ساخت شهرهای سبز در ایران
1399/02/06
پنجره‌ایرانیان؛ شهرهای دوستدار محیط‌‌ زیست در ایران ساخته می‌شود.
ساخت شهرهای سبز در ایران

معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: در سال جاری احداث سه شهر جدید با رویکرد دوستدار محیط‌زیست، حمل‌ونقل پاک، خطوط ریلی سریع و ارزان به شهرهای مادر، شبکه پیاده راه و خطوط عبور دوچرخه آغاز می‌شود و هفت شهر جدید با همین ویژگی‌ها در دست مطالعه است.

وی همچنین گفت که مسکن ملی در ۲۱ شهر جدید در حال ساخت است. او توسعه فضاهای درمانی، آموزشی و فرهنگی را از دیگر اولویت‌های شرکت عمران شهرهای جدید در سال ۱۳۹۹ عنوان کرد.

حبیب‌الله طاهرخانی گفت: شروع نسل دوم شهرهای جدید با تغییر تمرکز از سکونت به سایر کارکردها از مهم‌ترین برنامه‌های عملیاتی مجموعه شهرهای جدید در سال ۱۳۹۹ است. در همین راستا ادامه عملیات اجرایی شهرهای جدید تیس، ایوانکی و سیراف و پیگیری شروع عملیات اجرایی شهرهای جدید تابناک و خوارزمی در سال ۱۳۹۹ در دستور کار قرار گرفته است.

هفت شهر جدید در دست مطالعه

وی همچنین اظهار کرد: تصویب طرح‌های مطالعاتی شهرهای جدید مکران، سمنگان، سنندج، کرمانشاه، حوراء، پارس، کوشک و ... از اولویت‌های شرکت عمران شهرهای جدید در این محور عملیاتی است. در کنار ایجاد شهرهای جدید نسل دوم، اتمام فرآیندهای تصویب شهرک‌ها در مراجع استانی و ملی و آغاز عملیات احداث آن‌ها در چارچوب مصوبه‌ها و بخش‌نامه‌های ملاک عمل در سال ۱۳۹۹ پیگیری خواهد شد.

برنامه توسعه نظام حمل‌ونقل انبوه و سریع بین شهرهای جدید و مادر

طاهرخانی، نظام حمل‌ونقل کارآمد را از مهم‌ترین عوامل توفیق سیاست ایجاد شهرهای جدید دانست و گفت: تداوم اجرای عملیات متروی جدید بهارستان به کلان‌شهر اصفهان، متروی شهر جدید گل‌بهار به کلان‌شهر مشهد مقدس، متروی شهر جدید پردیس به کلان‌شهر تهران، متروی شهر جدید مجلسی به بهارستان و کلان‌شهر اصفهان و درنهایت مشارکت در راه‌اندازی مترو فرودگاه بین‌المللی امام ـ شهر جدید پرند از اولویت‌های اصلی سال ۱۳۹۹ خواهد بود.

وی ادامه داد: از سوی دیگر استفاده از ظرفیت شبکه آزادراهی و بزرگراهی همچون تکمیل و بهره‌برداری از آزادراه سهند ـ تبریز و احداث راه دسترسی شهر جدید پرند به آزادراه جنوبی تهران (چرمشهر ـ آبیک) و مشارکت در احداث آزادراه اصفهان - شیراز و ایجاد دسترسی به شهر جدید صدرا در شرایطی که دسترسی‌ها به برخی از شهرهای جدید با مشکل جدی مواجهند، از اولویت‌های سال ۱۳۹۹ خواهد بود.

