بافت فرسوده، تهران را تهدید می‌کند
1393/04/14
پنجره ایرانیان: رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران گفت: اکنون سه هزار و 300 هکتار بافت فرسوده در تهران وجود دارد که با برخورداری از هر سه مولفه ناپایداری، ریزدانگی و نفوذ ناپذیری، تهدیدی برای پایتخت است.
بافت فرسوده، تهران را تهدید می‌کند

 محمدسالاری در دیدار اعضای کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران با اکبر ترکان رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان با تاکید بر نوسازی بافت های فرسوده در پایتخت افزود: حدود 14 هزار هکتار نیز بافت ناپایدار در تهران وجود دارد که با توجه به زلزله‏خیز بودن این شهر، تهدید بزرگی برای شهروندان پایتخت محسوب می ‏شود.

رییس کمیسیون شهرسازی ومعماری شورای شهر تهران با ارائه گزارشی از فرایند تشکیل کمیسیون شهرسازی و معماری در شورای چهارم شهر تهران خواستار همکاری نهادهای فرادستی از جمله سازمان نظام مهندسی و شورای عالی شهرسازی و معماری با این کمیسیون شد و از سازمان نظام مهندسی خواست هزینه نظارت بر ساخت وساز در بافت فرسوده را دریافت نکند.وی با بیان اینکه شهرداری تهران برای نوسازی این بافت‏ها عوارض دریافت نمی‏کند، افزود: سازمان نظام مهندسی هم ساز وکاری بیندیشد تا به مهندسانی که مسوولیت نظارت بر ساخت و ساز در بافت‏های فرسوده را دارند بسته‏های تشویقی ارائه شود تا مبلغی بابت نظارت بر بافت های فرسوده دریافت نکنند. سالاری گفت: در این راستا ما بدنبال پروانه‏ای تحت عنوان ˈپروانه سبزˈ هستیم که مجموعه عوارض دریافتی نهایی در آن صفر باشد.

رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران ادامه داد: اکنون در برخی پروانه ‏ها مبلغی تحت عنوان بیمه تامین اجتماعی در فرم‏های اعلام عوارض دریافت می‏شود که رقم آن بسیار بالاست بطوری که رقم بیمه از عوارض شهرداری نیز بالاتر است.وی با اشاره به اجرایی شدن ماده 33 قانون نظام مهندسی از سال گذشته اظهار داشت: اخیرا اعضای شورای شهر تذکراتی در شورا داده و طومارهایی نیز از سوی اعضای نظام مهندسی اعم از مهندسان حقیقی یا حقوقی به شورا رسیده که هم از جریان سهمیه بندی مهندسان و هم نحوه دریافت حق الزحمه خدمات مهندسی گلایه دارند.

وی افزود: این شائبه بوجود ‏آمده که سازمان نظام مهندسی مانند معاونت شهرسازی شهرداری تهران از تولی‏گری به سمت تصدی‏گری می‏رود و در حال تبدیل شدن به یک بنگاه اقتصادی است.سالاری ادامه داد: در سخنان وزیر راه و شهرسازی نیز این نگرانی وجود داشت که عرصه ارائه خدمات فنی-مهندسی باید عملا یک عرصه رقابتی و نه سهمیه‏ای باشد و ما باید فضای آزاد مبتنی بر استفاده از توانمندی مهندسان ایجاد کنیم.

**تعیین جایگاه بررسی نماها در فرآیند صدور پروانه

سالاری همچنین درخصوص تحقق ماموریت‏های شهرسازی و معماری در بحث سیما و منظر شهری گفت: نماهای شهری که حق طبیعی و عمومی مردم است و هویت یک شهر را تشکیل می‏دهد، به هیچ عنوان بررسی نمی شود.

رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهرتهران افزود: برای اولین بار شهرداری را ملزم کردیم در فرآیند سیستمی صدور پروانه ساختمان جایگاهی را برای بررسی نمای ساختمان ها در نظر گیرد.این عضو شورای شهر تهران ادامه داد: با دستور شهردار تهران از ابتدای امسال این جایگاه برای بررسی نمای ساختمان ها در هنگام صدور پروانه ایجاد شده است.

