مسکن مهر طرحی برای اغنیا یا فقرا؟
1393/02/20
پنجره ایرانیان: وقتی سال 85 عملیات اجرایی مسکن مهر آغاز شد، بارقه‎ای از امید در دل میلیون‎ها ایرانی کم‎درآمد روشن شد. ثبت‎نام از متقاضیان و به دنبال آن تشکیل تعاونی‎های مسکن مهر صورت گرفت و هر لحظه این امید بیشتر قوت می‎گرفت که تا خانه‎دار شدن و رهایی از اجاره‎نشینی راهی باقی نمانده است
مسکن مهر طرحی برای اغنیا یا فقرا؟

اکنون 7 سال از آن زمان می‎گذرد و بخشی از اقشار کم‎درآمد نه تنها خانه‎دار نشدند بلکه کمرشان در زیر اجاره‎های سرسام‎آور و اقساط سنگین واحدهای مسکن مهر هر روز خمیده‎تر از دیروز می‎شود.

به جرأت می‎توان گفت که افراد متقاضی مسکن مهر اکثرا از طبقه متوسط رو به پایین و فاقد مسکن هستند و بالغ بر 7 سال است که در چرخه پروژه مسکن مهر سرگردانند؛ چرا که بخشی از سرمایه اندک خود را زمانی که نرخ تورم بسیار پایین‎تر از نرخ کنونی بود به امید خانه‎دار شدن و رهایی از اجاره‎نشینی در این چرخه چرخ نامراد از دست دادند و اکنون نه راه پیش دارند و نه راه پس!

بسیاری از این خانواده‎ها توان پرداخت اقساط افزایشی این طرح را ندارند و وضع به گونه‎ای پیش می‎رود که واحدهای این قشر ضعیف به علت عدم پرداخت این مبلغ اضافه شده نیمه‎کاره رها شده‎اند و هر سال این مبلغ به علت بالا رفتن نرخ مصالح و مصوبه‎های دولت نسبت به سال قبل افزایش پیدا می‎کند.

ضربه اساسی وقتی بر پیکره اقشار کم‎درآمد زده شد که فروش واحدهای مسکن مهر آزاد شد، چرا که دست دلالان به معامله‎های این واحدها باز و دوباره حکومت صاحب‎خانه‎ها بر مستأجران کم‎درآمد شکل گرفت؛ پروسه‎ای که گویا پایانی ندارد، و واحدهای مسکن مهر هم طرحی برای اغنیاء خواهد شد نه فقرای درمانده و بی‎خانمان.

اقشار کمدرآمد اگر توان پرداخت چنین اقساط سنگینی را داشتند که اقشار کمدرآمد نامیده نمیشدند

یکی از این متقاضی‎های واحدهای مسکن مهر در شهرستان سلسله در این باره می‎گوید: سال 86 در این طرح دولت ثبت‎نام کردم و یک سال بعد 1.5 میلیون تومان برای حق عضویت به حساب تعاونی واریز کردم.

روح‎الله عبدالهی ادامه داد: واحدی را که انتخاب کردیم 11 میلیونی بود و 25 میلیون ‎تومان هم وام داشت. وی اضافه کرد: سال 89 اولین قسط را به مبلغ شش میلیون تومان پرداخت کردم و متعاقب آن قسط دوم به مبلغ دو میلیون و دو ماه بعد سه میلیون و در واقع کل مبلغ قسط را به حساب تعاونی واریز کرده‎ام.

این متقاضی مسکن مهر تصریح کرد: پارسال به ما گفتند که قیمت واحدها افزایش پیدا کرده و باید چهار میلیون تومان دیگر پرداخت کنید. وی ادامه داد: چهار میلیون تومان را با هر دردسری بود فراهم کردیم و دوباره امسال تماس گرفته‎اند که 3.5 میلیون تومان دیگر باید پرداخت کنید.

عبدالهی با بیان این‌که دیگر توان پرداخت این اقساط سنگین و رو به افزایش را ندارم، گفت: مبتلا به دیابت هستم و مستأجرم، دو فرزند هم دارم، با این گرانی از کجا بیاورم چنین اقساطی را پرداخت کنم. وی افزود: کارگر ساده و بدون بیمه‎ام، توان تهیه داروهایم را هم ندارم از کجا بیاورم این پول را تهیه کنم. این متقاضی مسکن مهر خاطرنشان کرد: همه امیدمان برای خانه‎دار شدن و نجات از مستأجری به این واحد بود، اما می‎گویند اگر قسط واحدت را واریز نکنی آن را به فروش می‎گذاریم، آخر خدا را خوش می‎آید من اگر پول داشتم که در این طرح ثبت‎نام نمی‎کردم.

