این غفلت باعث پشیمانی بسیار است
1393/06/08
مهندس محسن صفایی *« بی‌توجهی دولت باعث سلب انگیزه از بخش خصوصی به منظور سرمایه‌گذاری در این بخش شده و می‌شود. نکته آخر اینکه، باید توجه داشت بازده سرمایه‌گذاری در صنعت طولانی‌مدت است و بدون اقدامات حمایتی دولت، حضور بخش خصوصی، موفقیتی در این بخش در پی نخواهد داشت.»
این غفلت باعث پشیمانی بسیار است

در کتاب امثال و حکم علی اکبر دهخدا آمده است که یکی از جراحان در مجلسی می‌گفت: امروز سنگ کلیه‌ای به بزرگی تخم‌مرغ بیرون آوردم و بدان مفاخره و مباهات می‌کرد.

یکی از حاضران گفت: رنجور اکنون چگونه است؟ گفت: در حین عمل بمرد.

ظریفی در مجلس بود، گفت: اگر بنا به مردن بود،‌ من جگرش را هم در می‌آوردم.

این روزها در هر مجلس و محفلی بحث بر سر بسته جامع سیاست‌های اقتصادی دولت برای خروج از رکود است، بسته‌ای تفضیلی که دولت امیدوار است با اجرایی شدن آن، شب سیاه رکود تورمی حاکم بر اقصاد، صنعت و تولید کشورمان به پایان برسد.

177 ماده جامع دربرگیرنده صنعت، تجارت، بانک، بیمه، صادرات و واردات و... .

از عابری در خیابان که رهگذری ساده است می‌پرسم: «شنیده‌اید که بسته جدید اقتصادی دولت قرار است چه حاصلی داشته باشد؟»

می‌گوید: «امیدوارم نان و تخم‌مرغ افزایش قیمت نداشته باشد و دخل و خرجمان با هم بخواند و از ترس اجاره‌نشینی مجبور به سه شیفت کار کردن نباشیم!»آنچه مردم از بسته دولت انتظار دارند به همین سادگی است و آن‌ها نمی‌دانند که با چه فرمولی قرار است به این دست‌آوردها برسیم.

در کنار این دیدگاه ساده و صمیمانه، عده‌ای دیگر در خصوص جزئیات و مباحث و چگونگی مفاد بسته به بحث و تبادل نظر می‌پردازند و به راهکارهای این بحث اشاره می‌کنند. دسته اول کارشناسانی هستند که همواره نظریات اقتصادی خود را در این سال‌ها به گوش دولتمردان رسانده‌اند. کارشناسان اقتصادی در سال‌های اخیر بر وحدت فرماندهی اقتصادی تأکید بسیار کرده‌اند و موفقیت اقتصاد ترکیه را مرهون همین موضوع می‌دانند؛ هرچند که سایر عوامل مانند مسائل سیاسی و اجتماعی بر موفقیت سیاست‌های اقتصادی تأثیرگذار بوده است و اقدامات ماهاتیر محمد نیز نشان می‌دهد وی رأساً سیاست‌های اقتصادی را مدیریت می‌کرد و با تحمل سختی‌های فراوان توانست به اهداف خود دست یابد، اما آنچه پس از انتشار متن تفضیلی و بحث و بررسی کارشناسان به ذهن متبادر می‌شود، این است که این بسته، غیرعملی و تا حدودی بلندپروازانه است.

همه کارشناسان و فعالان اقتصادی و صنعتی کشور بر این امر معترفند که ظرف 5 سال اخیر به دلایل متعدد گرفتار گرداب رکود تورمی شده‌ایم. به اعتقاد کارشناسان توجه به تولیدات داخلی باید در اولویت قرار گیرد و غفلت از صنایع داخلی و وارد کردن محصولاتی که خود تولیدکننده آن هستیم، حرکت کردن در جهت خلاف سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است.

