هشدار بانک یو.بی.اس سوئیس درباره تاثیر سیاست‌های اقتصادی بر قیمت مسکن
1395/09/17
پنجره ایرانیان: بازار مسکن 13 شهر جهان تحت ‌تاثیر جهش قیمت، به مقصد اول سرمایه‌گذاران ملکی تبدیل شد.
هشدار بانک یو.بی.اس سوئیس درباره تاثیر سیاست‌های اقتصادی بر قیمت مسکن

به گزارش دنیای اقتصاد، تحقیقات بانک «یوبیاس» سوئیس درباره اوضاع قیمت مسکن در مراکز مالی دنیا نشان می‌دهد در عمده این شهرها، روند فزاینده حجم خریدهای سرمایه‌ای ملک،‌ خطر بروز حباب قیمت مسکن را افزایش داده است. آنچه باعث هجوم تقاضای سرمایه‌ای به بازار مسکن این شهرها و درنتیجه، تحمیل فشار هزینه‌ای به تقاضای مصرفی شده است از سه عامل شامل «سطح پایین نرخ سود بانکی و درنتیجه، دافعه سرمایه‌گذاری در بازار پول»، «رشد جهانی سرمایه‌های نیازمند بازار پربازده» و همچنین «خوش‌بینی به آینده عایدی بازار ملک» نشات می‌گیرد.

در پنج شهر ونکوور، لندن، استکهلم،‌ سیدنی و مونیخ،‌ متوسط قیمت مسکن در فاصله 2011 تاکنون، تا‌ 50 درصد افزایش‌یافته است. بانک «یو بی اس» ضمن هشدار به سرمایه‌گذاران بابت احتیاط در خرید املاک واقع در این شهرها اعلام کرده است: تجربه جهش قیمت مسکن همواره اثبات کرده است که حباب به وجود آمده، ماندگار نخواهد بود؛ به‌طوری‌که با ترکیدن آن و نزولی شدن قیمت‌ها، بیشترین زیان متوجه سرمایه‌گذاران در مقایسه با سایر خریداران خواهد شد. این تحقیق درعین‌حال بر «به‌کارگیری دو ابزار تنظیم‌کننده قیمت مسکن» توسط دولت‌ها تاکید می‌کند.

برای مشاهده فایل پی دی اف کلیک کنید.

قیمت مسکن در 13 شهر مالی دنیا ـ مراکز اصلی فعالیت‌های اقتصادی بین‌المللی ـ تحت تاثیر سه عامل مشترک، در وضعیت «هشدار» قرار گرفت. بانک «یوبی‏اس» سوئیس که در زمینه خدمات مالی به بخش‌های مختلف اقتصاد کشورها، سابقه طولانی‌مدت دارد، اخیرا در یک مطالعه‌ برای تشخیص اوضاع جهانی بازار ملک، شرایط بخش مسکن 18 شهر «مرکز مالی» در دنیا را به‌عنوان نشانگرهای سایر مناطق شهری جهان موردبررسی قرارداد. نتایج این تحقیق که متغیرهای ملکی سال 2016 مبنای آن است، نشان می‌دهد شاخص قیمت مسکن در 6 شهر از 18 مرکز مالی جهان، با گذر از فاز جهش، درخطر «حبابی شدن» قرار دارد و در 7 شهر دیگر نیز از سطح طبیعی فراتر رفته است. فقط 4 شهر از این 18 شهر به لحاظ شاخص قیمت مسکن، در وضعیت نرمال قرار دارند و تنها یک شهر باقیمت‌های پایین‌تر از سطح واقعی ناشی از طولانی شدن دوره رکود مسکن، مواجه است. در این تحقیق، شاخص قیمت مسکن از 5 زیر شاخص شامل «نسبت قیمت مسکن به درآمد سالانه، نسبت قیمت به اجاره، نسبت تسهیلات خرید مسکن پرداختی به تولید ناخالص داخلی کشورها، میزان عرضه مسکن و نسبت قیمت مسکن هر شهر موردبررسی به قیمت مسکن کشور مربوطه» استخراج و محاسبه‌شده است. به‌این‌ترتیب، بازار جهانی مسکن بعد از پشت سر گذاشتن رکود و تخلیه حباب در فاصله سال‌های 2009 تا 2011، اکنون بار دیگر تشنج کرده با این تفاوت که عوامل حباب‌ساز این دوره، ردپای آنچنانی در بحران مسکن سال‌های 2007 و 2008 نداشته‌اند. نکته کلیدی تحقیقات به‌عمل‌آمده، ناتوانی خانوارهای با درآمد متوسط در دسترسی به آپارتمان 60 مترمربعی است که این موضوع شکاف بین قیمت مسکن و قدرت خرید را بازگو می‌کند.

