ماراتن‌ دولت و مجلس برای مالیات ۱۰ درصدی ساخت
1396/04/03
پنجره‌ایرانیان؛ در شرایطی که پس از انتخاب روحانی به‌عنوان رئیس دولت دوازدهم این امیدواری در بین مردم و فعالان ساختمانی وجود داشت که دولت با برنامه‌ریزی دقیق‌‌تر در بازار مسکن و ساخت‌وساز و اتخاذ سیاست‌های تشویقی برای سازندگان و متقاضیان خرید، به‌تدریج این بازار را از رکود برهاند و تحرکی در این بخش ایجاد کند، ابلاغ یک مصوبه شوک بزرگی را به فعالان صنعت ساختمان وارد کرد.
ماراتن‌ دولت و مجلس برای مالیات ۱۰ درصدی ساخت

به گزارش صما، بخشنامه جدید سازمان امور مالیاتی کشور مبنی بر اخذ مالیات ۱۰ درصدی از ساخت و فروش که این روزها دغدغه دیگری را برای سازندگان مسکن ایجاد کرده است؛ در حالی ابلاغ شده که سازندگان و انبوه‌سازان پس از چند سال رکود سنگین و توقف سرمایه در بخش ساخت‌وساز، خود را آماده کرده بودند تا به‌تدریج شاهد اتفاقات خوبی در بخش ساخت‌وساز باشند.

درواقع فعالان ساختمانی که امیدوار بودند تا بتوانند با بهبود وضعیت اقتصادی و سیاست‌های انبساطی در دولت دوازدهم، مجددا به تولید و عرضه مسکن روی بیاورند؛ حالا این مصوبه را به‌عنوان عاملی برای دلسردی هر چه بیشتر و کناره‌گیری از حرفه ساخت‌وساز و هدایت سرمایه‌‌های خود به بازارهای دیگر تلقی می‌کنند.

 دو روی سکه مصوبه جدید مالیاتی

اما خروج سرمایه‌‌ها از بخش مسکن و کناره‌گیری سازندگان از این حرفه، تنها یک بعد از ماجرا را شامل می‌شود و تبعات منفی دیگری هم در ورای اجرای این مصوبه نهفته است که صاحب‌نظران اقتصادی ازجمله این تبعات به تشدید رکود مسکن، افزایش بیکاری، رشد قیمت مسکن، کمبود و حتی کاهش درآمدهای مالیاتی دولت ناشی از کاهش ساخت‌وساز اشاره می‌کنند.

در این میان باوجود این هشدار کارشناسان اقتصاد مسکن نسبت به چالش‌‌های ناشی از اجرای این مصوبه، کارشناسان وزارت امور اقتصادی و دارایی با دفاع از مصوبه افزایش مالیات بر ساختمان‌‌های نوساز، بر این باورند که مصوبه جدید مالیاتی تاثیری بر قیمت مسکن ندارد. از طرفی هم اجرای آن را برای جلوگیری از رانت افزایش قیمت سالیانه عرصه‌‌ها و زمین‌‌های مورد ساخت سازندگان، ضروری و گامی در راستای عدالت محوری قلمداد می‌کنند.

این در حالی است که به عقیده فعالان ساختمانی، واقعیت مغفول مانده از دید این کارشناسان امور مالیاتی به جهت ناآشنایی با مسائل و مشکلات موجود در صنعت ساختمان، لحاظ نکردن سرمایه‌‌گذاری سازندگان در حوزه ساخت‌وساز و بی‌‌توجهی به ریسک بالا و خواب طولانی‌مدت سرمایه و دستمزد در این صنعت است؛ بنابراین بعید نیست که با اجرای این دستورالعمل، خروج سرمایه‌‌ها از صنعت ساختمان به دلیل نبود توجیه اقتصادی افزایش ‌‌یابد و وارد بازارهای غیرمولد و دلالی ‌‌شود و درنهایت حوزه تولید را با مشکل مواجه سازد.

 نامه‌نگاری به نمایندگان مجلس

در این میان شنیده‌ها حاکی از آن است که انبوه‌سازان و سازندگان تمامی تلاش و همت خود را برای جلوگیری از اجرای این مصوبه به کار بسته‌اند و با نامه‌نگاری به نمایندگان مجلس و اعضای کمیسیون عمران، خواستار لغو بخشنامه اخذ مالیات ۱۰ درصدی از ساختمان‌ها شده‌اند.