**وظیفه سازمان نظام مهندسی در نظارت بر اجرای نقشه های مصوب نما

سالاری خاطرنشان کرد: ضوابط مربوط به نمای ساختمان ها همانند سایر دستورالعمل ها کمی و قالب پذیر نیست و رویکرد محتوایی دارد. وی افزود: مجموعه‏ای از ضوابط تحت عنوان ˈاحکام سلبی، ایجابی و توصیه ایˈ را با همکاری معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران برای انضباط در نماهای ساختمانی ایجاد می کنیم که این ضوابط تا ماه آینده در شورا تصویب و ابلاغ می شود.

به گفته سالاری دیوار بی اعتمادی بین شهروندان و سازمان نظام مهندسی در گذشته درمورد نظارت بر ساخت و سازها و کیفیت آنها شکل گرفته، چراکه بسیاری از مباحث نظارتی، صوری است و نتیجه این موضوع هزینه اموال ملی و در نهایت بوجود آمدن بناهای ناپایدار در شهر است.

*لزوم تهیه دفترچه اطلاعات و شناسنامه ساختمان

این عضو شورای شهر تهران گفت: نبود دفترچه اطلاعات ساختمان به عنوان یکی از ارکان اجرای ماده 33 که منجر به تهیه شناسنامه فنی ساختمان می شود از مشکلاتی است که باید رفع شود.وی گفت: اخذ نکردن بیمه کیفیت ساختمان که در طوفان اخیر متوجه شدیم که چه مشکلاتی در این زمینه وجود دارد و همچنین عدم کنترل دقیق و گاهی مشخص نبودن نقشه‏های برقی و مکانیکی هنوز بصورت صوری تایید می‏شود، همه از مشکلات اجرای قانون هستند که ما توقع داریم با همکاری هم بتوانیم این مشکلات را رفع کنیم.

**سازوکارهای لازم در سازمان نظام مهندسی بر اجرای ماده 33 پیش بینی نشده است

مهدی چمران عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز در این نشست ضمن انتقاد جدی از نحوه اجرای ماده 33 در نظام مهندسی گفت: ساز و کارهای لازم در این زمینه پیش‏بینی نشده است و شاهد اعتراضات گسترده مردم و مهندسان هستیم و اعضای شورای شهر تهران بعنوان یک دغدغه جدی بدنبال توقف اجرای آن تا تامین زیر ساخت ها هستند. وی با اشاره به نامه‏ها و طومارهایی که درمورد اعتراض به عملکرد نظام مهندسی در خصوص نحوه ارجاع کار به مهندسان ناظر رسیده، گفت: یکی از انتقادها بر نحوه توزیع کار مهندسان است.

این عضو شورای اسلامی شهرتهران خاطرنشان کرد: نظام مهندسی خود مهندس را انتخاب می ‏کند و مردم معترض هستند که کارهای خوب را به افراد خاصی می دهند و کارهای معمولی و کم ارزش را به مهندسان دیگر و این موضوع باعث ایجاد بدبینی شده است. وی ادامه داد: مبلغی که به عنوان بیمه تامین اجتماعی برای کارگران گرفته می شود از دیگر شکایات مردم است.چمران ادامه داد: این مبلغ زیاد است و مردم در ابتدا باید کل این مبلغ را پرداخت کنند؛ در حالیکه اغلب کارگران ساختمانی بیمه نمی‏شوند و مبلغ دریافت شده برای بیمه، صرف کارگران ساختمانی نمی‏شود.

**جمعیت بالای فارغ التحصیلان رشته های مهندسی از چالش های نظام مهندسی است

اکبر ترکان رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز در این دیدار با اشاره به اینکه سالانه جمعیت بالایی در هفت رشته مربوط به نظام مهندسی از دانشگاه ها فارغ التحصیل می‏شوند گفت: اکنون 300 هزار نفر فارغ التحصیل مهندسی داریم که 160 هزار نفر آنان پروانه دارند و این تعداد کار را به جایی می‏رساند که آدم‏های متوسط هم صاحب امضا می‏شوند.