توسعه حمل‌ونقل عمومی دوستدار محیط‌زیست

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه موضوع حمل‌ونقل انسان‌محور به‌جای خودرو محور در کشور تحول بزرگی در نگرش به موضوع حمل‌ونقل و بالاخص حمل‌ونقل دوستدار محیط‌زیست به وجود آورده است، گفت: حاصل چنین نگرشی در اولویت قراردادن حمل‌ونقل عمومی، تقویت شبکه پیاده‌راه‌ها و پیاده‌روها، گسترش خطوط عبور دوچرخه و توجه به فضاهای شهری برای ایجاد انگیزه برای پیاده‌روی است. در این زمینه می‌توان به طراحی و اجرای مسیرهای دوچرخه در کلیه شهرهای جدید با هدف حمل‌ونقلی، کمک به توسعه سیستم اتوبوس‌رانی و تاکسیرانی درون‌شهری و توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل عمومی، پایانه‌ها و ایستگاه‌ها به‌عنوان اولویت‌های اصلی سال ۱۳۹۹ اشاره کرد.

برنامه توسعه و گسترش زیرساخت‌های اجتماعی در شهرهای جدید

طاهرخانی، یکی دیگر از مهم‌ترین رویکردهای اساسی در توسعه و مدیریت شهرهای جدید را حرکت به سمت اجتماع‌محوری و توجه به زیرساخت‌های اجتماعی دانست و افزود: نیاز به توسعه اجتماعی شهرهای جدید و شکل‌گیری هویت و همبستگی اجتماعی در آن‌ها از برنامه‌های واجد اولویت در سال ۱۳۹۹ خواهد بود. در این راستا توسعه و گسترش زیرساخت‌های اجتماعی (طیف گسترده‌ای از فضاهای عمومی، فرهنگی و ورزشی با توجه به کاربری‌های تعیین‌شده در طرح‌های جامع و تفصیلی و پراکنش آن‌ها در سطح شهرهای جدید و محلات آن) به‌منظور افزایش تعاملات شهروندان با یکدیگر و شکل‌گیری هویت منسجم اجتماعی، موردنظر است. ازجمله مهم‌ترین اقدامات این برنامه می‌توان به ساخت مجموعه‌های فرهنگی و کتابخانه، زمین‌های ورزشی روباز و مجتمع‌های آموزشی اجتماع‌محور و کانون‌های پرورش فکری کودکان و نوجوانان در شهرهای جدید اشاره کرد.

احداث مراکز محلات در شهرهای جدید

وی اظهار کرد: گسترش آشفته توسعه شهری در مجموعه شهرهای جدید در کل محدوده شهر به‌جای توسعه محله‌ای و کمبود بیش‌ازاندازه خدمات روبنایی در حوزه تفریحی، آموزشی، مذهبی و تجاری در سایت‌های مسکن مهر و محرومیت مردم ساکن در برخی از پروژه‌های مسکن مهر از دسترسی به خدمات اولیه، نیاز به احداث مراکز محلات را ضروری می‌کند. ایجاد مراکز محلات در شهرهای جدید به‌منظور تحرک بخشیدن به حیات شهری و شکل دادن به فضای تعاملات اجتماعی با استفاده از سرمایه بخش خصوصی و شکل دادن به فضاهای انتفاعی و غیرانتفاعی به‌صورت هم‌زمان انجام می‌پذیرد.

آغاز اجرای ۳۰ مرکز محله در سال جاری

مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید گفت: طراحی مراکز محلات و تجمیع خدمات متنوع در مقیاس محله‌ای، کوچک بودن مقیاس پروژه‌های مراکز محلات و امکان به نتیجه رسیدن آن‌ها در حداقل زمان ممکن از شروط تحقق این برنامه عملیاتی است. شروع حداقل ٣٠ مرکز محله با توصیفات پیش‌گفته جزء برنامه سال ١٣٩٩خواهد بود.