آن‌ها با قید این موضوع که مالیات‌های ساخت‌وساز از مصرف‌کننده نهایی یعنی مردم به‌عنوان خریدار اخذ می‌شود و بار تورمی بسیار زیادی را به حوزه مسکن وارد کرده و باعث افزایش قیمت‌ها می‌شود، گفته‌اند: مجلس باید دلایل انبوه‌‌سازان در این رابطه را بشنود، چون بخش خصوصی حتی در صورت عدم‌اصلاح مواد قانونی به کار خود در حوزه ساخت‌وساز ادامه می‌دهد، اما درنهایت این مردم هستند که باید متحمل هزینه سنگینی شوند، چراکه تمام بار مالیاتی به آن‌ها منتقل می‌شود.

در همین رابطه نمایندگان مجلس ضمن حمایت از حذف مؤلفه‌های اثرگذار در افزایش قیمت مسکن و نیز تشدید رکود مسکن، با انتقاد و اظهار تعجب از مصوبات این‌چنینی دولت، اجرای این بخشنامه را مغایر با سیاست فعال شدن صنعت ساختمان دانسته و آن را مهر تاییدی بر بی‌تدبیری دولت در بحث صنعت ساختمان در شرایط فعلی برشمرده‌اند. مجلسی‌ها درعین‌حال تذکر داده‌اند که با اجرای این بخشنامه تنها معبر خروج مسکن از رکود مسدود می‌شود، ضمن اینکه شعار ایجاد اشتغال دولت را بدون عمل باقی می‌ماند.

نمایندگان مجلس همچنین با تاکید بر اینکه دولت امروز باید سیاست‌‌هایی را در دستور کار قرار دهد که بخش خدمات در حوزه مسکن رونق یابد، بخشنامه اخیر سازمان مالیاتی را شوک منفی به بازار مسکن و در راستای سیاست‌‌های تنبیهی تلقی کرده و خواستار مسکوت ماندن بخشنامه مذکور و به‌جای آن ارائه تسهیلات کارآمد و در نظر گرفتن برخی معافیت‌‌ها به‌منظور رونق ساخت‌وساز و معاملات مسکن شده‌اند.

 بخش خصوصی، بی‌انگیزه‌تر از قبل

بدون شک امروز شرایطی در کشور ما حاکم است که سرمایه‌گذاران بخش خصوصی تمایلی به فعالیت‌های اقتصادی ندارند و خواب سرمایه خود در بانک‌ها و یا بازارهای دیگر را بر سرمایه‌گذاری در حوزه مسکن ترجیح می‌دهند.

طبیعی است در چنین وضعیتی باید شرایطی برای بخش خصوصی فراهم شود که بتوانند با خاطری آسوده و با اعتماد به سیاست‌‌های میان‌مدت و بلندمدت دولت، سرمایه خود در راه ساخت‌وساز هزینه کنند. چراکه در غیر این صورت تبعات کمبود مسکن و انباشت تقاضا در کشور طی سال‌های آتی گریبانگیر خود دولت دوازدهم و دولت‌های بعدی خواهد شد.

حال در شرایطی که مصوبه اخذ مالیات 10 درصدی ساخت و فروش ابلاغ شده و دولت بر اجرای آن تاکید دارد و از سوی دیگر مجلس مخالف اجرای بخشنامه مذکور به دلیل تاثیرات منفی آن بر خروج مسکن از رکود دارد و اعلام کرده است که در راستای کمک به بخش مسکن و خروج آن از رکود، با پیگیری‌های جدی مانع از اجرایی شدن بخشنامه مذکور خواهد شد؛ باید منتظر باشیم و ببینم که سرنوشت مصوبه مذکور به کجا می‌رسد و پیروز میدان مالیات ده‌درصدی ساخت و فروش چه بخشی خواهد بود؛ مجلس و یا دولت؟

اکونومیست: یارانه‌های انرژی را قطع کنید
اکونومیست: یارانه‌های انرژی را قطع کنید

پنجره ایرانیان:کشورهای اندکی از قیمت پائین نفت برای کاهش یارانه ها سود می برند. اقتصاددانان از یارانه های انرژی متنفر هستند. آنها بودجه دولت را نابود می کند- شرایط مالی خطرناک ونزوئلا تاحدودی ناشی از آن است که شهروندان در این کشور هر گالن بنزین را به ارزش چند سنت خریداری می کنند.

مطالب بیشتر
تنگنای عجیب مالی در کشور داریم
تنگنای عجیب مالی در کشور داریم

پنجره ایرانیان: مدیرعامل بانک مسکن با بیان این‌که با یک تنگنای مالی عجیب در کشور مواجه هستیم بر ضرورت تامین مالی پروژه‌ها با استفاده از روش ساختاریافته مدیریت دارایی‌ها تاکید کرد و گفت: نرخ سود مشارکت در کشور بسیار بالا بوده و 24 درصد است.