برخی دیگر دست‌اندرکاران تولید و بازار هستند که اذعان دارند حضور تولیدات خارجی در بازار فرصت مناسبی به تولیدکنندگان خارجی داده و به عبارتی جیب خارجی‌ها را پر می‌کند. این گروه معتقدند وقتی محصول خارجی بازار را قبضه می‌کند، بدون شک تولید داخلی در انزوا مانده و هرگز درآمدی نصیب تولیدکننده نمی‌کند.

در صورت حمایت از تولید داخلی است که محصول ایرانی می‌تواند با کیفیتی بالا تولید شود و قدرت رقابت در بازارهای جهانی را داشته باشد.اما افزایش واردات در دو سال اخیر به معضل بزرگی برای تولیدکنندگان بخش‌های مختلف صنعت تبدیل شده است؛ به طوری که با وجود تولید مناسب و باکیفیت مرغوب داخلی، برای جبران میزان کسری موجود حتی تا پنج برابر نیاز بازار در برخی از محصولات، واردات صورت گرفته است.

از سوی دیگر، در این سال‌ها پذیرش روند پیوستن ایران در سازمان تجارت جهانی، بهانه‌ای شده است تا دولت به واسطه آن کاهش شدید تعرفه‌ها و افزایش واردات را توجیه کند.

بی‌توجهی دولت باعث سلب انگیزه از بخش خصوصی به منظور سرمایه‌گذاری در این بخش شده و می‌شود. نکته آخر اینکه، باید توجه داشت بازده سرمایه‌گذاری در صنعت طولانی‌مدت است و بدون اقدامات حمایتی دولت، حضور بخش خصوصی، موفقیتی در این بخش در پی نخواهد داشت.اتاق بازرگانی طی چند ماه مذاکره و بحث لایحه 42 ماده‌ حمایت‌زای صنعت را نهایی و آماده تحویل به مجلس کرد؛ اما دولت به آن بی‌توجه بود.آنچه مهم است اینکه رکود فعلی نیاز به برنامه کوتاه مدت ضربتی دارد.

در پایان باید اذعان کرد که این بسته به کلی‌گویی و کیفی‌نگری بسنده و هدف‌گذاری کیفی دارد و با هیچ پارامتر و شاخصی نمی‌توان آن را متر کرد. بزرگ‌ترین مشکل نظام بودجه‌ریزی و برنامه‌ریزی کشور نگاه کیفی و نبود شاخص‌های اندازه‌گیری در این زمینه است.

جدا از مقدمه، این بسته به توصیف گذشته پرداخته و مؤخره که به ترسیم آینده می‌پردازد فرآیندهای اجرایی در آن دیده نشده و این سناریو بدون توجه به موقعیت ژئوپلوتیک و در محیطی آزمایشگاهی نگارش شده است.

تحمیل بار مالی به دولت، نبود قالب زمان و محدوده مشخص از دیگر معضلاتی است که در آن به چشم می‌خورد. برای مثال در حالی که دولت خود بزرگ‌ترین بدهکار به سیستم بانکی و پیمانکاران است، دوباره بحث‌های اصلاح نظام پولی و توسعه نظام زیر ساخت‌ها مطرح می‌شود.

نسخه سیاست‌های اقتصادی دولت برای خروج از رکود که در دولت یازدهم پیچیده شده است نیز پیش از این در قالب طرح هدفمندی یارانه‌ها برای دولت قبل طراحی شده بود؛ اما به نظر می‌رسد مقتضیات امروز نیازمند راهکارهای عملی و نو برای اقتصاد باشد. اقتصاد امریکا پس از بحران مالی در سال‌های 2008 و 2009 به‌تازگی نشانه‌هایی از امید یافته است و چگونه دولتمردان با چنین تئوری‌های قدیمی و نخ نما می‌خواهند به رشد اقتصادی برسند. الله اعلم.