شهرهای دارای بیشترین رشد قیمت مسکن، اگرچه امکان خرید برای خانوارها را مختل کرده اما به محل اصلی سرمایه‌گذاران و فرصت طلایی برای این گروه تبدیل‌شده است. در حال حاضر مهم‌ترین عامل جهش و حباب مسکن در مراکز مالی جهان، «نزول نرخ سود واقعی بانک‌ها» است که عایدی بازار پول را برای سرمایه‌گذاران نسبت به سایر بازارها، عملا به زیان تبدیل کرده است. این موضوع در کنار «رشد سرمایه‌های نیازمند بازار سودزا» و همچنین «خوش‌بینی به آینده سود خرید ملک» سبب شده سرمایه‌گذاران در اغلب کشورها به‌خصوص اروپا، مسیر بازار مسکن را برای تقویت سرمایه‌های خود، انتخاب کنند. در شهرهایی که خطر حباب مسکن، تقاضای مصرفی را تهدید می‌کند، متوسط قیمت مسکن نسبت به سال پایانی رکود (2011) رقمی معادل 50 درصد افزایش پیداکرده که این میزان رشد طی 5 سال، غیرعادی و حبابی تشخیص داده‌شده است. در برخی از همین شهرها، قواعد دوره‌های تجاری بازار مسکن ـ روند بلندمدت گذشته دوره‌های رکود و رونق ـ به‌هم‌ریخته و روند فزاینده قیمت مسکن باعث اعتراضات مردمی به سیاست‌های اقتصادی دولت‌ها شده است.

در برخی از کشورها که بازار مسکن آن‌ها در خط مقدم صعود جهانی قیمت قرارگرفته (کانادا) اخیرا یک اهرم نجات برای متقاضیان مصرفی فعال‌شده است که از طریق اخذ مالیات از سفته‌بازهای ملکی، هزینه خرید مسکن برای متقاضیان سرمایه‌ای را افزایش می‌دهد تا نوعی بازدارندگی نسبت به سوداگری در این بازار ایجاد کند. بانک «یوبی‏اس» سوئیس درعین‌حال، با هشدار نسبت به تبعاتی که تحریک قیمت مسکن از ناحیه سفته‌بازی می‌تواند برای خود سرمایه‌گذاران داشته باشد، اعلام کرد: «تجربه نشان داده حباب مسکن در بلندمدت، ماندگار نخواهد بود و ترکیدن آن، مستقیم زیان سرمایه‌گذاران را هدف قرار می‌دهد. کارشناسان خدمات مالی این بانک به دولت‌ها توصیه کرده‌اند، با افزایش عرضه مسکن و تنظیم نرخ مالیات‌ها، از بروز بحران ناشی از حباب قیمتی در بازار مسکن جلوگیری کنند.»

حباب مسکن در کمین شهرهای جهان

شرکت خدمات مالی و بانکداری سوئیسی یو‌بی‌اس، با تحلیل و بررسی 18 مرکز مالی در سراسر جهان اعلام کرد درپی افزایش قیمت مسکن طی 5 سال گذشته، شهر‌های ونکوور کانادا، لندن انگلستان و استکهلم سوئد در صدر فهرست شهرهایی قرار دارند که با خطر حباب مسکن مواجه هستند. به گزارش بلومبرگ، بانک یو‌بی‌اس در گزارش شاخص جهانی حباب مستغلات 2016 اعلام کرد بهای مسکن در شهرهای سیدنی استرالیا، مونیخ آلمان و هنگ‌کنگ نیز درحال افزایش است. براساس این گزارش، شهر سانفرانسیسکو دارای گران‌ترین بازار مسکن آمریکاست، اما این شهر هنوز در معرض خطر حباب مسکن قرار ندارد.