مطالب بیشتر
کاهش نرخ سود بانکی؛ اجاره بها را بالا نمی‌برد
کاهش نرخ سود بانکی؛ اجاره بها را بالا نمی‌برد

پنجره ایرانیان: رئیس اتحادیه املاک استان تهران گفت: کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی در بازار اجاره نمی‌تواند باعث افزایش قیمت‌ها شود.

مطالب بیشتر
شرط دولت برای خاتمه مسکن مهر
شرط دولت برای خاتمه مسکن مهر

پنجره ایرانیان: قائم مقام وزیر راه و شهرسازی و مجری ویژه مسکن مهر شرط تکمیل 570 هزار واحد مسکن مهر باقی مانده را اعلام کرد.

مطالب بیشتر
از غرفه پنجره ایرانیان در همدان دیدن کنید
از غرفه پنجره ایرانیان در همدان دیدن کنید

پنجره ایرانیان از کلیه علاقمندان و فعالان صنعت در و پنجره دعوت می‏ کند تا از غرفه این نشریه در نخستین نمایشگاه در و پنجره، ماشین ‏آلات و صنایع وابسته، واقع در سالن ابن سینای شهر همدان بازدید به عمل آورند.

مطالب بیشتر
علت خزان زودرس ساختمان‌های ایرانی
علت خزان زودرس ساختمان‌های ایرانی

پنجره‌ایرانیان؛ عمر مفید ساختمان در ایران همانند قیمتش خوش‌اقبال نیست که هرروز بالا و بالاتر رود چراکه ساختمان‌ها در ایران خیلی زود فرسوده شده، نامشان با کلنگی بودن گره‌خورده و درنتیجه خزان زودرس ساختمان‌ها شروع می‌شود.

مطالب بیشتر
خانه‌های شناور خودکفا در تولید آب و برق
خانه‌های شناور خودکفا در تولید آب و برق

پنجره ایرانیان: محققان دو موسسه IVI و IKTS اقدام به ساخت خانه‌های شناور جدید در دریاچه Geierswalde کرده‌اند که در تولید آب و برق خودکفا هستند.

مطالب بیشتر
ایجاد منطقه ویژه انرژی‌های تجدید پذیر در سیستان
ایجاد منطقه ویژه انرژی‌های تجدید پذیر در سیستان

پنجره ایرانیان: رئیس بنیاد نخبگان سیستان و بلوچستان با اعلام اینکه طرح ایجاد منطقه ویژه انرژی‌های نو در استان با پیگیری بنیاد نخبگان استان و حمایت ستاد فناوری انرژی‌های تجدیدپذیر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و استانداری سیستان و بلوچستان در حال پیگیری است که در صورت تحقق استان به قطب تولید انرژی‌های تجدیدپذیر تبدیل خواهد شد.

مطالب بیشتر
نمایشگاه صنعت ساختمان بارسلونا ۲۰۱۷
نمایشگاه صنعت ساختمان بارسلونا ۲۰۱۷

پنجره‌ایرانیان: نمایشگاه صنعت ساختمان بارسلونا 2017 خردادماه 96 برگزار می‌شود.

مطالب بیشتر
بازار مسکن، پول‌های بورس را جذب می‌کند؟
بازار مسکن، پول‌های بورس را جذب می‌کند؟

پنجره‌ایرانیان؛ یک کارشناس بازار مسکن گفت: رکود این بازار در ماه‌های اخیر از سه عامل ثبات قیمت نهاده‌های ساختمانی، ورود به فصل سرما و افت ساخت‌وساز نشأت می‌گیرد، اما بازار ملک این ظرفیت را دارد که پول‌های خارج‌شده‌ اخیر از بورس و سپرده‌های بانکی را جذب کند.

مطالب بیشتر
امسال ۳۰ هزار میلیارد تومان وام به تولیدکنندگان پرداخت می‌شود
امسال ۳۰ هزار میلیارد تومان وام به تولیدکنندگان پرداخت می‌شود

پنجره‌ایرانیان؛ معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: امسال ۳۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات از محل منابع داخلی بانک‌ها به واحدهای تولیدی، صنعتی و معدنی کشور تزریق می‌شود.

مطالب بیشتر
بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری
بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری

پنجره‌ایرانیان؛ مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری پرداخت.

مطالب بیشتر