وی با بیان اینکه سالانه 20 میلیون متر مربع زیر بنا در کشور ساخته می‏شود ادامه داد: اگر این 160 هزار نفر دارای پروانه را ضرب در مساحت مجاز زیرساخت یکسال کنیم می بینیم که تقریبا 10 برابر بازار، ما عرضه نیروهای خدمات مهندسی داریم. وی با بیان اینکه تمرکز بر مجری ذیصلاح مهم تر از ناظر ذیصلاح است یادآورشد: باید کوشش کنیم ساختمان سازی را به دست حرفه‏ای‏ها بسپاریم.رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان گفت: 70 درصد نظارت در شهر تهران توسط 23 شرکت انجام می شود بطوری که یک شرکت یک میلیون و 400 هزار مترمربع نظارت انجام داده ، یعنی جریان نظارت آلوده است و همه هم گله مند هستند.وی با اشاره به مبلغی که مالکان بابت حق‏الزحمه خدمات مهندسی می‏پردازند افزود: در برخی استان‏ها کار خوبی در این زمینه انجام شده و برای تمام ناظران خود حساب بانکی دو امضا باز کرده اند و پول بلافاصله بعد از واریز مالک در حساب ناظر قرار می‏گیرد.

افزایش کیفیت مصالح ساختمانی با صدور گواهینامه‌ فنی
افزایش کیفیت مصالح ساختمانی با صدور گواهینامه‌ فنی

پنجره ایرانیان: رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در کنفرانس ملی محافظت ساختمان‌ها و سیستم‌های حمل ونقل در برابر آتش با بیان این‌که همه اقلام ساختمانی در دامنه شمول گواهی‌نامه فنی ساختمان می‌گنجند گفت: نگرانی در مورد کیفیت ساخت و ساز بیشتر شده و این باعث شده تا به مقوله گواهینامه فنی بیشتر پرداخته شود.

مطالب بیشتر
قدرت خرید مسکن افزایش می‌یابد؟
قدرت خرید مسکن افزایش می‌یابد؟

پنجره‌ایرانیان؛ اولویت پرداخت وام ازدواج به کسانی که در صندوق پس‌انداز مسکن یکم ثبت‌نام کرده‌اند در حالی از سوی مجلس مطرح‌شده که محاسبات نشان می‌دهد تجمیع این دو نوع تسهیلات تنها ۳۱ درصد ارزش یک آپارتمان ۵۵ متری با توجه به میانگین قیمت پایتخت را پوشش می‌دهد.

مطالب بیشتر
سرمایه گذاری در بخش مسکن چهار برابر شده است
سرمایه گذاری در بخش مسکن چهار برابر شده است

پنجره ایرانیان: معاون امور تعاون وزیر تعاون، کار و امور اجتماعی گفت: در حالی که رشد سرمایه‏ گذاری در کشور در 20 سال گذشته 1.6 درصد افزایش یافته، میزان سرمایه‏ گذاری در بخش مسکن چهار برابر شده است.

مطالب بیشتر
گزارش مدیران ارشد صنعت ساختمان؛ اندکی دلگرم‌کننده
گزارش مدیران ارشد صنعت ساختمان؛ اندکی دلگرم‌کننده

پنجره‌ایرانیان؛ نتایج تازه‌‌‌ترین نظرسنجی ماهانه از مدیران شرکت‌های ساختمانی فعال در بازار مسکن حاوی نشانه‌‌‌هایی از خروج این گروه از فاز بدبینی است.

مطالب بیشتر
فراخوانی برای حمایت از طرح‌های نوآورانه و فناورانه حوزه انرژی در ساختمان
فراخوانی برای حمایت از طرح‌های نوآورانه و فناورانه حوزه انرژی در ساختمان

پنجره‌ایرانیان؛ فراخوان ارسال طرح‌های نوآورانه و فناورانه حوزه انرژی در ساختمان منتشر شد.