بانک یو‌بی‌اس در گزارش جدید خود اعلام کرد قیمت مسکن در شهرهایی که در آستانه شکل‌گیری حباب مسکن قرار دارند از سال 2011 تاکنون به‌طور متوسط تا 50 درصد افزایش‌یافته است، این در شرایطی است که طی همین مدت قیمت مسکن در دیگر مراکز مالی کمتر از 15 درصد رشد کرده است. براساس گزارش این بانک، نرخ بهره پایین، جریان جهانی سرمایه و خوش‌بینی سرمایه‌گذاران نسبت به بازگشت سود به افزایش بهای مسکن کمک کرده است. بانک یو‌بی‌اس در گزارش خود آورده است: «تغییر در قدرت اقتصاد کلان، تغییر در اعتماد سرمایه‌گذاران یا افزایش چشمگیر عرضه موجی از کاهش شدید قیمت مسکن را به راه خواهد انداخت. سرمایه‌گذاران نباید انتظار داشته باشند که در بازارهایی که قیمت‌ها بیش‌ازاندازه افزایش‌یافته است قیمت‌های واقعی در میان‌مدت و حتی بلندمدت رشد کند.»

براساس گزارش بانک یو‌بی‌اس، رتبه ونکوور از مکان چهارم در سال 2015 به اول در سال 2016 تغییر کرده‌ است. طی دهه گذشته قیمت مسکن در این شهر دو برابر شده و این مساله اعتراض مردم را درپی داشته است، زیرا نمی‌توانند مسکن خریداری کنند. براساس اعلام مرکز معاملات مسکن بورد آو گریتر ونکوور در ماه آگوست قیمت یک باب مسکن ویلایی در این شهر 6/ 1 میلیون دلار کانادا (21/ 1 میلیون دلار) بود. در این ماه دولت استانی به‌منظور کاستن از قیمت مسکن، برای خریداران خارجی مسکن 15 درصد مالیات وضع کرد. بانک یو‌بی‌اس همچنین در گزارش خود عنوان کرد نرخ بهره در حوزه یورو نتوانسته است موجب پیشرفت اقتصادی چشمگیری در کشورهای عضو این حوزه شود. ضعف اقتصادی حوزه یورو موجب شده است دیگر کشورهای اروپایی و سوئیس سیاست‌های پولی حمایتگرایانه درپیش گیرند. درپی وقوع بحران مالی جهان در سال 2008 بانک‌های مرکزی جهان و همچنین بانک مرکزی اروپا به‌منظور تقویت رشد اقتصادی نرخ بهره را کاهش دادند.

 درحال حاضر نرخ بهره بانک مرکزی اروپا صفر است اما خرید مسکن در کشورهایی که چشم‌انداز اقتصادی غیرمطمئنی دارند با ریسک بالایی همراه است و بانک‌ها فقط وام‌های بسیار محدودی را تضمین می‌کنند. گرچه نرخ پایین بهره به رشد اقتصادی کشورهای اروپایی کمک چندانی نکرده است، اما موجب رونق بیش‌ازحد بازار املاک مسکونی شهری در سال‌های اخیر شده است. بنابراین همه شهرهای اروپایی باقیمت بیش‌ازحد مسکن روبه‌رو هستند. شهرهای آمستردام، زوریخ، پاریس و ژنو ازجمله شهر‌هایی هستند که قیمت مسکن در آن‌ها از قواعد بلندمدت عبور کرده است. در رتبه‌بندی قیمت مسکن در مراکز مالی، شیکاگو در آخر فهرست قرار دارد، زیرا در این شهر قیمت‌ مسکن هنوز به سطح پیش از بحران مالی بازنگشته است. بانک یو‌بی‌اس در بررسی خود شهرهای سرزمین اصلی چین را نگنجانده است. این در شرایطی است که بسیاری از شهرهای اصلی چین رونق افسارگسیخته بازار مسکن را تجربه می‌کنند. براساس گزارش بانک یو‌بی‌اس، در اکثر شهرهای جهان خرید یک باب آپارتمان 60 متری برای بسیاری از مردم که در بخش خدمات کار می‌کنند و درآمد سالانه متوسطی دارند، امکان‌پذیر نیست.