یکی دیگر از این متقاضی‎ها که تحت پوشش کمیته امداد است، می‎گوید: شش میلیون تومان از طرف کمیته امداد پرداخت شده و خودم هم با هزار قرض‎و‎قوله و وام گرفتن کل مبلغ را واریز کرده‎ام اما هنوز از واحدم خبری نیست.

نجف‎علی سیاهپوش افزود: دیگر توان مستأجری را ندارم، قسط‎های وام و قرض زیادی بالا آورده‎ام و هنوز خانه‎دار نشده‎ام و هیچ‎کس هم جوابگو نیست، آخر چرا دولت فکری به حال این افزایش قیمت‎ها نمی‎کند؟ مگر این طرح برای خانه‎دار شدن افراد کم‎درآمد نبود پس چرا واحدها را برای فروش به افراد مرفه می‎دهند. وی تصریح کرد: حداقل دولت این افزایش قیمت را به صورت وام در اختیار مردم قرار دهد و آن‎ها را ناامید نکند، من اگر داشتم که تحت پوشش کمیته امداد نبودم.

یکی دیگر از این متقاضی‎ها که خانم جوان بدون سرپرستی است و دو فرزند هم دارد، می‎گوید: وقتی برای این واحدها ثبت‎نام کردیم شوهرم زنده بود، اما حالا چند سالی است که فوت کرده من هم مستأجرم با دو فرزند قد‎ و نیم قد، از کجا بیاورم دوباره پول پرداخت کنم؟

زینب رحیمی افزود: بهتر است دولت فکری به حال این طبقه ضعیف جامعه بکند و حداقل واحدها را طبق همان وعده اولیه به مردم تحویل دهد یا این افزایش قیمت را به صورت وام در اختیار آن‎ها قرار دهد.

متقاضیهای مسکن مهر سهم آورده خود را پرداخت کنند

رئیس اداره راه و شهرسازی سلسله در مورد چگونگی پیشرفت این پروژه گفت: کلنگ عملیات اجرایی پروژه مسکن مهر سلسله در زمینی به مساحت شش هکتار زده شد.

جلیل امیری ادامه داد: به دنبال آن ثبت‎نام از متقاضی‎های واجد شرایط صورت گرفت. در ابتدا تعداد متقاضی‎های ثبت‎نامی 160 نفر بود که تا پایان سال 91 کل قرارداد 448 واحد تنظیم شد. وی خاطرنشان کرد: این پروژه در 28 بلوک 16 واحدی به صورت اسکلت فلزی طراحی شده است.

امیری اضافه کرد: تا پایان نیمه دوم سال 91 هر متقاضی کمتر از 20 درصد سهم آورده خود را واریز کرده بود و پس از افزایش قیمت ملک در کل کشور سهم پرداختی آنها به 50 درصد افزایش یافت. وی یادآور شد: دولت نیز به جهت جبران بخشی از افزایش قیمت مصالح ساختمانی، تسهیلات اعطایی خود را از 22 به 25 میلیون تومان افزایش داد. این مقام مسئول خاطرنشان کرد: به دلیل این‌که شهرستان فاقد تصفیه‎خانه است حفر چاه دفع فاضلاب خانگی در دستور کار پیمانکار پروژه قرار گرفت.

رئیس اداره راه‎ و شهرسازی سلسله در مورد فروش واحدهای مسکن‎مهر گفت: فروش این واحدها از طرف دولت آزاد شده و مشکل قانونی در این زمینه وجود ندارد فقط باید به مرحله تقسیط رسیده باشند. امیری ادامه داد: کسانی که این واحدها را خریداری می‎کنند باید 10 درصد اصل وام و بدهی‎های معوقه را پرداخت کنند. وی تصریح کرد: واحدهای مسکن ‎مهر از لحاظ قانونی طی دو مرحله افزایش قیمت داشتند.

رئیس اداره راه و شهرسازی سلسله خاطرنشان کرد: در مرحله اول به خاطر مشکل سیستم فاضلاب به ازای هر واحد یک میلیون تومان اضافه شد. امیری اضافه کرد: به خاطر کارهای اضافه‎ای از قبیل نصب درب ضد سرقت و سرامیک کف و مصوبه دولت که به ازای هر مترمربع شش هزار تومان به قیمت آن‎ها اضافه شد، جمعاً سه میلیون تومان دیگر به قیمت هر واحد افزوده شد.