مطالب بیشتر
ساخت و تحویل ۴۰۰ هزار واحد مسکن ملی به عمر دولت دوازدهم قد می‌دهد؟
ساخت و تحویل ۴۰۰ هزار واحد مسکن ملی به عمر دولت دوازدهم قد می‌دهد؟

پنجره‌ایرانیان؛ پس از کلی وعده‌ووعید توسط وزارت راه و شهرسازی درباره افتتاح اولین واحد‌های مسکن ملی، سرانجام تعدادی از این مسکن‌ها در آبان‌ماه سال جاری افتتاح شد. به نظر می‌رسد سرعت کُند دولت در تحویل این واحد‌ها موجب شده است که اطلاعیه‌های غیرقانونی فروش مسکن‌های ملی در فضای مجازی رو به رشد باشد.

مطالب بیشتر
راه‌‏اندازی خانه گفتمان شهری راهی برای مرمت بافت‏‌های تاریخی
راه‌‏اندازی خانه گفتمان شهری راهی برای مرمت بافت‏‌های تاریخی

پنجره ایرانیان: معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه مرمت و بهسازی بافت‏‌های تاریخی در مردم باید نهادینه شود، گفت: تنها راه‌حل احیای این بافت‌‏ها جریان سازی روند مرمت و بهسازی آن‌ها و راه‌‏اندازی گفتمان‏‌های شهری است.

مطالب بیشتر
مثلث مهندسی، شناسنامه فنی و مقررات ملی را جدی بگیریم
مثلث مهندسی، شناسنامه فنی و مقررات ملی را جدی بگیریم

نایب رییس اول سازمان نظام مهندسی کشور، مثلث قانون نظام مهندسی، شناسنامه فنی ملکی و مقررات ملی ساختمان را دارای ارتباط تنگاتنگی دانست و گفت: اگر شناسنامه فنی ملکی ساختمان به صورت دقیق اجرا شود، حداقل این است که در حوزه نظام مهندسی میزان تخلفات کاهش می یابد.

مطالب بیشتر
در پس لبخند آخوندی و رجبی چه گذشت؟
در پس لبخند آخوندی و رجبی چه گذشت؟

پنجره ایرانیان؛ در جلسه‌ای که به منظور بررسی موارد اختلافی بین وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی ساختمان برگزار شد، به نظر می‌رسد با وجود لبخندها، چالش‌های فی‌مابین همچنان به قوت خود باقی مانده است.

مطالب بیشتر
چرخش دست به دست وام 80 میلیونی مسکن
چرخش دست به دست وام 80 میلیونی مسکن

پنجره ایرانیان:در تابستان امسال بود که وزارت راه و شهرسازی طرحی مبنی بر راه اندازی صندوق پس انداز مسکن برای پرداخت وام به متقاضیان طبقه متوسط و بالا به بانک مرکزی ارائه کرد و منتظر بررسی و اعلام نظر بانک مرکزی در این رابطه و طرح آن در شورای پول و اعتبار ماند.

مطالب بیشتر
اعطای جایزه ملی انرژی تجدیدپذیر به برترین‌ فعالان
اعطای جایزه ملی انرژی تجدیدپذیر به برترین‌ فعالان

پنجره‌ایرانیان؛ با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری پنجمین کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی و دومین جایزه ملی انرژی‌های تجدیدپذیر به‌صورت آنلاین برگزار خواهد شد.

مطالب بیشتر
وعده کاهش قیمت مسکن مخرب است
وعده کاهش قیمت مسکن مخرب است

پنجره‌ایرانیان؛ یک کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه برای ساخت سالیانه یک‌میلیون واحد مسکونی باید به‌اندازه کل نقدینگی کشور فقط در یک سال هزینه کنیم گفت: دست‌کم ۱۰ سال زمان می‌برد تا نتیجه اجرای طرح جهش مسکن در بازار خود را نشان دهد اما وعده کاهش عن‌قریب قیمت مسکن به‌اندازه ارائه تحلیل‌های افزایشی در بازار مخرب است؛ زیرا باعث فرار سرمایه می‌شود.

مطالب بیشتر
Compare Products
Compare