بانک یو‌بی‌اس حباب قیمت را این‌گونه تعریف می‌کند: «حباب قیمت پدیده‌ای است که هر از چندبار یک‌بار در بازار دارایی‌ها رخ می‌دهد.» این اصطلاح به قیمت‌گذاری غیرواقعی دارایی‌هایی اطلاق می‌شود که اساسی و پایدار است؛‌ همچون مسکن و ساختمان که گران‌‏ترین دارایی خانوارها محسوب می‌شود. نکته مهم درخصوص این حباب‌ها این است که تا زمان ترکیدنشان، شناسایی آن‌ها کار دشواری است. اگرچه بر اساس داده‌های گذشته و سیکل تکرارشونده این حباب‌ها، شاید بتوان آن‌ها را پیش‌بینی کرد. یکی از نشانه‌های معمول ایجاد حباب، فاصله گرفتن قیمت‌ها از درآمدهای محلی و اعوجاج اقتصادی همچون رشد بیش‌ازحد در وام‌دهی و ساخت‌وسازهای مسکن است.

 در همین راستا، شاخص حباب مستغلات بانک یو‌بی‌اس، بر اساس همین الگوی‌های مشاهده‌شده در داده‌ها، ریسک حباب دارایی‌های را ارزیابی می‌کند. این شاخص که ارزیابی‌های اساسی را در بازارهای مسکن دنبال می‌کند، به‌صورت زیر دسته‌بندی می‌شود: راکد (نمرات شاخص کمتر از منفی 5/ 1)، زیر قیمت (نمرات شاخص بین 5/ 1- تا 5/ 0-)، قیمت متعادل (5/ 0- تا 5/ 0)، قیمت بالا (شاخص بین 5/ 0 تا 5/ 1) و ریسک حباب قیمت (برای نمرات شاخص بیش از 5/ 1).

 همچنین این شاخص میانگین وزنی‌ای از پنج زیر شاخص شهری استانداردشده است: قیمت به درآمد، درآمد به اجاره، تغییرات در نسبت وام به تولیدناخالص‌داخلی، تغییرات در نسبت ساخت‌وساز به تولید ناخالص داخلی و شاخص نسبی قیمت مسکن شهر به قیمت کشور. در شهرهای هنگ‌کنگ و سنگاپور به‌جای شاخص آخر، از شاخص قیمت تعدیل‌شده با تورم استفاده می‌شود. نکته‌ای که در محاسبه هر یک از این زیرشاخه‌ها وجود دارد، این است که از داده‌های منحصربه‌فرد شهرها در ساخت آن‌ها استفاده می‌شود (به‌جز دو شاخص وام به تولید ناخالص داخلی و نسبت ساخت‌وساز به تولید ناخالص داخلی که از دادهای سطح کشوری استفاده‌شده است).

نشریه پنجره ایرانیان- سال دهم-شماره 110-آذر 95

دعوت به بازدید از غرفه کارگو وود در نمایشگاه ساختمان تهران
دعوت به بازدید از غرفه کارگو وود در نمایشگاه ساختمان تهران

پنجره‌ایرانیان: شرکت کارگو وود از کلیه فعالان و علاقه‌مندان صنعت در و پنجره و ساختمان دعوت کرده است تا در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت ساختمان تهران از غرفه این شرکت در سالن 38B بازدید کنند.

مطالب بیشتر
پنجره‌های یوپی‌وی‌سی؛ انتخاب اول
پنجره‌های یوپی‌وی‌سی؛ انتخاب اول

پنجره ایرانیان:شاید عبارت پی‌وی‌سی زیاد به گوشتان خورده است، اما آیا چیزی در مورد یو‌پی‌وی‌سی شنیده‌اید؟ این ماده نوع سخت پی‌وی‌سی می‌باشد که ایده‌آل برای ساخت پنجره‌های دوجداره است.

مطالب بیشتر
افزایش کیفیت مصالح ساختمانی با صدور گواهینامه‌ فنی
افزایش کیفیت مصالح ساختمانی با صدور گواهینامه‌ فنی

پنجره ایرانیان: رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در کنفرانس ملی محافظت ساختمان‌ها و سیستم‌های حمل ونقل در برابر آتش با بیان این‌که همه اقلام ساختمانی در دامنه شمول گواهی‌نامه فنی ساختمان می‌گنجند گفت: نگرانی در مورد کیفیت ساخت و ساز بیشتر شده و این باعث شده تا به مقوله گواهینامه فنی بیشتر پرداخته شود.

مطالب بیشتر
سرمایه گذاری در بخش مسکن چهار برابر شده است
سرمایه گذاری در بخش مسکن چهار برابر شده است

پنجره ایرانیان: معاون امور تعاون وزیر تعاون، کار و امور اجتماعی گفت: در حالی که رشد سرمایه‏ گذاری در کشور در 20 سال گذشته 1.6 درصد افزایش یافته، میزان سرمایه‏ گذاری در بخش مسکن چهار برابر شده است.

