۵ میلیون مسکن کسری داریم
1392/11/09
عضو هیات علمی‌دانشگاه تهران با بیان اینکه ۵ میلیون واحد مسکونی در کشور کسری داریم، گفت: در زمان رکود مسکن کاهش کنونی قیمت مسکن چندان هم نمی‌تواند واقعی باشد.
۵ میلیون مسکن کسری داریم

بیت‌اله ستاریان افزود: بر اساس محاسباتی که در بخش تولید و عرضه مسکن داریم، کسری زیاد مسکن و عدم تولید مسکن در این چند سال گذشته را شاهد هستیم و علیرغم اینکه ادعا می‌شود، مسکن مهر تولید مسکن را بالا برده است، اما نتوانستیم تولید مسکن را بالا ببریم بلکه تولید کاهش هم داشته است. این استاد دانشگاه تهران ادامه داد: این کاهش تولید مسکن باعث شده تا در حال حاضر در بطن بازار مسکن تقاضای مطلق بالایی داشته باشیم، ولی از طرفی هم همواره تغییر و تحولات در دولت و افت و خیزهایی که در مسکن پیش می‌آید، تقاضای مؤثر همواره دچار مشکل می‌شود. ستاریان تاکید کرد: وقتی که تقاضای مؤثر کاهش پیدا کرده و تقاضای مطلق بالا می‌رود، می‌بینیم که پنج میلیون کسری مسکن که از گذشته بوده همچنان نیز وجود دارد. عضو هیات علمی‌دانشگاه تهران با بیان اینکه با تثبیت اوضاع ارز و سکه این سرمایه‌ها به سمت بخش مسکن باز خواهد گشت گفت: بازار مسکن در سال 91 با افزایش تولید مسکن وضعیت خوبی به خود گرفته بود اما امسال به دلیل تغییر و تحولات ایجاد شده در دولت رکود معاملات مسکن و کاهش تولید را شاهد هستیم.
ستاریان تصریح کرد: اگر این روند به همین ترتیب ادامه یابد و اوضاع اقتصادی روشن‌تر شود، برگشت به سمت تغییر و تحول بازار مسکن افزایش می‌یابد. وی در پاسخ به این سؤال که آیا این آمار 5 میلیون کسری مسکن صحت دارد، گفت: وقتی ثبت‌نام مسکن مهر در سال ۸۷ آغاز شد، 4. 5 میلیون نفر برای آن ثبت‌نام کردند و می‌توان گفت این 4. 5 میلیون ثبت‌نام صورت گرفته تقاضای مسکن بود و سالانه به طور متوسط حدود یک میلیون و 300 هزار نیاز مسکن به وجود می‌آید.
وی ادامه داد: تقریبا در طول 4 یا 5 سال گذشته در مجموع کمتر از 2 میلیون واحد مسکونی احداث شد که تنها 200 هزار واحد مسکونی آن مربوط به مسکن مهر است.
ستاریان خاطر نشان کرد: این آمارها نشان می‌دهد که در حال حاضر 5 میلیون کسری مسکن داریم و افزایش حاشیه‌نشینی در شهرهای بزرگ نشان‌دهنده همین موضوع است که یک فشار بزرگی در بخش مسکن در حال ایجاد شدن است و سکونت‌گاههای غیر رسمی‌در حاشیه شهرهای بزرگ در حال افزایش است و این یک خطر جدی است. عضو هیات علمی‌دانشگاه تهران در پاسخ به این سؤال که این کاهش قیمت مسکن در بازار واقعی است، یا اینکه چون خرید و فروش راکد است، این کاهش قیمت‌ها به وجود آمده است، گفت: ارزیابی بازار مسکن، تعطیل بردار نیست در یک زمان خاصی یک تعداد معامله مسکن رخ می‌دهد و در یک زمان دیگری یک تعداد دیگر معامله انجام می‌شود و سپس این دو زمان را با هم مقایسه کردن نمی‌تواند قیاس درستی باشد. وی ادامه داد: به عنوان مثال معامله مسکن در تهران به حداقل رسیده است، پس نمی‌توان گفت که قیمت‌ها کاهش پیدا کرده است چرا که خریدار نمی‌خرد و فروشنده هم نمی‌فروشد. ستاریان ادامه داد: وقتی خریدار مسکن نمی‌خرد و فروشنده هم نمی‌فروشد، قیمت‌ها پائین می‌آید پس نمی‌توان گفت که قیمت‌ها کاهش پیدا کرده است.
به گفته ستاریان، باید همواره در زمان رونق بازار مسکن گفت که قیمت‌ها کاهش و یا افزایش پیدا کرده است و وقتی برخی اوقات اعلام می‌شود که قیمت‌ کاهش پیدا کرده است، سیستم آمارگیری غلط است، اگر این چنین فرض شود باید بگوئیم که جامعه اشباع از مسکن است که قیمت مسکن کاهش پیدا کرده است. وی اضافه کرد: اگر فرض محال کنیم بله می‌توان گفت که قیمت کاهش پیدا کرده است، ولی وقتی معامله به هیچ وجه صورت نمی‌گیرد و قیمت مسکن پائین می‌آید، این نمی‌تواند چندان رضایت‌بخش از بابت افزایش تولید و عرضه باشد. وی تاکید کرد: اگر در برهه‌ای از زمان 100 معامله صورت می‌گرفت و قیمت‌ها افزایش پیدا کرد و در زمان دیگری 100 معامله مشابه آن صورت گرفت و قیمت کاهش پیدا کرد می‌توان گفت که این کاهش قیمت واقعی است.
ستاریان با بیان اینکه اساس روش آمارگیری این است و سایر آمارهای ارائه شده در زمان رکود فریب مردم است، گفت: به عنوان مثال در تهران که حدود 4 میلیون واحد مسکونی دارد، معامله مسکن در ماه گذشته بسیار پائین بوده است و اتفاق خاصی رخ نداده است، کاهش قیمت‌ چندان نمی‌تواند واقعی باشد. وی تصریح کرد: اگر این 5 میلیون تقاضای مطلق وارد بازار شوند و چون تولید مسکن کم است قیمت مسکن افزایش خواهد یافت.

