سازه پشتیبان
سازه پشتیبان، سازههایی است که توسط آن، بارهای وارده به سنگ و مهارها به سازه ساختمان انتقال داده میشود. این پشتبند میتواند سازه ساختمان، دیوار بنایی، سیستم استاد فلزی یا مجموعههای پیشساخته باشد. سیستم پشتبند از هر نوع که انتخاب شود، آگاهی از ویژگیهای آن سازه، پیششرط لازم طراحی یک سیستم سنگ نما میباشد. طراحی پشتبند باید بهگونهای باشد که بارهای ثقلی، باد، زلزله، پنجره، سکوی نگهداری (سکوی تعمیر)، ملزومات حملونقل و نصب و ابزارهای اتصال سنگ در آن در نظر گرفته شده باشد.
پشتبند بنایی در صورتی مناسب در نظر گرفته میشود که:
همانگونه که در قسمتهای قبل نیز ذکر شد دو روش کلی برای نصب سنگ بر روی پشتبند بنایی وجود دارد: روش سنگ چسبانده شده (روش تر) و روش سنگ مهارشده (روش خشک).
در روش تر با ملات، تمامی درزهای سنگ با ملات پر میشوند. مهارهای تسمهای فلزی و میلهای برای اتصال کل یا بخشهایی از سنگ به پشتبند استفاده میشوند. یک سر مهار در داخل سوراخ یا شکافی که با مواد درزگیر یا ملات پر شده است، قرار میگیرد و سر دیگر آن به کمک بستهای مکانیکی مناسب به دیوار محکم میشود. بار ثقلی سنگ از طریق چسبندگی ملات به دیوار پشتیبان یا بهصورت مستقیم از طریق فونداسیون (وقتی سنگ در پایینترین طبقه نصب میشود) یا نبشیهای کمکی در طبقات تحمل میشود. مهار باید قابلیت انتقال بار باد یا زلزله را به پشتبند داشته باشد.
برای مشاهده فایل کامل پی دی اف کلیک کنید
نشریه پنجره ایرانیان-سال یازدهم-شماره 125 و 126-اسفند96