مطالب بیشتر
گزارش مدیران ارشد صنعت ساختمان؛ اندکی دلگرم‌کننده
گزارش مدیران ارشد صنعت ساختمان؛ اندکی دلگرم‌کننده

پنجره‌ایرانیان؛ نتایج تازه‌‌‌ترین نظرسنجی ماهانه از مدیران شرکت‌های ساختمانی فعال در بازار مسکن حاوی نشانه‌‌‌هایی از خروج این گروه از فاز بدبینی است.

مطالب بیشتر
راه‌‏اندازی خانه گفتمان شهری راهی برای مرمت بافت‏‌های تاریخی
راه‌‏اندازی خانه گفتمان شهری راهی برای مرمت بافت‏‌های تاریخی

پنجره ایرانیان: معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه مرمت و بهسازی بافت‏‌های تاریخی در مردم باید نهادینه شود، گفت: تنها راه‌حل احیای این بافت‌‏ها جریان سازی روند مرمت و بهسازی آن‌ها و راه‌‏اندازی گفتمان‏‌های شهری است.

مطالب بیشتر
شماره 155 پنجره‌ایرانیان روی سایت قرار گرفت
شماره 155 پنجره‌ایرانیان روی سایت قرار گرفت

جدیدترین شماره نشریه پنجره‌ایرانیان قبل از انتشار و توزیع نسخه کاغذی، به‌صورت پی.دی.اف روی وب‌سایت این نشریه بارگذاری شد.

مطالب بیشتر
شماره 164 پنجره‌ایرانیان روی سایت قرار گرفت
شماره 164 پنجره‌ایرانیان روی سایت قرار گرفت

جدیدترین شماره نشریه پنجره‌ایرانیان قبل از انتشار و توزیع نسخه کاغذی، به‌صورت پی.دی.اف روی وب‌سایت این نشریه بارگذاری شد.

مطالب بیشتر
در پس لبخند آخوندی و رجبی چه گذشت؟
در پس لبخند آخوندی و رجبی چه گذشت؟

پنجره ایرانیان؛ در جلسه‌ای که به منظور بررسی موارد اختلافی بین وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی ساختمان برگزار شد، به نظر می‌رسد با وجود لبخندها، چالش‌های فی‌مابین همچنان به قوت خود باقی مانده است.

مطالب بیشتر
چرخش دست به دست وام 80 میلیونی مسکن
چرخش دست به دست وام 80 میلیونی مسکن

پنجره ایرانیان:در تابستان امسال بود که وزارت راه و شهرسازی طرحی مبنی بر راه اندازی صندوق پس انداز مسکن برای پرداخت وام به متقاضیان طبقه متوسط و بالا به بانک مرکزی ارائه کرد و منتظر بررسی و اعلام نظر بانک مرکزی در این رابطه و طرح آن در شورای پول و اعتبار ماند.

مطالب بیشتر
وعده کاهش قیمت مسکن مخرب است
وعده کاهش قیمت مسکن مخرب است

پنجره‌ایرانیان؛ یک کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه برای ساخت سالیانه یک‌میلیون واحد مسکونی باید به‌اندازه کل نقدینگی کشور فقط در یک سال هزینه کنیم گفت: دست‌کم ۱۰ سال زمان می‌برد تا نتیجه اجرای طرح جهش مسکن در بازار خود را نشان دهد اما وعده کاهش عن‌قریب قیمت مسکن به‌اندازه ارائه تحلیل‌های افزایشی در بازار مخرب است؛ زیرا باعث فرار سرمایه می‌شود.

مطالب بیشتر
ساختمان‌های مبتنی بر "تیلت‌آپ" بی‌نیاز از انرژی فسیلی هستند
ساختمان‌های مبتنی بر "تیلت‌آپ" بی‌نیاز از انرژی فسیلی هستند

پنجره ایرانیان: به گفته یک کارشناس معماری، تولید و ساخت ساختمان‌های مبتنی بر تکنولوژی تیلت‌آپ توسط اعضای یک شرکت دانش‌بنیان مستقر در پارک علم و فناوری زنجان موجب بهره‌وری بسیار بالا در مصرف انرژی شده است.

مطالب بیشتر