ارزیابی و ارتقای تاب‌آوری شهرهای جدید

طاهرخانی با اشاره به بحران‌های طبیعی همچون سیل اوایل سال ۱۳۹۸ در کنار بحران‌ امراض فراگیر مثل بیماری کرونا در اواخر سال ۱۳۹۸ و اوایل سال ۱۳۹۹ یادآور شد: این حوادث نشان داد که همه بخش‌ها ازجمله شهرهای جدید ناگزیر از ارزیابی مجدد تاب‌آوری شهرها در برابر حوادث و اتخاذ تصمیمات و به‌کارگیری اقدامات اجرایی در این زمینه‌اند. در این خصوص انجام مطالعات دقیق در حوزه تاب‌آوری و شناسایی خلأ و نقاط ضعف و تهدیدهای پیش‌رو و همچنین تجهیز شهرهای جدید به امکانات و تجهیزات مدیریت و مقابله با بحران (مجموعه‌های درمانی، مراکز آتش‌نشانی و ...) ازجمله موارد دارای اولویت محسوب می‌شود.

شرکت عمران شهرهای جدید، تنوع‌بخشی کارکردی و اقتصادی، ارتقای کیفیت فضایی شهرها، دستیابی به تنوع اجتماعی، ایجاد تعادل فراگیر و تحقق عدالت فضایی را در اولویت برنامه‌های خود دارد.

طاهرخانی با اشاره به شیوع ویروس کرونا در کشور گفت: در شرایط فعلی، مهم‌ترین موضوع گریبان‌گیر کشور در آغاز سال ۱۳۹۹ موضوع بحران فراگیر بیماری کرونا است. ازاین‌رو، سیاست کلان شرکت، محافظت از شهروندان شهرهای جدید و کارکنان در کنار حفاظت از محیط کسب‌وکار و فعالیت‌های ایجادشده در شهرهای جدید است.

وی افزود: مناسب‌سازی محیط‌های کاری در شرکت‌ مادر و شرکت‌های وابسته، کمک‌های بهداشتی و مراقبتی به شهروندان شهرهای جدید به‌ویژه در نواحی سکونتی افراد کم‌درآمد بنا بر مسئولیت اجتماعی شرکت، ضدعفونی کردن محیط‌های شهری به‌طور مداوم، هدایت سازوکارهای فنی و اداری شرکت به‌سوی خدمات الکترونیک، توجه ویژه به عدم ایجاد رکود در فعالیت‌های اقتصادی شهرهای جدید، تحقق کارگاه‌های ساختمانی ایمن ازجمله اقدامات عاجل و لازم شرکت‌ قلمداد می‌شود.

لزوم توسعه فضاهای درمانی در شهرهای جدید

معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: در این راستا توسعه کارکردهای خدمات درمانی در قالب مجتمع‌های درمانی، بیمارستانی و درمانگاهی موردتوجه است که به‌جز شهر جدید صدرا، سایر شهرهای جدید در وضعیت مناسبی در این زمینه قرار ندارند. دستیابی به نظام درمانی مناسب در شهرهای جدید نیازمند تمرکز مدیریتی و استفاده از ظرفیت‌های وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، تأمین اجتماعی و بخش خصوصی و همچنین تعیین تکلیف پروژه‌های نیمه‌کاره و در حال احداث در شهرهای جدید است.

مسکن ملی در سه جبهه دنبال می‌شود

طاهرخانی خاطرنشان کرد: بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام‌گرفته در قالب طرح اقدام ملی مسکن ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در تعهد شهرهای جدید قرار گرفته است. این طرح در سه بخش مشارکت (۵۰ هزار واحد مسکونی در قالب مشارکت در ساخت واحد مسکونی و مشارکت در محله‌سازی) فروش اقساطی (۱۳۰ هزار واحد مسکونی در قالب ثبت‌نام متقاضیان) و واگذاری زمین به تعاونی‌ها و بخش خصوصی با تعهد ساخت در ۲۱ شهر جدید موجود در دستور کار قرار دارد. در اجرای این برنامه عواملی همچون فراهم شدن تسهیلات برای پیشبرد برنامه، همکاری و همراهی مجموعه شهرداری‌ها، همکاری و همراهی مجموعه وزارتخانه به‌ویژه شورای عالی شهرسازی و معماری و کمیسیون‌های ماده پنج و انتخاب شرکا و سازندگان دارای اهلیت و صلاحیت مالی و فنی، از شروط تحقق آن در سال ۱۳۹۹ به شمار می‌رود.

