگهداری، بازگشت سریع سرمایه و دسترسی به اهداف تولید انرژی پاک از مزایای استفاده از فناوری توربین بادی اینولاکس در مقایسه با دیگر توربین های بادی است.
  • چهارشنبه 6 مرداد 1395 ساعت 9:19

به گزارش ایرنا، مسعود سه‌دهی با اشاره به فناوری‌های توربین بادی اینولاکس افزود: اساس کار این توربین‌ها بر متمرکز کردن منبع انرژی استوار شده است. وی ادامه داد: در حالی که ضریب تولید نیروگاه‌های خورشیدی ۱۰ تا ۲۰ درصد و نیروگاه‌های بادی فعلی در مناطق بادخیز ۴۰ درصد است، اصلا نیروگاه‌های قابل اعتمادی به شمار نمی‌روند. اما در مقابل هر توربین اینولاکس بسته به سرعت باد در منطقه از ضریب تولید ۶۰ تا ۹۰ درصدی برخوردار است.

به گفته سه‌دهی، در فناوری اینولاکس جریان باد پس از ورود به سیستم تحت کنترل در می‌آید و پس از متمرکز شدن وارد مسیری تنگ می‌شود که فشار آن را کاهش و سرعت آن را افزایش می‌دهد.

مدیرعامل شرکت نیروگاه‌های بادی «توان گستران راما» (وات ویند) با اشاره به رابطه مستقیم توان این نوع از توربین‌های بادی با طول پره و سرعت باد، گفت: دو برابر شدن طول پره، توان این دستگاه را چهار برابر و دو برابر شدن سرعت باد، توان آن را تا هشت برابر افزایش می‌دهد و به این ترتیب، باد در تسخیر و کنترل در می‌آید.

سه‌دهی گفت: توربین‌های بادی معمولی به حداقل سرعت باد سه تا چهار متر بر ثانیه برای راه‌اندازی نیازمندند، اما سرعت باد کمتر از یک متر بر ثانیه برای راه‌اندازی اینولاکس کافی است، همچنین باد شدید با حداقل سرعت ۲۵ متر بر ثانیه منجر به قفل شدن توربین‌های بادی معمولی می‌شود، اما هر سازه اینولاکس با استاندارد سرعت باد ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت طراحی می‌شود.

به گفته وی، در توربین‌های بادی قدیمی، کل سیستم باید همراه با تغییر جهت باد تغییر مسیر داده و بگردد، اما در اینولاکس نیازی نیست، وجود پره‌های کوتاه تر قابلیت گردش سه هزار و ۶۵۰ دور در دقیقه‌ای به پره‌ها می‌دهد و دیگر نیازی به وجود سیستم کنترل زاویه پره که در توربین‌های قدیمی در سرعت گردش ۱۲ متر بر ثانیه اعمال می‌شود، نیست و همه اینها هزینه‌های این فناوری را کاهش داده است.

سه‌دهی افزود: این سازه را می‌توان در مناطق مختلف در جنس‌ها و وزن‌های مختلف از جمله فایبرگلاس و پارچه‌های تحت کشش تا سیمانی و بدنه‌های ضد سایش طراحی کرد و بطور نمونه ساخت سازه‌های سیمانی این محصول در سیستان و بلوچستان، گرد و خاک همراه با بادهای ۱۲۰ روزه منطقه را فیلتر می‌کند.

مدیرعامل شرکت وات ویند گفت: توربین‌های اینولاکس تحولی در عرصه توربین‌های بادی به شمار می‌رود و علاوه بر رفع مشکلات توربین‌های فعلی بادی، رقیبی برای سایر توربین‌های فسیلی نیز به شمار می‌رود.

سه‌دهی با اشاره به اینکه توربین‌های بادی فعلی در سطح جهان اشاعه زیادی نیافته‌اند، ادامه داد: عمده دلایل این موضوع، دارا بودن پره‌های بسیار بزرگ، برج‌های عظیم، نبود جاده‌های مناسب دسترسی در مناطق بادخیز، نبود شبکه‌های برق و لزوم ساخت آنها و … است که گاهی اوقات حتی هزینه‌های احداث آنها از هزینه ساخت نیروگاه بیشتر می‌شود.

به گفته این فعال بخش خصوصی، هزینه‌های بالای تعمیر و نگهداری و لزوم انجام این مهم در ارتفاع ۱۰۰ متری که سختی‌های خاص خود را دارد، همگی جزء مسائلی است که هر خرابی جزئی این نیروگاه‌ها را در حد یک پروژه بزرگ مطرح می‌کند و باید به همه این مشکلات، نبود باد مناسب در همه اوقات را نیز اضافه کرد.

سه‌دهی افزود: در مقابل، فناوری اینولاکس از این مشکلات مبری است؛ به طوری که به دلیل الهام گرفتن ساخت این توربین از بادگیرهای استان یزد، نیازی به نصب آنها در مناطقی که حتما از باد برخوردار باشند، نیست.

وی درباره زمینه آشنایی با فناوری اینولاکس گفت: از سال ۲۰۱۲ میلادی و به دنبال آشنایی با این فناوری برای نخستین بار در کشور نیوزلند، فعالیت خود را با صاحب فناوری آقای پروفسور «داریوش اعلایی» که یک دانشمند ایرانی است، آغاز و از همان زمان معرفی این محصول را در این کشور آغاز کردم.