وی تصریح کرد: در مرحله دوم به دلیل عدم پرداخت سهم متقاضی‎ها و افزایش قیمت مصالح مبلغی اضافه خواهد شد که هنوز به صورت قطعی اعلام نشده است اما پیش‎بینی می‎شود در حدود 3.5 میلیون تومان دیگر افزایش قیمت داشته باشیم. رئیس اداره راه و شهرسازی سلسله تأکید کرد: بهتر است متقاضی‎ها نسبت به پرداخت سهم آورده خود اقدام کنند تا هرچه سریع‎تر واحدهای خود را تحویل بگیرند و دوباره مشمول افزایش قیمت نشوند.

هم‌چنین فرماندار سلسله در این زمینه گفت: طرح مسکن مهر قطعاً برای خانه‎دار شدن اقشار کم‎درآمد است. اردشیر صفاپور ادامه داد: به دلیل افزایش طول بازه زمانی ساخت واحدها، طبیعتاً افزایش قیمت مشمول واحدها شد.

وی تصریح کرد: به دلیل عدم اعتبار کافی، دولت به ناچار سهم آورده متقاضی‎ها را افزایش داد و این افزایش قیمت از جانب وزارت مسکن و شهرسازی صورت گرفته و شهرستان سلسله هم از این قاعده مستثنی نیست. صفاپور یادآور شد: اقشار نیازمند(مددجویان کمیته امداد و بهزیستی) از پرداخت هزینه انشعابات آب، برق و گاز معاف هستند.

فرماندار سلسله خاطرنشان کرد: در سفر اخیر استاندار به شهرستان سلسله مبلغی برای آسفالت و محوطه‎سازی پروژه مسکن مهر تخصیص داده شد که از طریق اداره راه و شهرسازی شهرستان پیگیری‎های لازم انجام شده است. وی تأکید کرد: شهرستان سلسله تابع سیاست‎های کلان دولت است و هر چه متقاضی‎ها در پرداخت آورده خود تسریع کنند مشمول افزایش قیمت مجدد نخواهند شد و این پروژه زودتر به بهره‎برداری خواهد رسید. هم‌چنین نماینده سلسله و دلفان در مجلس شورای اسلامی در ارتباط با فروش واحدهای مسکن‎ مهر گفت: نظر دولت جدید این‎گونه است و ما مخالف این قضیه هستیم.

حجت‎الله خدایی سوری‎ ادامه داد: کسانی که سهم خود را پرداخت کرده و واحدهای خود را دریافت کردند به نفعشان بود و کسانی که هنوز دریافت نکرده‎اند با مشکل مواجه شدند. وی تصریح کرد: این طرح عملاً شکست‎خورده است و وزیر مسکن جدید بهتر است منابع مالی این طرح را تأمین و آن را به پایان برساند.

سوری خاطرنشان کرد: مسکن‎مهر برای خانواده‎های مستضعف جامعه است و اگر واحدهای این طرح وارد بورس مسکن شوند فروش این واحدها وارد دلال‎بازی می‎شود و به افراد ضعیف جامعه عملاً چیزی نمی‎رسد.

نماینده سلسله و دلفان در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: بهتر است فکر دولت در این مسئله معطوف به افراد ضعیف و مردمی باشد که چشم‎انتظار دریافت این واحدها هستند. وی تصریح کرد: بهتر است دولت منابع مالی این طرح را تأمین کرده و واحدها را با همان قیمت قبلی به مردم تحویل دهد.

علت خزان زودرس ساختمان‌های ایرانی
علت خزان زودرس ساختمان‌های ایرانی

پنجره‌ایرانیان؛ عمر مفید ساختمان در ایران همانند قیمتش خوش‌اقبال نیست که هرروز بالا و بالاتر رود چراکه ساختمان‌ها در ایران خیلی زود فرسوده شده، نامشان با کلنگی بودن گره‌خورده و درنتیجه خزان زودرس ساختمان‌ها شروع می‌شود.

مطالب بیشتر
بازار مسکن، پول‌های بورس را جذب می‌کند؟
بازار مسکن، پول‌های بورس را جذب می‌کند؟

پنجره‌ایرانیان؛ یک کارشناس بازار مسکن گفت: رکود این بازار در ماه‌های اخیر از سه عامل ثبات قیمت نهاده‌های ساختمانی، ورود به فصل سرما و افت ساخت‌وساز نشأت می‌گیرد، اما بازار ملک این ظرفیت را دارد که پول‌های خارج‌شده‌ اخیر از بورس و سپرده‌های بانکی را جذب کند.

مطالب بیشتر
بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری
بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری

پنجره‌ایرانیان؛ مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری پرداخت.

