ورود اولین محرک به ساخت‌وساز مسکن
1398/06/03
پنجره ایرانیان؛ با آغاز هفته دولت، ثبت‌نام برای دریافت مسکن در قالب طرح اقدام ملی تولید و عرضه ۴۰۰ هزار واحد مسکونی که به‌صورت پایلوت از استان کرمان آغاز شده، نقطه شروع رونق‌دهی به ساخت‌وساز محسوب می‌شود؛ با توجه به شروع این پروژه، رشد ۲۵ درصدی پروانه‌های ساختمانی، افت معاملات و انتظار برای کاهش قیمت‌ها افق بازار مسکن امیدوارکننده شده است.
ورود اولین محرک به ساخت‌وساز مسکن

به گزارش ایسنا، روز گذشته معاون بنیاد مسکن از ثبت‌نام طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسکن در حوزه مربوط به این نهاد خبر داد. قرار است ۱۰۰ هزار واحد از ۴۰۰ هزار واحد این برنامه توسط بنیاد مسکن، ۲۰۰ هزار واحد توسط شرکت عمران شهرهای جدید و ۱۰۰ هزار واحد توسط شرکت بازآفرینی شهری تولید شود. مطابق اعلام جواد حق‌شناس، معاون مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، تفاوت طرح اقدام ملی با مسکن مهر در این است که قبل از ساخت واحدهای مسکونی، تقاضا برای ساخت مدنظر است.

به گفته حق‌شناس، افرادی که دارای زمین هستند تسهیلات ساخت و مجوز برای ساخت در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد و برای افراد فاقد زمین از اراضی دولتی که در اختیار این طرح است استفاده می‌شود، به‌طوری‌که با سازندگان وارد مذاکره می‌شویم و تا حدودی بر سر قیمت تمام‌شده به توافق می‌رسیم و در سامانه قیمت‌ها بسته به نوع پروژه درج خواهد شد.

معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی درباره تسهیلات ارائه‌شده به این طرح بیان کرده است: با توجه به توافقاتی که با بانک مسکن صورت گرفته است متوسط تسهیلات تا ۷۵ میلیون تومان با سود ۱۸ درصد است، این تسهیلات نیاز به سپرده‌گذاری ندارد و تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان نیز می‌رسد، البته بانک مسکن در کنار این تسهیلات، تسهیلات جعاله نیز پرداخت می‌کند. تسهیلات ۷۵ میلیون تومانی یا به‌صورت تسهیلات خرید به خریدار پرداخت می‌شود یا اینکه تسهیلات به انبوه‌سازان پرداخت می‌شود و انبوه‌سازان می‌توانند این تسهیلات را انتقال دهند.

 

سهم ۹۰ درصدی بخش خصوصی در ساخت‌وساز

اما واقعیت آن است که حدود ۹۰ درصد ساخت‌وساز بر عهده بخش خصوصی است. به دنبال رکود سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۷ در بخش مسکن و ساختمان، از اواسط سال ۱۳۹۷ ترمیم اعتماد ازدست‌رفته برای انجام ریسک سرمایه‌گذاری در ساخت‌وساز، مهم‌ترین اقدام سیاست‌گذار بازار مسکن برای ارزیابی شد. با این‌که بعد از افزایش قیمت مسکن در زمستان سال گذشته پروانه‌های ساختمانی ۲۵ درصد نسبت فصل مشابه سال قبل از آن افزایش یافت، نوسانات قیمتی در بازار مسکن با افت ۵۳ درصدی معاملات کل کشور در ۱۵ روز ابتدای مردادماه سال جاری همراه شد. لذا این نگرانی به وجود آمد که ساخت‌وساز مجددا وارد رکود شود. در این شرایط نخرید مسکن شاید داروی موقتی برای کنترل قیمت‌ها باشد اما در بلندمدت نتیجه‌ی معکوس برای بازار مسکن خواهد داشت.

مهم‌ترین راهکار، حمایت دولت از تولید مسکن در کشور است که وزارت راه و شهرسازی این سیگنال را دریافت و اولین نسخه را برای ترغیب بخش خصوصی به ساخت‌وساز نوشت. تعریف ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در قالب طرح اقدام ملی که تاکنون ۵۷ هزار و هشت واحد آن در شهرهای جدید آغاز شده و قرار است عملیات آغاز ۱۵۰ هزار واحد دیگر نیز در روزهای آینده توسط رئیس‌جمهور کلید بخورد، شروعی برای پای‌کار آوردن سازندگان است.