سه‌دهی گفت: از سال ۲۰۱۳ و پس از معرفی این فناوری در برخی دانشگاه‌های کشور از جمله صنعتی شریف، صنعتی اصفهان و هرمزگان ، با این توجیه که فناوری پیش گفته جزو انرژی‌های پاک بوده و ارتباطی به مسایل هسته‌ای ندارد، مجوز فعالیت و تجاری سازی این محصول در ایران از وزارت امور خارجه نیوزیلند اخذ شد.

مدیرعامل شرکت وات ویند گفت: در حالی که در جهان هر پروژه نیروگاهی ۱۰۰ مگاواتی با قیمت یک هزار دلار در هر کیلو وات ساعت توسط چینی‌ها، یک هزار و ۵۰۰ تا دو هزار دلار در هر کیلووات ساعت توسط اروپایی‌ها و ۲ هزار تا ۲ هزار و ۷۰۰ دلار در هر کیلووات ساعت توسط آمریکایی‌ها ساخته می‌شود، اما فناوری اینولاکس با هزینه‌ای بین ۷۵۰ تا یک هزار دلار در هر کیلووات ساعت احداث می‌شود.

سه‌دهی افزود: برآوردها نشان داده برگشت سرمایه در مزارع بادی که از فناوری اینولاکس استفاده کرده‌اند، کمتر از یک سال بوده و هزینه‌های تعمیر و نگهداری آنها تنها ۵۰ درصد مزارع بادی معمولی است.

مدیرعامل شرکت وات ویند گفت: اینولاکس حتی قابلیت نصب بر روی پشت‌بام ساختمان‌ها و برج‌ها را نیز دارد و بدون اینکه فضای مفیدی از ساختمان بگیرد می‌تواند با رعایت مقوله پدافند غیرعامل به تامین برق آنها بپردازد.

سه‌دهی با بیان اینکه قابلیت تولید برق از چند میلی وات تا چند صد مگاوات در فناوری اینولاکس وجود دارد، از قابلیت بکارگیری آنها در پارک‌ها و فضاهای عمومی و همچنین در مواقع اضطراری سیل، زلزله و … خبر داد.

این فعال بخش خصوصی با اشاره به استقبال خوب مسوولان سازمان انرژی‌های نو ایران و نهاد ریاست جمهوری از این فناوری، مشکل اصلی آن را تامین سرمایه عنوان کرد و گفت: بانک‌های ایرانی باید براساس قانون، قرارداد خرید تضمینی برق را به عنوان ضمانت بپذیرند، اما در عمل آن را رعایت نکرده و ۱۲۰ درصد سرمایه مورد نیاز را به عنوان وثیقه مطالبه می‌کنند.

سه‌دهی تاکید کرد: اگر دولت می‌خواهد به اهداف همایش بین‌المللی کاب ۲۱ پاریس دست یابد، باید مشکلات سرمایه‌گذاری و تضمین‌های مربوطه را حل و فصل کند.

استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و نو به دنبال حضور ایران در همایش بین‌المللی زیست محیطی پاریس فرانسه مشهور به «کاب ٢١» که از ۳۰ نوامبر تا ۱۱ دسامبر سال ۲۰۱۵ (۹ تا ۲۰ آذرماه ۹۴) در پاریس برگزار شد، قوت گرفت.

مدیرعامل شرکت وات ویند می‌گوید، دستیابی به اهداف انرژی پاک با توربین‌های بادی کنونی موجود، بسیار سخت است، اما با فناوری اینولاکس حتی می‌توان به فراتر از این اهداف اندیشید.

ایران برنامه گسترده‌ای به صورت داوطلبانه برای تحقق اهداف اجلاس پاریس اعلام کرده‌است که از جمله می‌توان به بهره‌گیری از انرژی‌های تجدیدپذیر، افزایش بازده نیروگاه‌های حرارتی، کاهش تلفات شبکه‌های انتقال و توزیع نیروی برق، تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی و تکیه بر تولید نیروگاه‌های تولید پراکنده اشاره کرد.

مدیرعامل وات ویند در ادامه گفت: ایران پس از آمریکا، به عنوان دومین کشور صاحب فناوری اینولاکس محسوب می‌شود، اما کشور چین به تازگی این محصول را خریده و آغاز به کار کرده است. علاوه بر آن، کشورهای دانمارک و هلند نیز با خرید این فناوری، به زودی طرح‌های نیروگاهی را در این زمینه آغاز می‌کنند.

سه‌دهی در پایان گفت: «تولید انرژی پاک، ارزان و قابل اعتماد» شعار این شرکت است که دستیابی به همه این هدف‌ها با فناوری اینولاکس امکانپذیر شده است.

 فاز اول بزرگ‌ترین نیروگاه بادی خاورمیانه در منطقه کهک تاکستان استان قزوین بیستم مرداد ماه ۱۳۹۳ به بهره‌برداری رسید. این مزرعه بادی شامل هشت واحد نیروگاهی به ظرفیت تولید ۲۰ مگاوات انرژی پاک است و هر توربین بادی این نیروگاه نیز ۲٫۵ مگاوات ظرفیت دارد. هر دستگاه توربین بادی گروه مپنا در سرعت باد ۳٫۵ متر بر ثانیه تا ۲۵ متر بر ثانیه برق تولید می‌کند و در سرعت‌های باد کمتر و بیشتر از مقادیر یاد شده توربین از حرکت بازمی‌ایستد.


ثبت نظر

ارسال