مطالب بیشتر
هزینه وام مسکن دوباره افزایش یافت
هزینه وام مسکن دوباره افزایش یافت

پنجره‌ایرانیان؛ درحالی‌که ترمز افزایش هزینه وام مسکن در سال جدید کشیده شده و هفته قبل هر برگ از تسهیلات مسکن حدودا ۷۸ هزار تومان قیمت داشت، قیمت این اوراق اکنون به بیش از ۹۰ هزار تومان نیز رسیده است.

مطالب بیشتر
روزانه پنچ نفر درکارگاه های ساختمانی جان می بازند
روزانه پنچ نفر درکارگاه های ساختمانی جان می بازند

پنجره ایرانیان: رییس سازمان نظام مهندسی و ساختمان کشور گفت:روزانه پنج نفر در کارگاه های ساختمانی کشور جان خود را از دست می دهند، یعنی در کنار مصرف مصالح ساختمانی، در ساخت و سازها جان انسان هم مصرف می شود.

مطالب بیشتر
جدیدترین پیش‌بینی بانک جهانی از وضعیت اقتصاد ایران
جدیدترین پیش‌بینی بانک جهانی از وضعیت اقتصاد ایران

پنجره‌ایرانیان؛ بانک جهانی در جدیدترین گزارش خود از احتمال افزایش رشد منفی اقتصاد ایران در سال‌های پیش‌رو خبر داده است.

مطالب بیشتر
نصف معاملات مسکن در پنج منطقه پایتخت
نصف معاملات مسکن در پنج منطقه پایتخت

پنجره‌ایرانیان؛ حدود ۴۸ درصد خریدوفروش‌های بازار مسکن تهران در پنج منطقه انجام می‌شود که در شهریورماه با رشد تا ۶۰ درصدی معاملات نسبت به مرداد مواجه بودند؛ از دلایل تحرک بازار در این ماه می‌توان به آخرین‌مهلت جابه‌جایی، انتظارات تورمی و افزایش خریدهای سرمایه‌ای اشاره کرد.

مطالب بیشتر
سامانه سادا چه تاثیری بر بازار مسکن می‌گذارد؟
سامانه سادا چه تاثیری بر بازار مسکن می‌گذارد؟

پنجره‌ایرانیان؛ یک عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: مجلس در طرح ساماندهی بازار اجاره‌بهای املاک مسکونی مصوبات خوبی برای تکمیل سامانه‌های حوزه مسکن به‌ویژه سامانه املاک و اسکان و سامانه سادا پیش‌بینی کرده است و قطعا تکمیل این سامانه‌ها دست دولت را برای برنامه‌ریزی دقیق در حوزه مسکن بازخواهد کرد.

مطالب بیشتر
کاهش اتلاف انرژی با اصلاح تجهیزات مصرف گاز
کاهش اتلاف انرژی با اصلاح تجهیزات مصرف گاز

پنجره ایرانیان: مدیر برنامه‌ریزی شرکت ملی گاز ایران از اجرای طرحهایی برای کاهش مصرف گاز در سال جاری خبر داد و گفت: اصلاح تجهیزات مصرف کننده گاز مهمترین راهکار برای کاهش مصرف گاز است.

مطالب بیشتر
دولت واحدهای مسکن بدون متقاضی را به کمیته امداد واگذار کند
دولت واحدهای مسکن بدون متقاضی را به کمیته امداد واگذار کند

پنجره ایرانیان؛ رئیس کمیته امداد با اعضای فراکسیون مستقلان ولایی مجلس شورای اسلامی دیدار و گفت‌وگو کرد.

مطالب بیشتر
قیمت مسکن در بازار غیررسمی کمتر از نرخ تورم
قیمت مسکن در بازار غیررسمی کمتر از نرخ تورم

پنجره‌ایرانیان؛ بازار مسکن ازجمله بازارهایی است که شرایط کلان اقتصادی نقش محسوس و غیرقابل‌انکاری در رکود و رونق آن دارد، دراین‌بین به اعتقاد کارشناسان با توجه به عوامل سیاسی و افزایش قیمت نرخ ارز باید در انتظار افزایش قیمت مسکن باشیم.

مطالب بیشتر
80 درصد آسانسورهای مسکن‌مهر استانداردنیستند‌
80 درصد آسانسورهای مسکن‌مهر استانداردنیستند‌

استاندار تهران ضمن ابراز نگرانی از غیراستاندارد بودن ۸۰ درصد آسانسور‌های مسکن‌مهر دستور تعطیلی شهربازی‌هایی که وسایل غیراستاندارد دارند را صادر کرد.

مطالب بیشتر