 

سازندگان: بخش مسکن ۳۰ تا ۴۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی نیاز دارد

چالش‌های طرف عرضه برای ورود به حوزه ساخت‌وساز از نگاه رئیس کانون انبوه‌سازان ارزیابی شد. جمشید برزگر با بیان این‌که فعالان بخش مسکن و ساختمان ۳۰ درصد بودجه شهرداری‌ها را تامین می‌کنند، گفت: با توجه به رکود بخش مسکن، اقتصاد کشور از گردش نقدینگی این بخش بی‌نصب شده است. از سوی دیگر نیاز سالیانه به حدود ۹۰۰ هزار واحد مسکونی به انباشت تقاضا منجر شده که تلفیق این حجم تقاضا با نقدینگی ۲۲۰۰ هزار میلیارد تومانی به جهش قیمت مسکن منجر شده است.

وی، علت افزایش ۲۵ درصدی صدور پروانه‌های ساختمانی در زمستان ۱۳۹۷ را ارائه تخفیفات ۳۰ درصدی به سازندگان دانست و گفت: معتقدم آمار ماه‌های بعد قطعا نشان‌دهنده کاهش تعداد پروانه‌های ساختمانی خواهد بود. مشاهدات عینی از ورود به دوره رکود حکایت دارد و اوضاع همانند سال ۱۳۹۵ شده است.

رئیس کانون انبوه‌سازان با بیان این‌که برنامه اقدام ملی ایراداتی دارد که باید دیده و ترمیم شود گفت: به دلیل آسیب‌هایی که چند سال یک‌بار از نوسانات قیمتی در سطح اقتصاد کلان متوجه فعالان حوزه ساخت‌وساز می‌شود، سازندگان دیگر ریسک سرمایه‌گذاری را نمی‌پذیرند. سال گذشته و امسال قیمت مصالح ساختمانی ۳ تا ۴ برابر شده است. ابتدا باید این اطمینان در بخش عمومی اقتصاد ایجاد شود که دیگر نوسانات قیمتی نخواهیم داشت. در گام بعدی باید ۳۰ تا ۴۰ هزار میلیارد تومان منابع به بخش مسکن و ساختمان تزریق شود و با تسهیلات بانکی به دو برابر برسد. دولت باید یارانه تسهیلات را بپذیرد و نرخ سود را به زیر ۱۰ درصد برساند.

به گفته برزگر، گام بعدی، تعریف پروژه است که حتما باید در قالب تفاهم‌نامه باشد تا طرفین به تعهدات خود عمل کنند. بارها اعلام کردیم تا زمانی که موانع سر راه تولید برداشته نشود وزارت راه و شهرسازی نمی‌تواند به وظایف قانونی خود عمل نکند، لذا نباید سیاست‌گذاری کند. برای این‌که بتوان مشکل مسکن دهک‌های ۱ تا ۶ را برطرف کرد باید به ماده یک قانون ساماندهی مسکن عمل شود و حتما باید برای اجرای این قانون متولی تعیین شود.

علت خزان زودرس ساختمان‌های ایرانی
علت خزان زودرس ساختمان‌های ایرانی

پنجره‌ایرانیان؛ عمر مفید ساختمان در ایران همانند قیمتش خوش‌اقبال نیست که هرروز بالا و بالاتر رود چراکه ساختمان‌ها در ایران خیلی زود فرسوده شده، نامشان با کلنگی بودن گره‌خورده و درنتیجه خزان زودرس ساختمان‌ها شروع می‌شود.

مطالب بیشتر
بازار مسکن، پول‌های بورس را جذب می‌کند؟
بازار مسکن، پول‌های بورس را جذب می‌کند؟

پنجره‌ایرانیان؛ یک کارشناس بازار مسکن گفت: رکود این بازار در ماه‌های اخیر از سه عامل ثبات قیمت نهاده‌های ساختمانی، ورود به فصل سرما و افت ساخت‌وساز نشأت می‌گیرد، اما بازار ملک این ظرفیت را دارد که پول‌های خارج‌شده‌ اخیر از بورس و سپرده‌های بانکی را جذب کند.

مطالب بیشتر
آدرس انحرافی التهاب بازار مسکن
آدرس انحرافی التهاب بازار مسکن

پنجره‌ایرانیان؛ ۴ روز پس از بازگشت قیمت مسکن به درگاه‌های اینترنتی خریدوفروش کالا، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی نسبت به این موضوع اعتراض کرده و از دادستانی خواسته تا «از درج قیمت در آگهی‌های فروش مسکن سایت‌های اینترنتی جلوگیری کند.»