علت خزان زودرس ساختمان‌های ایرانی
علت خزان زودرس ساختمان‌های ایرانی

پنجره‌ایرانیان؛ عمر مفید ساختمان در ایران همانند قیمتش خوش‌اقبال نیست که هرروز بالا و بالاتر رود چراکه ساختمان‌ها در ایران خیلی زود فرسوده شده، نامشان با کلنگی بودن گره‌خورده و درنتیجه خزان زودرس ساختمان‌ها شروع می‌شود.

مطالب بیشتر
بازار مسکن، پول‌های بورس را جذب می‌کند؟
بازار مسکن، پول‌های بورس را جذب می‌کند؟

پنجره‌ایرانیان؛ یک کارشناس بازار مسکن گفت: رکود این بازار در ماه‌های اخیر از سه عامل ثبات قیمت نهاده‌های ساختمانی، ورود به فصل سرما و افت ساخت‌وساز نشأت می‌گیرد، اما بازار ملک این ظرفیت را دارد که پول‌های خارج‌شده‌ اخیر از بورس و سپرده‌های بانکی را جذب کند.

مطالب بیشتر
بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری
بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری

پنجره‌ایرانیان؛ مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری پرداخت.

مطالب بیشتر
هزینه وام مسکن دوباره افزایش یافت
هزینه وام مسکن دوباره افزایش یافت

پنجره‌ایرانیان؛ درحالی‌که ترمز افزایش هزینه وام مسکن در سال جدید کشیده شده و هفته قبل هر برگ از تسهیلات مسکن حدودا ۷۸ هزار تومان قیمت داشت، قیمت این اوراق اکنون به بیش از ۹۰ هزار تومان نیز رسیده است.