تحویل ۹۷ هزار واحد مسکن مهر در سال جاری

مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید با اشاره به گذشت سال‌های مدید از شروع عملیات ساخت مسکن مهر تاکید کرد: اتمام و تحویل باقیمانده واحدهای مسکونی به‌عنوان یکی از اولویت‌های اساسی در سال ۱۳۹۹ محسوب می‌شود. در این زمینه اتمام عملیات نازک‌کاری و ساخت ابنیه حدود ۳۳ هزار واحد مسکونی و تحویل حدود ۹۷ هزار واحد مسکونی در شهرهای جدید با محوریت شهرهای جدید پردیس، پرند و هشتگرد به‌طورجدی در حال پیگیری است. موانعی چون فقدان زیرساخت‌ها و زیربناها و همچنین در برخی از شهرها عدم مراجعه متقاضیان جهت تحویل و فروش اقساطی از موانع پیش‌رو است که با تمهیداتی باید بر آن غلبه کرد.

افزایش کیفیت مصالح ساختمانی با صدور گواهینامه‌ فنی
افزایش کیفیت مصالح ساختمانی با صدور گواهینامه‌ فنی

پنجره ایرانیان: رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در کنفرانس ملی محافظت ساختمان‌ها و سیستم‌های حمل ونقل در برابر آتش با بیان این‌که همه اقلام ساختمانی در دامنه شمول گواهی‌نامه فنی ساختمان می‌گنجند گفت: نگرانی در مورد کیفیت ساخت و ساز بیشتر شده و این باعث شده تا به مقوله گواهینامه فنی بیشتر پرداخته شود.

مطالب بیشتر
قدرت خرید مسکن افزایش می‌یابد؟
قدرت خرید مسکن افزایش می‌یابد؟

پنجره‌ایرانیان؛ اولویت پرداخت وام ازدواج به کسانی که در صندوق پس‌انداز مسکن یکم ثبت‌نام کرده‌اند در حالی از سوی مجلس مطرح‌شده که محاسبات نشان می‌دهد تجمیع این دو نوع تسهیلات تنها ۳۱ درصد ارزش یک آپارتمان ۵۵ متری با توجه به میانگین قیمت پایتخت را پوشش می‌دهد.

مطالب بیشتر
سرمایه گذاری در بخش مسکن چهار برابر شده است
سرمایه گذاری در بخش مسکن چهار برابر شده است

پنجره ایرانیان: معاون امور تعاون وزیر تعاون، کار و امور اجتماعی گفت: در حالی که رشد سرمایه‏ گذاری در کشور در 20 سال گذشته 1.6 درصد افزایش یافته، میزان سرمایه‏ گذاری در بخش مسکن چهار برابر شده است.

مطالب بیشتر
گزارش مدیران ارشد صنعت ساختمان؛ اندکی دلگرم‌کننده
گزارش مدیران ارشد صنعت ساختمان؛ اندکی دلگرم‌کننده

پنجره‌ایرانیان؛ نتایج تازه‌‌‌ترین نظرسنجی ماهانه از مدیران شرکت‌های ساختمانی فعال در بازار مسکن حاوی نشانه‌‌‌هایی از خروج این گروه از فاز بدبینی است.

مطالب بیشتر
فراخوانی برای حمایت از طرح‌های نوآورانه و فناورانه حوزه انرژی در ساختمان
فراخوانی برای حمایت از طرح‌های نوآورانه و فناورانه حوزه انرژی در ساختمان

پنجره‌ایرانیان؛ فراخوان ارسال طرح‌های نوآورانه و فناورانه حوزه انرژی در ساختمان منتشر شد.