*عضو هییت مدیره انجمن ملى صنایع پلاستیک ایران و مدیرعامل گروه صنعتی همارشتن

 

نمایشگاه صنعت ساختمان؛ بازنگری یا تداوم
نمایشگاه صنعت ساختمان؛ بازنگری یا تداوم

پنجره ایرانیان: فعالان صنعت ساختمان در مردادماه شاهد مهمترین رویداد سالانه خود بودند. نمایشگاه بین ‏المللی و تخصصی صنعت ساختمان به رسم هرساله، امسال نیز برگزار شد و خیل عظیمی از تولیدکنندگان و عرضه‏ کنندگان محصولات مختلف مرتبط با صنعت ساختمان را گرد هم آورد.

مطالب بیشتر
رونق صنعت ساختمان با تحریک بخش تقاضا
رونق صنعت ساختمان با تحریک بخش تقاضا

مهندس محسن صفایی: در دوره‌های پیشین، عده‌ای بورس‌باز که به‌دنبال فرصت‌های سرمایه‌گذاری بودند نیز وارد بازار می‌شدند و به بازار شتاب می‌دادند و کسانی که در ابتدا متقاضیان واقعی مسکن بودند، توان خرید خود را از دست دادند،حال اگر این طرح اعطای وام 80 میلیون تومانی مسکن تصویب شود، قدرت خرید متقاضیان واقعی افزایش می‌یابد.

مطالب بیشتر
جای خالی پنجره در بسته دولت
جای خالی پنجره در بسته دولت

سرانجام دولت حسن روحانی، رییس جمهور بسته پیشنهادی خود برای خروج غیرتورمی اقتصاد ایران از دوران رکود به ارث مانده از دولت محمود احمدی‌نژاد، رییس جمهور پیشین را منتشر کرد و بر اساس آن قرار است بخش مسکن و بهینه‌سازی مصرف انرژی به عنوان دو بخش کلیدی و پیشران اقتصادی در دوران خروج غیر‌تورمی از رکود مورد توجه قرار گیرند،

مطالب بیشتر
آسیب‌شناسی نمایشگاه‌های استانی صنعت در و پنجره
آسیب‌شناسی نمایشگاه‌های استانی صنعت در و پنجره

پنجره ایرانیان:برگزاری نمایشگاههای تخصصی صنعت در و پنجره در استانهای مختلف در حال افزایش است، اما واقعیت را نمیتوان انکار کرد که این نمایشگاهها از چالشها و مشکلاتی رنج میبرند که آسیبشناسی نکردن این نمایشگاهها یک تهدید جدی است.

مطالب بیشتر
معضلی به نام آلودگی هوا
معضلی به نام آلودگی هوا

این روزها آلودگی هوا به یکی از مشکلات اصلی شهرهای بزرگ تبدیل شده است. اگر این مسئله روزگاری فقط گریبان پایتخت‏ نشینان را آن هم چند روز در سال می‏ گرفت، اکنون با سرد شدن هوا آغاز می‏ شود و تمامی روزهای خشک و بدون باد و بارش شش ماه دوم سال را در تمامی شهرهای بزرگ و متوسط کشورمان در بر می‏ گیرد.

مطالب بیشتر
تقلید ناصواب و غیرحرفه‌ای از ابتکار پنجره ایرانیان
تقلید ناصواب و غیرحرفه‌ای از ابتکار پنجره ایرانیان

امیر شیری در جدیدترین شماره ماهنامه پنجره ایرانیان با گلایه از تقلید برخی از سایت‌ها و نشریه‌ها از مطالب سایت و ماهنامه پنجره ایرانیان اعلام کرد:پنجره ایرانیان،یکی است ونمونه مشابه ندارد.