مطالب بیشتر
روزانه پنچ نفر درکارگاه های ساختمانی جان می بازند
روزانه پنچ نفر درکارگاه های ساختمانی جان می بازند

پنجره ایرانیان: رییس سازمان نظام مهندسی و ساختمان کشور گفت:روزانه پنج نفر در کارگاه های ساختمانی کشور جان خود را از دست می دهند، یعنی در کنار مصرف مصالح ساختمانی، در ساخت و سازها جان انسان هم مصرف می شود.

مطالب بیشتر
جدیدترین پیش‌بینی بانک جهانی از وضعیت اقتصاد ایران
جدیدترین پیش‌بینی بانک جهانی از وضعیت اقتصاد ایران

پنجره‌ایرانیان؛ بانک جهانی در جدیدترین گزارش خود از احتمال افزایش رشد منفی اقتصاد ایران در سال‌های پیش‌رو خبر داده است.

مطالب بیشتر
نصف معاملات مسکن در پنج منطقه پایتخت
نصف معاملات مسکن در پنج منطقه پایتخت

پنجره‌ایرانیان؛ حدود ۴۸ درصد خریدوفروش‌های بازار مسکن تهران در پنج منطقه انجام می‌شود که در شهریورماه با رشد تا ۶۰ درصدی معاملات نسبت به مرداد مواجه بودند؛ از دلایل تحرک بازار در این ماه می‌توان به آخرین‌مهلت جابه‌جایی، انتظارات تورمی و افزایش خریدهای سرمایه‌ای اشاره کرد.

مطالب بیشتر
سامانه سادا چه تاثیری بر بازار مسکن می‌گذارد؟
سامانه سادا چه تاثیری بر بازار مسکن می‌گذارد؟

پنجره‌ایرانیان؛ یک عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: مجلس در طرح ساماندهی بازار اجاره‌بهای املاک مسکونی مصوبات خوبی برای تکمیل سامانه‌های حوزه مسکن به‌ویژه سامانه املاک و اسکان و سامانه سادا پیش‌بینی کرده است و قطعا تکمیل این سامانه‌ها دست دولت را برای برنامه‌ریزی دقیق در حوزه مسکن بازخواهد کرد.

مطالب بیشتر
کاهش اتلاف انرژی با اصلاح تجهیزات مصرف گاز
کاهش اتلاف انرژی با اصلاح تجهیزات مصرف گاز

پنجره ایرانیان: مدیر برنامه‌ریزی شرکت ملی گاز ایران از اجرای طرحهایی برای کاهش مصرف گاز در سال جاری خبر داد و گفت: اصلاح تجهیزات مصرف کننده گاز مهمترین راهکار برای کاهش مصرف گاز است.

مطالب بیشتر
دولت واحدهای مسکن بدون متقاضی را به کمیته امداد واگذار کند
دولت واحدهای مسکن بدون متقاضی را به کمیته امداد واگذار کند

پنجره ایرانیان؛ رئیس کمیته امداد با اعضای فراکسیون مستقلان ولایی مجلس شورای اسلامی دیدار و گفت‌وگو کرد.

مطالب بیشتر
قیمت مسکن در بازار غیررسمی کمتر از نرخ تورم
قیمت مسکن در بازار غیررسمی کمتر از نرخ تورم

پنجره‌ایرانیان؛ بازار مسکن ازجمله بازارهایی است که شرایط کلان اقتصادی نقش محسوس و غیرقابل‌انکاری در رکود و رونق آن دارد، دراین‌بین به اعتقاد کارشناسان با توجه به عوامل سیاسی و افزایش قیمت نرخ ارز باید در انتظار افزایش قیمت مسکن باشیم.

مطالب بیشتر
80 درصد آسانسورهای مسکن‌مهر استانداردنیستند‌
80 درصد آسانسورهای مسکن‌مهر استانداردنیستند‌

استاندار تهران ضمن ابراز نگرانی از غیراستاندارد بودن ۸۰ درصد آسانسور‌های مسکن‌مهر دستور تعطیلی شهربازی‌هایی که وسایل غیراستاندارد دارند را صادر کرد.

مطالب بیشتر