مطالب بیشتر
بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری
بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری

پنجره‌ایرانیان؛ مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری پرداخت.

مطالب بیشتر
رکود بزرگ مسکن در راه است
رکود بزرگ مسکن در راه است

پنجره ایرانیان: در حالی معاون وزیر راه و شهرسازی از موافقت سازمان مدیریت با پرداخت 200 میلیارد تومان یارانه سود تسهیلات به منظور تحریک بازار مسکن خبر داده که برخی کارشناسان و فعالان این بخش معتقدند با این قبیل برنامه‌ها اتفاق مثبتی در بازار مسکن روی نمی‌دهد.

مطالب بیشتر
هزینه وام مسکن دوباره افزایش یافت
هزینه وام مسکن دوباره افزایش یافت

پنجره‌ایرانیان؛ درحالی‌که ترمز افزایش هزینه وام مسکن در سال جدید کشیده شده و هفته قبل هر برگ از تسهیلات مسکن حدودا ۷۸ هزار تومان قیمت داشت، قیمت این اوراق اکنون به بیش از ۹۰ هزار تومان نیز رسیده است.

مطالب بیشتر
روزانه پنچ نفر درکارگاه های ساختمانی جان می بازند
روزانه پنچ نفر درکارگاه های ساختمانی جان می بازند

پنجره ایرانیان: رییس سازمان نظام مهندسی و ساختمان کشور گفت:روزانه پنج نفر در کارگاه های ساختمانی کشور جان خود را از دست می دهند، یعنی در کنار مصرف مصالح ساختمانی، در ساخت و سازها جان انسان هم مصرف می شود.

مطالب بیشتر
جدیدترین پیش‌بینی بانک جهانی از وضعیت اقتصاد ایران
جدیدترین پیش‌بینی بانک جهانی از وضعیت اقتصاد ایران

پنجره‌ایرانیان؛ بانک جهانی در جدیدترین گزارش خود از احتمال افزایش رشد منفی اقتصاد ایران در سال‌های پیش‌رو خبر داده است.

مطالب بیشتر
نصف معاملات مسکن در پنج منطقه پایتخت
نصف معاملات مسکن در پنج منطقه پایتخت

پنجره‌ایرانیان؛ حدود ۴۸ درصد خریدوفروش‌های بازار مسکن تهران در پنج منطقه انجام می‌شود که در شهریورماه با رشد تا ۶۰ درصدی معاملات نسبت به مرداد مواجه بودند؛ از دلایل تحرک بازار در این ماه می‌توان به آخرین‌مهلت جابه‌جایی، انتظارات تورمی و افزایش خریدهای سرمایه‌ای اشاره کرد.

مطالب بیشتر
فقط ۱۸ درصد مشمول افزایش سقف تسهیلات شد
فقط ۱۸ درصد مشمول افزایش سقف تسهیلات شد

پنجره ایرانیان: مدیرعامل شرکت عمران پردیس با بیان این‌که فقط ۱۵ هزار مسکن مهر این شهر (۱۵ درصد) مشمول افزایش سقف ۵ میلیون تومانی تسهیلات شدند، گفت: بانک مسکن می‏ گوید پولش برای افزایش سقف تمام شده است.

مطالب بیشتر
آمارهای بازار مسکن که حبس شدند
آمارهای بازار مسکن که حبس شدند

پنجره‌ایرانیان؛ بانک مرکزی و مرکز آمار ایران در حالی انتشار آمار رسمی درباره تحولات بازار مسکن تهران و کشور را متوقف کرده‌‌‌اند که حبس این آمارهای مهم و ضروری، تاوان سنگینی برای این بازار و مجموعه فعالان، متقاضیان و تصمیم‌گیران آن دارد.

مطالب بیشتر
سامانه سادا چه تاثیری بر بازار مسکن می‌گذارد؟
سامانه سادا چه تاثیری بر بازار مسکن می‌گذارد؟

پنجره‌ایرانیان؛ یک عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: مجلس در طرح ساماندهی بازار اجاره‌بهای املاک مسکونی مصوبات خوبی برای تکمیل سامانه‌های حوزه مسکن به‌ویژه سامانه املاک و اسکان و سامانه سادا پیش‌بینی کرده است و قطعا تکمیل این سامانه‌ها دست دولت را برای برنامه‌ریزی دقیق در حوزه مسکن بازخواهد کرد.

مطالب بیشتر