مطالب بیشتر
دعوت به رقابت سالم در نمایشگاه آنلاین پنجره
دعوت به رقابت سالم در نمایشگاه آنلاین پنجره

پنجره ایرانیان:ماهنامه تخصصی و اطلاع‌رسانی پنجره ایرانیان به عنوان نشریه مرجع و بازوی فرهنگی و رسانه‌ای صنعت در و پنجره دوجداره ایران همواره تلاش کرده تا بستر و شرایط برای رقابت سالم و شفاف را ایجاد کند و از این رو همواره از ورود به رفتارهای تخریبی و غیرسازنده برائت می‌جوید و انتظار دارد همواره صنعت در و پنجره ایران در مسیر تعالی و پیشرفت گام بردارد.

مطالب بیشتر
پنجره ایرانیان 11 ساله شد
پنجره ایرانیان 11 ساله شد

به مناسبت پایان دهمین سال فعالیت پنجره ایرانیان، بر آن شدیم تا از یکی از همراهان همیشگی تحریریه پنجره ایرانیان درخواست کنیم که به ما افتخار دهند و زحمت نگاشتن سرمقاله این شماره را متقبل شوند و ضمن ارزیابی عملکرد این مجموعه ما را از نقاط ضعفمان آگاه کنند.اما دکتر شهرام علیزاده، با خلاقیت و ابتکار همیشگی خود، طرح و ساختاری نوین در قالب همیشگی سرمقاله درانداخت و جای پرسشگر و پرسش‌شونده را تغییر داد و برای نخستین بار ما را از پشت دوربین به جلوی صحنه آورد. ضمن تشکر از جناب علیزاده به خاطر قبول این زحمت، یادداشت ایشان را بدون هیچ دخل و تصرفی، از نظر شما مخاطبان ارجمند پنجره ایرانیان می‌گذرانیم:

مطالب بیشتر
مشارکت مردمی یک اولویت اقتصادی
مشارکت مردمی یک اولویت اقتصادی

پنجره‌ایرانیان؛ نام‌گذاری سال‌های مختلف در ایران، در دهه‌های گذشته به عنوان یک رسم، چنان در میان مردم پذیرفته شده که در بیشتر مواقع، پیش از آغاز سال، برخی به گمانه‌پردازی درباره نام سال آینده مبادرت می‌ورزند و به ویژه در محافل اقتصادی و صنعتی با توجه به این نام‌گذاری، برنامه‌هایی را برای اجرا در اولویت امور قرار می‌دهند. برنامه‌هایی که در مواردی پایه آن، نام سال است و به این دلیل بر مبنای آن طرح‌ریزی می‌شود که گمان می‌رود نام سال، در اولویت اجرایی بخش‌های مختلف دولت تاثیرگذار است و به عنوان نمونه اگر نام سال درباره رشد و شکوفایی اقتصادی باشد یا مثلا تولید ملی، این احتمال وجود دارد که بخش‌‌های مختلف دولت، تسهیلاتی برای افزایش تولید در داخل کشور، تدارک ببیند.

مطالب بیشتر
به مناسبت انتشاریکصدمین شماره نشریه پنجره ایرانیان
به مناسبت انتشاریکصدمین شماره نشریه پنجره ایرانیان

پنجره ایرانیان: سال‏ ها پیش جوانی به دفتر من آمد. در آن روزها شاید 4 یا 5 سال از شروع به کار ما در این صنعت می‏ گذشت.

مطالب بیشتر
نمایشگاه‏ نوردی پنجره ایرانیان
نمایشگاه‏ نوردی پنجره ایرانیان

پنجره ایرانیان: سه ماه نخست سال 1395 را در حالی پشت سر می‏ گذاریم، که شاید مهمترین اخبار این مدت برای صنعت در و پنجره، خبرهای مرتبط با رویدادهای نمایشگاهی بوده است. نمایشگاه‏ های تخصصی که قاعدتا باید نمایشی از دستاوردها و تازه‏ های تولید و صنعت باشند، در این فضای رکود به روزنه‏ امیدی برای بسیاری از مجموعه ‏های سراسر کشور تبدیل شده است؛ روزنه امیدی برای اندکی تحرک و پویایی.

مطالب بیشتر