مطالب بیشتر
ساخت و تحویل ۴۰۰ هزار واحد مسکن ملی به عمر دولت دوازدهم قد می‌دهد؟
ساخت و تحویل ۴۰۰ هزار واحد مسکن ملی به عمر دولت دوازدهم قد می‌دهد؟

پنجره‌ایرانیان؛ پس از کلی وعده‌ووعید توسط وزارت راه و شهرسازی درباره افتتاح اولین واحد‌های مسکن ملی، سرانجام تعدادی از این مسکن‌ها در آبان‌ماه سال جاری افتتاح شد. به نظر می‌رسد سرعت کُند دولت در تحویل این واحد‌ها موجب شده است که اطلاعیه‌های غیرقانونی فروش مسکن‌های ملی در فضای مجازی رو به رشد باشد.

مطالب بیشتر
راه‌‏اندازی خانه گفتمان شهری راهی برای مرمت بافت‏‌های تاریخی
راه‌‏اندازی خانه گفتمان شهری راهی برای مرمت بافت‏‌های تاریخی

پنجره ایرانیان: معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه مرمت و بهسازی بافت‏‌های تاریخی در مردم باید نهادینه شود، گفت: تنها راه‌حل احیای این بافت‌‏ها جریان سازی روند مرمت و بهسازی آن‌ها و راه‌‏اندازی گفتمان‏‌های شهری است.

مطالب بیشتر
مثلث مهندسی، شناسنامه فنی و مقررات ملی را جدی بگیریم
مثلث مهندسی، شناسنامه فنی و مقررات ملی را جدی بگیریم

نایب رییس اول سازمان نظام مهندسی کشور، مثلث قانون نظام مهندسی، شناسنامه فنی ملکی و مقررات ملی ساختمان را دارای ارتباط تنگاتنگی دانست و گفت: اگر شناسنامه فنی ملکی ساختمان به صورت دقیق اجرا شود، حداقل این است که در حوزه نظام مهندسی میزان تخلفات کاهش می یابد.

مطالب بیشتر
در پس لبخند آخوندی و رجبی چه گذشت؟
در پس لبخند آخوندی و رجبی چه گذشت؟

پنجره ایرانیان؛ در جلسه‌ای که به منظور بررسی موارد اختلافی بین وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی ساختمان برگزار شد، به نظر می‌رسد با وجود لبخندها، چالش‌های فی‌مابین همچنان به قوت خود باقی مانده است.

مطالب بیشتر
چرخش دست به دست وام 80 میلیونی مسکن
چرخش دست به دست وام 80 میلیونی مسکن

پنجره ایرانیان:در تابستان امسال بود که وزارت راه و شهرسازی طرحی مبنی بر راه اندازی صندوق پس انداز مسکن برای پرداخت وام به متقاضیان طبقه متوسط و بالا به بانک مرکزی ارائه کرد و منتظر بررسی و اعلام نظر بانک مرکزی در این رابطه و طرح آن در شورای پول و اعتبار ماند.

مطالب بیشتر
اعطای جایزه ملی انرژی تجدیدپذیر به برترین‌ فعالان
اعطای جایزه ملی انرژی تجدیدپذیر به برترین‌ فعالان

پنجره‌ایرانیان؛ با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری پنجمین کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی و دومین جایزه ملی انرژی‌های تجدیدپذیر به‌صورت آنلاین برگزار خواهد شد.

مطالب بیشتر
وعده کاهش قیمت مسکن مخرب است
وعده کاهش قیمت مسکن مخرب است

پنجره‌ایرانیان؛ یک کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه برای ساخت سالیانه یک‌میلیون واحد مسکونی باید به‌اندازه کل نقدینگی کشور فقط در یک سال هزینه کنیم گفت: دست‌کم ۱۰ سال زمان می‌برد تا نتیجه اجرای طرح جهش مسکن در بازار خود را نشان دهد اما وعده کاهش عن‌قریب قیمت مسکن به‌اندازه ارائه تحلیل‌های افزایشی در بازار مخرب است؛ زیرا باعث فرار سرمایه می‌شود.

مطالب بیشتر